Betænkning afgivet af Retsudvalget den 30. maj 2006
Betænkning
over
 Forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love
 (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme m.v.).
[af justitsministeren (Lene Espersen)]
1. Ændringsforslag
Justitsministeren har stillet 6 ændringsforslag til lovforslaget.
2. Udvalgsarbejdet
Lovforslaget blev fremsat den 31. marts 2006 og var til 1. behandling den 18. april 2006. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.
Dispensation fra § 8 a, stk. 2, i Folketingets forretningsorden
Udvalget anmoder om, at Folketinget dispenserer fra reglen i forretningsordenen om, at der skal gå 2 dage fra omdeling af betænkning til 2. behandling.
Møder
Udvalget har behandlet lovforslaget i 6 møder.
Udvalget har herudover den 10. maj 2006 afholdt en høring om terrorbekæmpelse. Udvalget har den 23. maj 2006 afholdt et internt ekspertmøde om den parlamentariske kontrol med efterretningstjenesterne.
Høring
Lovforslaget gennemfører de dele af regeringens handlingsplan for terrorbekæmpelse, der vedrører lovændringer på Justitsministeriets område. Lovforslaget gennemfører endvidere forslagene i Straffelovrådets betænkning nr. 1474/2006 om det strafferetlige værn mod terrorisme.
Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og justitsministeren sendte den 1. marts 2006 dette udkast til udvalget, jf. alm. del – bilag 445. Den 6. april 2006 sendte justitsministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.
Skriftlige henvendelser
Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra:
BYG – DTU,
Jonas Christoffersen, Københavns Universitet,
Danske Mediers Forum,
Den almindelige danske lægeforening,
Stephan Engberg, Lyngby,
International Commission of Jurists,
ITEK – DI,
landsdommer, Jørgen Jochimsen, Viborg,
Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund, og
Jørn Vestergaard, Københavns Universitet.
Justitsministeren har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.
Deputationer
Endvidere har følgende mundtligt over for udvalget redegjort for deres holdning til lovforslaget:
Havnearbejdernes Landsklub,
ITEK – DI og
Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund.
Spørgsmål
Udvalget har stillet 128 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.
3. Indstillinger
Et flertal i udvalget (V, S, DF og KF) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.
Et mindretal i udvalget (RV, SF og EL) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme for ændringsforslag nr. 1-3, 5 og 6 og imod ændringsforslag nr. 4.
4. Politiske bemærkninger
Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti bemærker:
1. Et flertal i udvalget (V, S, DF og KF) fremhæver, at det i et demokratisk samfund som det danske er afgørende, at der findes en rigtig balance mellem sikkerhed og retssikkerhed, således at indsatsen for at beskytte samfundet som sådant ikke kommer til at ske på bekostning af hensynet til den enkeltes frihed.
På baggrund bl.a. af de seneste års terrorangreb i Madrid og London må det imidlertid konstateres, at også de europæiske lande er sårbare over for international terrorisme. Efter flertallets (V, S, DF og KF) opfattelse er det derfor afgørende, at myndighederne inden for de anførte rammer har de nødvendige redskaber med henblik på forebyggelse, afværgelse og efterforskning af terrorisme.
Efter flertallets (V, S, DF og KF) opfattelse må det lægges til grund, at Danmark – bl.a. i kraft af de initiativer, der er gennemført i de seneste år – generelt set har et hensigtsmæssigt og godt funderet beredskab mod terrorisme både på det lovgivningsmæssige og det beredskabsmæssige område. Dette er imidlertid ikke ensbetydende med, at der ikke kan være grundlag for justeringer i de gældende regler.
Flertallet (V, S, DF og KF) finder i den forbindelse, at lovforslaget må ses som udtryk for hensigtsmæssige og afbalancerede justeringer af den gældende antiterrorlovgivning. Flertallet (V, S, DF og KF) finder ikke, at lovforslaget på nogen måde kan siges at gå på kompromis med grundlæggende retsprincipper.
2. Med hensyn til de foreslåede ændringer i straffelovens antiterrorbestemmelser bemærker flertallet (V, S, DF og KF), at der bl.a. er tale om en implementering af Europarådets konvention om forebyggelse af terrorisme.
