Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 2 af 28. februar 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af våbenloven, straffeloven og krigsmaterielloven (Masseødelæggelsesvåben mv.) (L 130).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren bedes redegøre for, hvordan bestemmelserne om tilladelse til udenlandske ejere af virksomheder, som fremstiller krigsmateriel, vil blive administreret, herunder hvordan Folketinget kan føre kontrol med disse tilladelser.”

 

Svar:

 

Den foreslåede ordning indebærer, at krigsmateriellovens regler om udenlandsk ejerskab mv. skifter karakter, idet der ikke længere vil være et forbud mod udenlandsk ejerskab mv. ud over lovens nuværende grænser. Derimod vil ejer- og ledelsesforhold mv., som indebærer, at de nuværende grænser overskrides, blive underlagt kontrol i form af et krav om særskilt tilladelse fra Justitsministeriet.

 

Sammenfattende betyder de foreslåede ændringer, at udenlandske personer og virksomheder vil kunne eje, deltage i ledelsen af eller i øvrigt have bestemmende indflydelse på krigsmaterielproducerende virksomheder i Danmark, medmindre de danske myndigheder kan pege på udenrigspolitiske eller sikkerhedsmæssige betænkeligheder herved.

 

Den konkrete sagsbehandling vil foregå ved, at Justitsministeriet forelægger hver enkel ansøgning for Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet og Rigspolitichefen med henblik på en vurdering af de udenrigspolitiske og sikkerhedsmæssige aspekter.

 

Hvis der ikke foreligger udenrigspolitiske eller sikkerhedsmæssige forhold, der taler imod, at ansøgninger imødekommes, vil tilladelse blive meddelt, jf. den foreslåede bestemmelse i krigsmateriellovens § 4.

 

For så vidt angår spørgsmålet vedrørende Folketingets kontrol med disse tilladelser kan jeg oplyse, at Folketinget i dag modtager oplysninger om bl.a. produktion af krigsmateriel gennem den årlige indberetning til Udenrigspolitisk Nævn efter krigsmaterielloven og i regeringens årlige rapport om udførsel af våben mv.

 

Justitsministeriet vil sammen med Udenrigsministeriet drøfte, på hvilken måde oplysninger om tilladelser til udenlandsk ejerskab mv. meddelt i medfør af den foreslåede bestemmelse i krigsmateriellovens § 3 fremover vil kunne indgå i regeringens årlige rapport om udførsel af våben mv.