Spørgsmål 1
Tiltrædelseskomplekset tager højde for, at Bulgariens og Rumæniens tiltrædelse til EU kan ske såvel på baggrund af det nuværende traktatgrundlag som på baggrund af forfatningstraktaten.
Det følger af tiltrædelsestraktatens artikel 1, at Bulgarien og Rumænien bliver parter i forfatningstraktaten og således accepterer denne i sin helhed, såfremt den er trådt i kraft på datoen for de to landes tiltrædelse. I denne situation reguleres de nærmere tiltrædelsesvilkår af tiltrædelsesprotokollen med bilag.
Af tiltrædelsestraktatens artikel 2 fremgår, at hvis forfatningstraktaten ikke er trådt i kraft på datoen for de to landes tiltrædelse, optages landene på det eksisterende traktatgrundlag. I dette tilfælde reguleres de nærmere tiltrædelsesvilkår af tiltrædelsesakten med bilag.
Hvis forfatningstraktaten træder i kraft efter de to landes tiltrædelse, vil protokollen i henhold til tiltrædelsestraktatens artikel 2, stk. 3, erstatte akten på dette tidspunkt.
I forbindelse med en eventuel vedtagelse af traktattilpasninger (herunder en revideret version af forfatningstraktaten) inden Bulgariens og Rumæniens tiltrædelse, forudses de to lande at medvirke i overensstemmelse med deres almindelige status som ’aktive observatører’ og som sådan medundertegne traktattilpasningerne, dog ikke som kontraherende parter. Der vil endvidere blive behov for at foretage nødvendige konsekvenstilpasninger af de to landes tiltrædelsesvilkår. Der findes ikke fortilfælde for en sådan situation. Det vurderes dog mest sandsynligt, at man i denne situation vil vedtage en tillægsakt, -protokol eller lignende, som supplerer det nuværende tiltrædelseskompleks og fastsætter de nødvendige yderligere og/eller reviderede bestemmelser.