Flertallet (V, S, DF og KF) er opmærksom på, at der har været rejst kritik af den måde, som bestemmelserne er udformet på. Det gælder bl.a. den foreslåede nye bestemmelse i straffelovens § 114 a. Justitsministeren har bl.a. i besvarelserne af spørgsmål nr. 104 og 114 redegjort for baggrunden for den anvendte lovgivningsteknik, der svarer til den, som er foreslået af Straffelovrådet i betænkning 1474/2006 om det strafferetlige værn mod terrorisme.
På baggrund af justitsministerens redegørelser finder flertallet (V, S, DF og KF), at den foreslåede affattelse af bestemmelserne må anses for forsvarlig og hensigtsmæssig.
Der har endvidere mere generelt været rejst kritik af straffelovens antiterrorbestemmelser, herunder af de bestemmelser, der blev indført i forbindelse med den første antiterrorpakke tilbage i 2002. I den forbindelse har der bl.a. været rejst spørgsmål om, hvorvidt bestemmelserne kan anses for tilstrækkeligt klare og præcise, og om der er tilstrækkelig sikkerhed for, at der ikke kan blive tale om ansvar efter bestemmelserne i forbindelse med faglige konflikter.
Flertallet (V, S, DF og KF) ønsker på den baggrund at henvise til de principielle betragtninger i Retsudvalgets betænkning i forbindelse med behandlingen af antiterrorpakken i 2002. I den forbindelse fremgår bl.a. følgende af betænkningen (Folketingstidende 2001-02, 2. samling, tillæg B, side 1465):
»3. Præciseringer vedrørende de strafferetlige initiativer mod terrorisme
Socialdemokratiets, Venstres, Det Konservative Folkepartis, Socialistisk Folkepartis, Det Radikale Venstres og Enhedslistens medlemmer af udvalget vil særligt vedrørende de strafferetlige initiativer mod terrorisme anføre følgende:
En ganske væsentlig del af diskussionerne vedrørende dette lovforslag har omhandlet den foreslåede terrorismebestemmelse i straffelovens § 114. S, V, KF, SF, RV og EL erkender de vanskeligheder, en sådan paragraf medfører, idet bestemmelsen skal beskrive dilemmaet mellem at beskytte de grundlæggende frihedsrettigheder i et demokratisk og åbent samfund samtidig med, at bestemmelsen ikke må kunne misbruges til at underminere selv samme rettigheder og samfundsform. Et dilemma, som FN’s Verdenserklæring om menneskerettigheder fra 1948 ligeledes indeholder i erklæringens sidste artikel (artikel 30): »Intet i denne erklæring må fortolkes som givende nogen stat, gruppe eller enkeltperson hjemmel til at indlade sig på nogen virksomhed eller foretage nogen handling, der tilsigter at nedbryde nogen af de heri opregnede rettigheder og friheder.«
S, V, KF, SF, RV og EL ønsker at fremhæve, at begrebet terrorisme er defineret i forhold til den legitime stat, der bygger på de universelle værdier: menneskets værdighed, frihed, lighed og solidaritet, respekt for menneskerettighederne og de grundlæggende frihedsrettigheder. Den legitime stat bygger på princippet om demokrati og retsstatsprincippet. Terrorisme udgør en trussel for demokratiet, den frie udøvelse af menneskerettighederne og den økonomiske og sociale udvikling.
