Som allerede sagt af kirkeministeren har denne sag jo været diskuteret mange gange her i Folketinget, og tillad mig - ja, undskyld, hr. Simon Emil Ammitzbøll - at sige, at det ikke er lige så sjovt femte gang som anden gang. Derfor skal jeg også tillade mig at henvise til de taler, jeg har holdt i tidens løb.
Hvis man spørger Venstres folketingsgruppe, om det er en god idé med kirkelig velsignelse, før kirkerne og trossamfundene selv går ind for det, vil nogle sige, at det er en god idé, og det burde trossamfundene selv bede om. Andre vil sige, at det synes de ikke, og der skal i hvert fald gå meget lang tid, og atter andre vil sikkert sige, at tingene udvikler sig, og at det snart kommer.
Det er jo netop sådan, det er. Tingene bevæger sig over tid, og de bevæger sig også for hver gang, vi har spørgsmålet oppe her i Folketinget - ikke fordi vi har det oppe i Folketinget, men fordi det i bl.a. den danske folkekirke er tydeligt, at der sker en udvikling. Men spørger man Venstres folketingsgruppe, om vi skal lovgive om det og på den måde blande os i trossamfundenes indre forhold, er svaret et andet, og derfor afviser vi også forslaget i dag.
Vi bemærker, og jeg bemærker personlig med tilfredshed, at sagen diskuteres løbende i den danske folkekirke, og at der også er sket en udvikling, siden vi sidst havde sagen til debat. Man kan gå ind på nogle af biskoppernes hjemmesider og se, at der er lavet et helt ritual for noget, der næsten svarer til en vielse. Det er svært at se, at forskellen skulle være vanvittig stor, og jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at en dag kommer folkekirken og måske også andre trossamfund og beder om det, og så gennemfører vi det.
Nu har man diskuteret ordet frihed, men jeg vil ikke bruge ordet frihed. Jeg bemærker, at forslagsstillerne mener, at det er en frihed, vi indfører, men sådan ser jeg ikke på det. I hvert fald når det drejer sig om folkekirken, som jeg ved noget om, kan vi altså ikke komme uden om, at hvis dette lovforslag bliver vedtaget, ville folkekirken i mange medlemmers øjne blive en anden kirke. Jeg har ikke noget imod det, men der er altså stadig meget store grupper, for hvem det er noget meget anderledes, som de ikke bryder sig om, og som måske kunne befordre en kirkesprængning.
Jeg synes, det er en meget statslig holdning, hvis det er det, man mener, vi skal foretage os her i Folketinget, for det er altså noget andet end almindelig lovgivning. Trossamfund er noget andet end pølsefabrikker. Det er et spørgsmål om teologi, om embedssyn og for nogle om bibelsyn. Det er et spørgsmål om trossamfundenes selvforståelse, det forlanger jeg ikke at andre skal forstå, men sådan er det altså for dem, der er medlemmer af trossamfundene.
Jeg synes ikke, kirkeministerens eksempel med kvindelige katolske præster var så dårligt, og jeg har faktisk selv brugt det i længere tid, end hr. Bertel Haarder har været kirkeminister. Jeg synes, det er et ganske glimrende eksempel, for vi håndhæver jo ikke ligestillingsloven for trossamfund, og hvorfor gør vi ikke det? Jo, fordi vi ved, at der er noget, der er højere end lovgivning, og som vi skal holde fingrene væk fra, og derfor begynder vi selvfølgelig ikke at gennemtvinge ligestillingsloven.
Vi accepterer, at betingelsen for, at man kan blive præst i en dansk katolsk menighed, er, at man er mand, og sådan skal det efter min mening også blive ved med at være. Men når det gælder folkekirken, vil jeg sige som folkekirkemedlem: Jamen folkekirken skal altså fortsat være et meget rummeligt hus, og tiden er ikke inde til, at Folketinget bør blande sig.
For mig ville det være det samme, som hvis vi her fra Folketingets side begyndte at blande os i, om Det Radikale Venstre skal acceptere, at folk, der går ind for sharialovgivning, kan være medlemmer af Det Radikale Venstre. Der er jo en resolution om, at hvis man går ind for sharialovgivningen, som i meget høj grad består af gode moralske regler, kan man ikke blive medlem af Det Radikale Venstre, og jeg synes, det ville være en rigtig dårlig ide, hvis vi begyndte at blande os i det fra Folketingets side. Sammenligningen er ikke så tosset, og det kan hr. Ammitzbøll gå hjem og tænke over.
Med disse bemærkninger skal jeg gentage, at Venstre fortsat mener, at dette er en sag, som Folketinget skal holde fingrene væk fra.