Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L    225 - Forslag til Lov om ændring af registreringsafgiftsloven og ligningsloven (Udenlandske firmabiler, fradrag for særlig brændstoføkonomiske brugte indførte personbiler og ophævelse af gebyret for vurdering af nye køretøjer).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr.  3 af  2. maj 2006.

 

 

 

Kristian Jensen

 

                                                                 /  John Fuhrmann

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål nr. 3: Vil ministeren i forlængelse af debatten ved førstebehandlingen redegøre for eventuelle omgåelsesmuligheder ved den model for imødegåelse af firmabil-dommen, der ligger i lovforslaget?

 

Svar: Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, er det en forudsætning for, at en dansk bosat arbejdstager eller selvstændig erhvervsdrivende må benytte en udenlandsk indregistreret firmabil, at told- og skatteforvaltningen efter ansøgning har afgjort, hvorvidt køretøjet er omfattet af afgiftspligten i registreringsafgiftsloven, eller om køretøjet er afgiftsfri som følge af dagskriteriet eller kilometerkriteriet.

I forbindelse med ansøgningen skal den udenlandske arbejdsgiver afgive en erklæring om, at motorkøretøjet er stillet til rådighed for den herboende arbejdstager, samt hvor køretøjet i forhold til dagskriteriet og kilometerkriteriet  skal anvendes. Den selvstændige erhvervsdrivende vil ligeledes skulle afgive en erklæring om, at køretøjet anvendes i forbindelse med udøvelse af denne grænseoverskridende beskæftigelse, samt hvor køretøjet i forhold til dagskriteriet og kilometerkriteriet skal anvendes.

Told- og skatteforvaltningen vil desuden kunne kræve anden dokumentation, såfremt det skønnes at være nødvendigt for at kunne udstede tilladelsen.

Før den udenlandsk indregistrerede firmabil må anvendes i Danmark af en herboende, vil der således være en forudgående prøvelse af, om betingelserne herfor er opfyldt.

Told- og skatteforvaltningen har også mulighed for efterfølgende, dvs. efter udløbet af en 12-måneders periode at foretage en prøvelse af, om betingelserne for anvendelsen af den udenlandsk indregistrerede firmabil i den pågældende periode har været opfyldt. Kontrollen af den selvstændige erhvervsdrivende forventes eksempelvis at ske i forbindelse med den almindelige kontrol af de skattemæssige forhold.

Som det fremgår af bemærkningerne vil der ligeledes blive udstedt regler om, at tilladelsen skal medbringes i køretøjet. Herved kan politiet umiddelbart i forbindelse med en kontrol se, hvorvidt den herboende fører af bilen har tilladelse til at køre det udenlandsk indregistrerede køretøj i Danmark.

Desuden forventes det, at told- og skatteforvaltningen  lig i dag i forbindelse med kontrollen af ordningen, vil samarbejde med de relevante myndigheder i det land, hvor eksempelvis den herboende arbejdstager er ansat.