S, V, KF, SF, RV og EL lægger vægt på, at den foreslåede bestemmelse i § 114 skal fortolkes i lyset af den erklæring, som EU-landene nåede til politisk enighed om samtidig med EU-rammeafgørelsen om bekæmpelse af terrorisme. Efter denne erklæring omfatter rammeafgørelsen »handlinger, som alle Den Europæiske Unions medlemsstater anser for alvorlige overtrædelser af deres straffelove, begået af personer, hvis mål er en trussel mod deres demokratiske samfund, der respekterer retsstatsprincippet, og mod den civilisation, disse samfund bygger på. Rammeafgørelsen skal forstås på denne måde og kan ikke bruges som et argument for nu at betragte adfærd, som blev udført af mennesker, der handlede for at bevare eller genskabe disse demokratiske værdier, hvilket navnlig var tilfældet i visse medlemsstater under Anden Verdenskrig, som »terroristhandlinger«. Den kan heller ikke bruges til at anklage personer, der udøver deres legitime ret til at udtrykke deres meninger, for terrorisme, selv om de under udøvelsen af en sådan ret begår lovovertrædelser.«
S, V, KF, SF, RV og EL ønsker ligeledes at fremhæve den begrænsning i anvendelsesområdet for § 114, som kommer til udtryk i præamblen til EU-rammeafgørelsen. Af præamblen fremgår det bl.a., at »denne rammeafgørelse respekterer grundlæggende rettigheder, således som de garanteres ved den europæiske konvention til beskyttelse af menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, og således som de følger af medlemsstaternes fælles forfatningsmæssige traditioner, som generelle principper for fællesskabsretten. Den Europæiske Union overholder de principper, der anerkendes i artikel 6, stk. 2, i traktaten om den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder, særlig kapitel VI. Intet i denne rammeafgørelse kan fortolkes på en måde, som indskrænker eller er til hinder for de grundlæggende frihedsrettigheder som f.eks. strejkeret, forsamlings-, forenings- eller ytringsfrihed, herunder retten til sammen med andre at oprette fagforeninger og til at blive medlem af fagforeninger for at forsvare sine interesser og den hertil knyttede ret til at demonstrere.«
Der henvises til præamblen til rammeafgørelsen, der er optrykt som bilag 3 til betænkningen.
S, V, KF, SF, RV og EL ønsker på den baggrund at understrege, at bestemmelsen i § 114 skal læses med de begrænsninger, der følger heraf. Når det konkret skal vurderes, om en begået handling er omfattet af den foreslåede bestemmelse i § 114, må der derfor foretages en samlet vurdering af alle sagens elementer. I lyset af den nævnte rådserklæring og præamblen til rammeafgørelsen skal et element i denne samlede vurdering være, om en handling er rettet mod besættelsesmagter m.v. Det kan i den forbindelse indgå, hvorledes det internationale samfund stiller sig i forhold til det pågældende land, f.eks. via FN-resolutioner.
Der henvises til svarene på spørgsmål nr. 99, 101 og 150, der er optrykt som bilag 2 til betænkningen.
S, V, KF, SF, RV og EL ønsker endvidere at fremhæve justitsministerens tilkendegivelse om, at eventuelle lovovertrædelser, der måtte blive begået som led i en faglig konflikt her i landet eller i forbindelse med lovlige demonstrationer vanskeligt vil falde ind under den foreslåede bestemmelse i § 114. Det er dog samtidig klart, at handlinger, der er omfattet af den foreslåede bestemmelse i § 114, ikke bliver straffrie, alene fordi de måtte blive begået i tilknytning til en faglig konflikt.
Der henvises til svarene på spørgsmål nr. 23 og 113, der er optrykt som bilag 2 til betænkningen.
Lovforslaget udvider det strafbare område for medvirken, hvilket under Folketingets behandling af lovforslaget har ført til en række spørgsmål om begrebet »forsæt« og dets grader. Lovforslagets bestemmelser om blandt andet terrorisme og finansiering af terrorisme omfatter alle forsætlige forhold. Det er således en betingelse for strafansvar efter §§ 114-114 b, at den pågældende har handlet forsætligt. I relation til f.eks. en bidragsyder vil det normalt sige, at bidragsyderen i det konkrete tilfælde skal have været bekendt med eller have indset det som overvejende sandsynligt, at der var tale om en terrororganisation. S, V, KF, SF, RV og EL lægger i den forbindelse vægt på justitsministerens oplysninger om, at spørgsmålet om anvendelse af forsætsformen »dolus eventualis« i forbindelse med de foreslåede bestemmelser normalt vil være af meget teoretisk karakter.
Der henvises til svarene på spørgsmål nr. 117 og 118, der er optrykt som bilag 2 til betænkningen.
