Jeg vil holde mig til at bemærke noget til det ene af de fire ændringsforslag. De andre er forholdsvis beskedne, de drejer sig om lidt rettelser, enkelte småjusteringer, men der er ét forslag, som er afgørende og ganske overordentlig væsentligt for, om dette samlede projekt om inddelingen af Danmark i nye valgkredse overhovedet kan anses for at gå igennem, uden at man har afsat nogle afgørende og alvorlige pletter.
Det ændringsforslag handler om, at man i stedet for at dele Randers Kommune og Favrskov Kommune op i tre meget små kredse, vil gøre det, som valgkredsarbejdsgruppen faktisk lagde op til, nemlig dele Randers og Favrskov Kommuner
i tilsammen to kredse, således at der er en kreds, der består af en meget stor del af Randers Kommune, og en kreds, der består af Favrskov Kommune plus en mindre del af den kommende Randers Kommune. Det ville give valgkredsene en størrelse, som svarer til de øvrige opstillingskredse i den østjyske storkreds, og det er det, hele arbejdet har været koncentreret om, fra vi startede i valgkredsarbejdsgruppen, og til vi har afsluttet arbejdet i enighed.
I tirsdags skete der så det, at et snævert flertal i Folketinget sprængte den aftale, der lå til grund for arbejdet, og det lovforslag, som vi behandler, og gennemtrumfede nogle ændringer, hvoraf den ændring, som dette ændringsforslag skulle rette på, var den absolut mest dramatiske. Så ikke alene er der her tale om et ændringsforslag, som ved dets vedtagelse skaber en langt bedre, mere afbalanceret inddeling af den østjyske storkreds, men det vil også fjerne en afgørende plet fra det arbejde, som valgkredsarbejdet som sådan har udgjort. Jeg vil håbe, at der vil være mange folketingsmedlemmer, som ikke alene blindt følger nogle - indtil vi ser det - lidt stilfærdige eller uudtalte anbefalinger fra de forhandlere, der har været - senest i Kommunaludvalget - og blot lader Randers sejle sin egen sø. Jeg håber, at man vil være med til at sikre, at det meget store område med en relativt stor befolkning, som udgør både Randers Kommune, Favrskov Kommune og, lige nord for, Mariager Fjord Kommune, ikke bliver et område, der takket være Folketingets flertals beslutninger får ualmindelig svært ved at opnå repræsentation i Folketinget. Jeg håber meget, at der vil være et flertal, der vil stemme for det forslag, som ændrer på den fejl af meget alvorlige dimensioner, som et flertal gennemtvang i Folketinget i tirsdags. Der vil være en argumentation i forbindelse med at afvise ændringsforslaget, der går på, at man nu har fjernet fire kommunebrud, deraf det ene i Randers, og at det skal være sådan. Alle fire skal væk. Det er en unuancering af folketingsarbejdet, som nærmest er utålelig. De fire kommunebrud er hver især meget forskellige, men det ene kommunebrud i Randers er forskelligt ved, at der derved er nogle, der bliver ofre for et princip, som de aldrig har hyldet, ofre for nogle ændringer, som de aldrig har bedt om, og hvor de ikke har noget som helst at gøre med de andre kommunebrud, der er blevet ændret på ved afstemningerne i tirsdags. Derfor vil det at marchere i takt efter en argumentation om, at nu har vi fjernet alle fire kommunebrud, og det kan ikke være anderledes, være en så endimensional argumentation, at man ikke kan være det bekendt over for over langt over 100.000 vælgere i det område, jeg refererede til før. Jeg håber, at Folketingets flertal er i stand til at se de afgørende nuancer, som har været det, der har været hele grundlaget for, at vi endte i enighed i valgkredsarbejdsgruppen. Derfor vil jeg komme med en indstændig opfordring til, at der stemmes for det ændringsforslag, som ændrer situationen for Randers og Favrskov til gunst for mange, mange tusinde vælgere og deres mulighed for at blive repræsenteret i Folketinget på lige fod med den resterende del af vælgerne i Danmark.
Hermed sluttede forhandlingen om ændringsforslagene.
Afstemning
Ændringsforslag nr. 5, nr. 1-2 og nr. 3-4 vedtoges uden afstemning.
Ændringsforslag nr. 6 forkastedes, idet 40 stemte for, 73 imod, 1 stemte hverken for eller imod.
Ændringsforslag nr. 7 forkastedes uden afstemning.
Lovforslaget som helhed sattes herefter til forhandling.
Forhandling