Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 2 af 3. april 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme mv.) (L 217).

 

Spørgsmål nr. 2:

 

          ”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30/3-06 fra Stephan Engberg, jf. L 217 – bilag 2.”

 

Svar:

 

Det fremgår bl.a. af henvendelsen, at regeringens antiterrorlovpakke efter Stephan Engbergs opfattelse vil virke ”destruktivt for formålet og på vitale samfundsinteresser”. Stephan Engberg peger i den forbindelse bl.a. på, at det, som han betegner som ”sporings- og aflytningskravet”, efter hans opfattelse er både ”meningsløst og kriminalitetsskabende”.

 

Justitsministeriet finder ikke i den foreliggende sammenhæng at burde gå ind i en detaljeret vurdering af de meget tekniske og it-orienterede synspunkter, som der gives udtryk for i henvendelsen. Det står i den forbindelse ikke Justitsministeriet klart, i hvilket omfang Stephan Engbergs synspunkter relaterer sig til den del af antiterrorlovpakken, der henhører under Justitsministeriet (lovforslag L 217), og i hvilket omfang de relaterer sig til den del, der henhører under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (lovforslag L 219).

 

Mere overordnet kan det imidlertid oplyses, at de ændringer af bl.a. retsplejeloven, som der lægges op til i lovforslag L 217, efter Justitsministeriets opfattelse vil indebære en reel og væsentlig styrkelse af bl.a. Politiets Efterretningstjenestes efterforskningsmuligheder. Der henvises i den forbindelse nærmere til lovforslagets almindelige bemærkninger, pkt. 4-6, og til den tværministerielle arbejdsgruppes rapport fra oktober 2005 om det danske samfunds indsats og beredskab mod terror, kapitel 3.

 

Efter Justitsministeriets opfattelse er der endvidere ikke grundlag for et synspunkt om, at de nævnte ændringer skulle være ”kriminalitetsskabende”.

 

Det tilføjes, at Justitsministeriet ikke finder at burde udtale sig om de dele af Stephan Engbergs henvendelse, der måtte relatere sig til lovforslag L 219, idet dette lovforslag som nævnt henhører under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.