Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 59 af 24. april 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme mv.) (L 217).

 

Spørgsmål nr. 59:

 

          ”I anledning af ministerens forsikringer til Morgenavisen Jyllandsposten den 23/4-06 (Aflytning: Aflytningsregler for hele politiet) om, at alle om nogle år vil kunne se, at de foreslåede telefonaflytningsregler er meget velfungerende, bedes ministeren dokumentere, hvorledes de nuværende aflytningsregler har fungeret siden terrorloven af 2002, idet ministeren herunder vedrørende straffelovens kapitel 12 og 13 bedes oplyse antallet af sigtelser og domfældelser, antal sigtede personer og antal telefonaflytningskendelser (som nævnt siden loven af 2002).”

 

Svar:

 

Justitsministeriet forstår spørgsmålet således, at der sigtes til sager om overtrædelse af straffelovens kapitel 12 og 13.

 

Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 24, har Justitsministeriet af hensyn til Politiets Efterretningstjenestes virksomhed ikke mulighed for at oplyse antallet af kendelser om telefonaflytning i sager om overtrædelse af straffelovens kapitel 12 og 13.

 

Med hensyn til antallet af sigtelser var der ifølge oplysninger fra Danmarks Statistik i 2002 to sigtelser for overtrædelse af straffelovens kapitel 12 og 13, i 2003 drejede det sig om én sigtelse, i 2004 om to sigtelser og i 2005 om 20 sigtelser. Det er uvist, om de to sigtelser i 2002 angår forhold, der er begået før eller efter anti-terrorlovens ikrafttræden. De nævnte oplysninger bygger på indberetninger fra politikredsene.

 

Særligt med hensyn til Politiets Efterretningstjeneste bemærkes, at det følger af Justitsministeriets Bestemmelser om Politiets Efterretningstjeneste af 9. maj 1996, at såfremt tjenestens efterforskning fører til, at en person skal sigtes, skal den stedlige politimester (politidirektøren) underrettes – medmindre andet i det enkelte tilfælde bestemmes af justitsministeren. Efterforskningen gennemføres herefter under ledelse af den stedlige politimester (politidirektøren), men i forståelse og samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste. 

 

Der foreligger ikke oplysninger om antallet af sigtede personer.

 

For så vidt angår domfældelser bemærkes, at domfældelser de enkelte år ikke behøver at angå sigtelser fra samme år. Hertil kommer, at domfældelser alene oplyser om hovedforbrydelsen. Såfremt en sigtelse efter straffelovens kapitel 12 og 13 indgår i et sagskompleks, hvor hovedforbrydelsen vedrører overtrædelse af anden bestemmelse, forefindes der derfor ikke statistiske oplysninger om, hvilken strafferetlig afgørelse sigtelsen er endt med.

 

På denne baggrund kan det oplyses, at der ifølge Danmarks Statistik i ét tilfælde i 2002 blev idømt en betinget dom for overtrædelse af straffelovens kapitel 12 og 13. Hverken i 2003 eller 2004 er der registreret domfældelser efter straffelovens kapitel 12 og 13. Der foreligger endnu ikke oplysninger om domfældelser i 2005.