En væsentlig del af den offentlige debat om bekæmpelse af terrorisme har kredset om de særlige lister over terrorister, terrororganisationer m.v. i henholdsvis FN- og EU-regi. S, V, KF, SF, RV og EL ønsker derfor at understrege, at listernes eneste umiddelbare retlige virkning er pligten til at indefryse disse personers og organisationers finansielle midler. Opstår der under en dansk straffesag spørgsmål om straf for overtrædelse af en af de foreslåede bestemmelser i straffelovens §§ 114-114 b, vil de danske domstole skulle foretage en selvstændig vurdering på grundlag af bevismaterialet i den konkrete sag. Det forhold, at en organisation optages på EU’s lister over terrororganisationer, er derfor ikke i sig selv ensbetydende med, at det under en eventuel straffesag her i landet vil kunne anses for bevist, at der er tale om en terrororganisation.
Der henvises til svarene på spørgsmål nr. 91 og 131, der er optrykt som bilag 2 til betænkningen.«
Flertallet (V, S, DF og KF) kan henholde sig til disse betragtninger. Flertallet (V, S, DF og KF) har i den forbindelse noteret sig det, der er anført i justitsministerens besvarelser af spørgsmål nr. 45 og – særligt med hensyn til betydningen af EU’s og FN’s såkaldte terrorlister – spørgsmål nr. 69.
Særligt med hensyn til de bestemmelser, som nu foreslås indført, henviser flertallet (V, S, DF og KF) til justitsministerens besvarelser af spørgsmål nr. 72-78 og spørgsmål nr. 97.
Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 97, følger det af Europarådets konvention om forebyggelse af terrorisme – der som nævnt bl.a. ligger til grund for de foreslåede nye bestemmelser – at medlemsstaternes straffebestemmelser til gennemførelse af forpligtelserne efter konventionen skal fastsættes, gennemføres og anvendes med respekt for de menneskeretlige forpligtelser, særligt retten til ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og religionsfrihed som fastlagt i bl.a. Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og FN’s konvention om borgerlige og politiske rettigheder.
Flertallet (V, S, DF og KF) bemærker, at de nye bestemmelser må fortolkes og anvendes i lyset af bl.a. disse tilkendegivelser.
3. Det kan i øvrigt konstateres, at den offentlige debat om lovforslaget i meget vidt omfang har været koncentreret om to af forslagets bestemmelser.
Det drejer sig dels om den foreslåede bestemmelse i retsplejelovens § 110 a, stk. 2, om Politiets Efterretningstjenestes adgang til at indhente oplysninger fra andre forvaltningsmyndigheder, dels om den foreslåede bestemmelse i retsplejelovens § 783, stk. 2, om retskendelse »på person« i forbindelse med indgreb i meddelelseshemmeligheden.
4. Særligt med hensyn til den foreslåede bestemmelse i retsplejelovens § 110 a, stk. 2, finder flertallet (V, S, DF og KF) det væsentligt at fremhæve, at den konkrete vurdering og afvejning, som efter de gældende bestemmelser i forvaltningsloven og persondataloven skal foretages, i almindelighed vil føre til, at de pågældende oplysninger kan (og skal) videregives til Politiets Efterretningstjeneste, hvis tjenesten anmoder om det.
På den baggrund er det flertallets (V, S, DF og KF) opfattelse, at en gennemførelse af den foreslåede bestemmelse ikke kan antages at føre til, at efterretningstjenesten får mulighed for at indhente fortrolige oplysninger i væsentligt videre omfang end efter de gældende regler. Formålet med bestemmelsen er i stedet navnlig at løse de spørgsmål vedrørende tidsforbrug m.v., som de gældende regler kan være forbundet med. Der henvises nærmere til justitsministerens besvarelse af bl.a. spørgsmål nr. 58.
Flertallet (V, S, DF og KF) bemærker samtidig, at bestemmelsen er ændret i forhold til det udkast til lovforslag, som har været sendt i høring.
Det er således nu præciseret, at Politiets Efterretningstjeneste alene kan indhente oplysninger på grundlag af bestemmelsen, såfremt der er en mere konkret formodning for, at oplysningerne vil have betydning for varetagelse af tjenestens opgaver vedrørende forebyggelse og efterforskning af overtrædelser af straffelovens kapitel 12 og 13.
