Allerførst vil jeg gerne takke ordførerne for de positive bemærkninger til lovforslaget. Hele lovforslaget er jo en del af en samlet forligspakke møntet på at skabe bedre rammer for dansk fiskeri.
Der er en ny regulering, som giver bedre rammer for fiskeriet, bl.a. gennem bedre muligheder for, at den enkelte fisker kan planlægge sit fiskeri længere frem, og en gennemførsel af et ophugningsprogram for den demersale fiskeflåde.
Med lovforslaget ændres reglerne i loven, således at der skabes hjemmel til, at Kongeriget Danmarks Fiskeribank, som blev oprettet i 1932, en meget gammel bank, kan afvikles i god ro og orden, og det vil ske med faldende rammer for garantistillelse frem til 2009, hvor bankens virksomhed ophører. Den 1. januar 2009 overgår bankens beholdning af udlån og obligationer til staten.
Jeg skal bare lige omtale et par enkelte forhold, som jeg synes er vigtige at understrege, fordi der har været en del diskussion om dem.
For det første bliver der med lovforslaget tale om en glidende afvikling, hvor de nugældende lånevilkår fortsætter uændret til 1. januar 2007, og i 2007 og 2008 lægger man så belåningsgrænsen til 40 respektive 30 pct., hvor den jo i dag og hele 2006 udgør henholdsvis 70 pct. for nybygninger og 60 pct. for øvrige lån.
For det andet sikres med lovforslaget en uændret retsstilling for så vel fiskere med lån i banken som långiver, og ved nedlæggelsen 1. januar 2009 overtager staten alle bankens aktiver og passiver og indtræder i alle dens rettigheder og forpligtelser. Forslaget giver bl.a. hjemmel til, at fødevareministeren træder i stedet for Fiskeribankens bestyrelse, ligesom ministeren bemyndiges til at kunne fastsætte regler vedrørende administrative procedurer.
Som det fremgår af bemærkningerne, er Fiskeribankens nuværende situation bl.a. kendetegnet ved et stigende underskud. Bankens seneste regnskab pr. 1. halvår 2005 viser, at denne negative udvikling er fortsat. Hensættelsesbehovet udgør således 345 mio. kr. til at kunne imødegå forventelige, men dog ikke realiserede fremtidige tab, halvårsresultatet for 2005 viser et underskud på 115 mio. kr., og egenkapitalen er reduceret til 64 mio. kr.
Jeg vil kun sige, at det er problematisk, både når man tænker på bankens ikke konkurrencedygtige administration og produktudbud og en begrænset volumen samt en mangelfuld handlefrihed i forhold til EU's statsstøtteregler.
Jeg vil gerne understrege, at Fiskeribanken har været genstand for en grundig analyse, så det er på baggrund af det, vi nu går ind i det. Forhistorien er i korthed den, at Fiskeribankens bestyrelse henvendte sig til fødevareministeren i september 2004 om bankens stigende vanskeligheder med en række udlån, hvorefter regeringen i januar 2005 nedsatte en tværministeriel arbejdsgruppe for at vurdere bankens fremtid, og arbejdsgruppen afgav sin rapport
i juni måned i år. Kigger man på den rapport, ja, så peger arbejdsgruppens analyse på en række forhold af betydning for Fiskeribankens fremtid, herunder fiskerierhvervets struktur og økonomi, Fiskeribankens nuværende situation med betydelige hensættelser samt alternative finansieringskilder for fiskerierhvervet. På den baggrund opstilledes en række modeller for både en videreførelse og en afvikling af Fiskeribanken. Den afviklingsmodel, som er fremlagt i lovforslaget, bygger altså på analysens mest optimale model for en afvikling af Fiskeribanken. Det er altså for mig indlysende, at den udvikling, vi har set for Fiskeribanken, ikke kan fortsætte. Alene det, at en eventuel yderligere tilførsel af statslige midler til Fiskeribanken ville forudsætte notifikation fra EU, gør, at regeringen vurderer, at banken ikke kan videreføres. Hvad angår den fremtidige finansiering af dansk fiskeri, som der blev spurgt til, vil jeg fremhæve, at det i forbindelse med det analysearbejde, der er foretaget vedrørende bankens afvikling, er vurderet, at det vil være muligt at opnå privat finansiering i takt med, at Fiskeribanken afvikles. Der er banker, som er parat til at tage over, og de vil givetvis vise sig fuldt konkurrencedygtige. Jeg har såmænd endda hørt bankfolk sige, at de hellere vil se fiskerne i deres bank nu, end før vi lavede den nye fiskerireform. Det må jeg håbe at bankerne også lever op til. Regeringen har altså afstemt afviklingen af banken med iværksættelsen af en ny fiskeriregulering, som efter regeringens opfattelse i betydelig grad vil styrke private finansielle kilders interesse for erhvervet. Det er der allerede flere konkrete eksempler på, og jeg ser frem til udvalgsbehandlingen og til at besvare de spørgsmål, der måtte være, ligesom jeg gerne uddyber eventuelle særlige emner, hvis udvalget ønsker det. Der kom et spørgsmål fra hr. Martin Lidegaard direkte om yngre fiskere, og jeg ved, at hr. Martin Lidegaard er meget optaget af yngre fiskere. Det er jeg også selv. Så jeg vil bare gøre opmærksom på, at vi dels her i decemberrådsmødet, dels også i det nye år skal vedtage en ny fiskerifond, og kommissæren har givet Danmark det løfte, at man vil sørge for simpelt hen at indskrive en helt speciel ordning for yngre fiskere, så man tager hensyn til dem. Jeg vil da gerne sige til hr. Martin Lidegaard, at jeg synes, det kunne være naturligt, at dem, der er meget interesseret i også at finde ud af, hvordan den ordning kommer til at virke, inviterer vi over, og så kan vi tage en snak om det og prøve at se på, om det er de elementer, som jeg godt ved også Det Radikale Venstre har en stor interesse
i. Så kan vi på den måde vende det med hinanden, for jeg er meget, meget enig i, at det er meget vigtigt, at vi gør noget for de yngre fiskere, så vi kan sikre en fremtid i erhvervet.