<DOCUMENT_START>

Tak for Deres brev af 3. april 2006 om lovforslaget om en politi- og domstolsreform, hvor De også på vegne af præsidenterne for Københavns Byret og retterne i Århus, Odense og Ålborg anfører, at det ville have været nærliggende som led i den foreslåede domstolsreform at foreslå en forøgelse af antallet af udnævnte byretsdommere med henblik på, at en større del af retsarbejdet skal varetages af udnævnte dommere. De anfører, at det uden en sådan forøgelse må forventes, at der ved visse byretter skal ansættes ikke-udnævnte dommere (retsassessorer og/eller dommerfuldmægtige) til at udføre retsarbejde, der i dag udføres af udnævnte dommere ved de pågældende embeder.

 

Som anført i pkt. 2.2.1.8 (afsnit III) i lovforslagets almindelige bemærkninger har Justitsministeriet bl.a. i lyset af de økonomiske rammer, der foreslås for domstolsreformen, ikke fundet grundlag for i forbindelse med denne reform at foreslå en forøgelse af antallet af udnævnte dommere med henblik på, at en større del af retsarbejdet skal varetages af udnævnte dommere.

 

Med den foreslåede dommernormering, der som bekendt er baseret på Domstolsstyrelsens beregninger, er der således forudsat en på landsplan uændret fordeling af retsarbejdet mellem udnævnte dommere og de øvrige jurister ved de nye byretter - svarende til fordelingen på landsplan i 2004. Dette kan indebære en øget anvendelse af ikke-udnævnte dommere ved nogle byretter, men samtidig en mindsket anvendelse af ikke-udnævnte dommere ved andre byretter.

 

En kopi af dette brev er sendt til Domstolsstyrelsen og til Folketingets Retsudvalg.

 

/

                      Lene Espersen

                                                                                                             Lars Hjortnæs