Efter flertallets (V, S, DF og KF) opfattelse må det endvidere anses for væsentligt, at der føres en effektiv og uafhængig kontrol med efterretningstjenestens anvendelse af bestemmelsen. Flertallet (V, S, DF og KF) bemærker i den forbindelse, at der i lovforslaget lægges op til kontrol fra det såkaldte Wamberg-udvalgs side, således at dette udvalg mere generelt kan kontrollere, at tjenestens indhentelse af oplysninger ligger inden for de rammer, der følger af bestemmelsen.
Flertallet (V, S, DF og KF) finder, at denne kontrolordning må anses for hensigtsmæssig.
Hertil kommer, at kontrolordningen er blevet præciseret og udbygget i forbindelse med lovforslagets behandling, jf. herved justitsministerens besvarelse af spørgsmål nr. 125.
Det er i den forbindelse bl.a. tilkendegivet, at Wamberg-udvalget har adgang til indsigt i de konkrete oplysninger, som tjenesten har indhentet, at udvalget også skal føre kontrol med, at tjenesten destruerer oplysninger om personer, som viser sig at være irrelevante for tjenestens opgaver, og at udvalget fremover skal betjenes af et uafhængigt sekretariat.
Den interne styring af og kontrol med tjenestens indhentelse af oplysninger er også blevet styrket, idet det bl.a. er præciseret, at den ordning, der er beskrevet i lovforslaget vedrørende indhentelse af forudgående godkendelse hos efterretningstjenestens chef eller dennes stedfortræder også vil omfatte tilfælde, hvor der er tale om at indhente meget følsomme lægelige oplysninger, herunder oplysninger om psykiatriske diagnoser m.v. Herved sikres det, at ansvaret for indhentelse af bl.a. denne type af oplysninger – der i øvrigt kun forekommer i ret begrænset omfang, jf. besvarelsen af spørgsmål nr. 38 – forankres i efterretningstjenestens øverste ledelse.
5. Der har endvidere været fremsat kritik af den foreslåede bestemmelse i retsplejelovens § 783, stk. 2, om retskendelse »på person« i forbindelse med indgreb i meddelelseshemmeligheden (telefonaflytning og teleoplysning).
Flertallet (V, S, DF og KF) bemærker, at domstolskontrol med politiets anvendelse af tvangsindgreb, herunder indgreb i meddelelseshemmeligheden, må anses for et grundelement i et retssamfund. Flertallet (V, S, DF og KF) har derfor forståelse for en række af de principielle betragtninger, som har været gjort gældende fra forskellig side vedrørende den foreslåede bestemmelse.
Af de grunde, som justitsministeren har redegjort for (jf. bl.a. lovforslagets almindelige bemærkninger, pkt. 4.2.2), finder flertallet (V, S, DF og KF) imidlertid samtidig, at der er behov for at tage højde for den meget voldsomme udvikling på det teknologiske område, som er set siden indførelsen af de gældende regler for mere end 20 år siden. Flertallet (V, S, DF og KF) har således forståelse for de betydelige udfordringer, som denne udvikling indebærer for politiet, bl.a. på terrorområdet, hvor mistænkte i væsentlig grad søger at udnytte den teknologiske udvikling inden for tele- og internetkommunikation til at undgå overvågning fra myndighedernes side.
Flertallet (V, S, DF og KF) bemærker i den forbindelse, at anvendelsesområdet for den foreslåede bestemmelse er meget snævert, idet bestemmelsen alene finder anvendelse i sager om efterforskning af overtrædelser af straffelovens kapitel 12 og 13.
Flertallet (V, S, DF og KF) tillægger det endvidere væsentlig betydning, at der ikke er tale om en udvidelse af politiets muligheder for at foretage indgreb i meddelelseshemmeligheden, og at der således ikke på grundlag af den foreslåede bestemmelse vil kunne foretages f.eks. telefonaflytninger, som ikke allerede ville kunne foretages i dag. Det gælder både i forhold til den mistænktes egne telefoner og andres telefoner.
Hertil kommer, at der vil skulle indhentes forudgående retskendelse som hidtil, idet den foreslåede bestemmelse alene indebærer ændringer i forbindelse med fremgangsmåden ved indhentelse af denne kendelse, og at der gives den beskikkede advokat mulighed for efterfølgende at indbringe spørgsmålet om lovligheden af de enkelte konkrete aflytninger for retten.
Endvidere bemærkes, at justitsministeren i forbindelse med lovforslagets behandling har fremsat forslag om ændring af bestemmelsen, jf. herved besvarelsen af spørgsmål nr. 116. Ændringsforslaget indebærer en yderligere styrkelse af domstolskontrollen med de enkelte konkrete telefonaflytninger m.v., samtidig med at de hensyn til den teknologiske udvikling og politiets ressourceanvendelse m.v., som det fremsatte lovforslag bygger på, fortsat imødekommes. Flertallet (V, S, DF og KF) finder på den baggrund, at der i meget væsentligt omfang er taget højde for de principielle overvejelser, som bestemmelsen har givet anledning til.
6. Lovforslaget indeholder i øvrigt ændringer i de gældende regelsæt på forskellige områder, bl.a. vedrørende forstyrrelse eller afbrydelse af radio- og telekommunikation, teleobservation, registrering, opbevaring og udlevering af passageroplysninger, tv-overvågning og udlevering.
Også disse forslag anser flertallet (V, S, DF og KF) for afbalancerede og hensigtsmæssige.
Særligt med hensyn til tv-overvågning bemærker flertallet (V, S, DF og KF), at de foreslåede bestemmelser alene indebærer adgang til over for offentlige myndigheder eller private virksomheder at henstille, at der iværksættes tv-overvågning efter gældende lovgivning og til at meddele pålæg med hensyn til bl.a. kvaliteten af tv-overvågningsoptagelser, der foretages efter gældende ret. Selv om der ikke er tale om udvidelser i adgangen til at foretage tv-overvågning, og der derfor ikke på grundlag af de foreslåede regler vil kunne foretages tv-overvågning i videre omfang, end hvad der er tilfældet allerede i dag, anser flertallet (V, S, DF og KF) de foreslåede bestemmelser for hensigtsmæssige med henblik på at sikre en effektiv anvendelse af de gældende regler i tv-overvågningsloven.
Særligt med hensyn til passageroplysninger bemærker flertallet (V, S, DF og KF), at de foreslåede regler – bortset fra bestemmelserne om logning af oplysninger – i det væsentlige svarer til bestemmelser, der allerede findes på det udlændingeretlige område. Flertallet (V, S, DF og KF) anser det for velbegrundet, at også Politiets Efterretningstjeneste får en tilsvarende effektiv adgang til sådanne oplysninger, der kan være af meget væsentlig betydning på terrorområdet.
7. Endelig bemærker flertallet (V, S, DF og KF), at man med tilfredshed har noteret sig, at justitsministeren i folketingssamlingen 2009-2010 – dvs. tre år efter lovforslagets gennemførelse – vil give Retsudvalget en orientering om erfaringerne med de foreslåede nye regler.
Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti bemærker endvidere:
Grænsekontrol
Flertallet (V, DF og KF) fremhæver, at det også med henblik på terrorbekæmpelse er vigtigt, at der er en effektiv indsats over for den grænseoverskridende kriminalitet i grænseområderne. Det er vigtigt at sikre, at der ikke sker ulovlig indførelse af bl.a. våben her til landet.
Flertallet (V, DF og KF) peger i den forbindelse pÃ¥, at Schengen-reglerne ikke er til hinder for de danske myndigheders udøvelse af deres politimæssige beføjelser her i landet pÃ¥ baggrund af dansk lovgivning. Kontrol efter eksempelvis dansk rets regler om ransagning m.v. kan sÃ¥ledes udøves i hele landet, herunder ved en indre grænse, nÃ¥r der er en konkret mistanke om et strafbart forhold, sÃ¥som ulovlig indførelse af vÃ¥ben. Â
Flertallet (V, DF og KF) fremhæver endvidere, at toldmyndighederne i henhold til toldloven kan foretage kontroller på grænsen med henblik på at kontrollere, at der ikke ulovligt indføres bl.a. våben. Sådanne kontroller kan finde sted i form af stikprøver og forudsætter således ikke, at der foreligger en konkret mistanke.
Flertallet (V, DF og KF) finder i den forbindelse også anledning til at pege på, at der for nylig er rejst spørgsmål om at sikre, at EU’s regler på våbenområdet indeholder en tilstrækkelig og tidssvarende kontrol med erhvervelse og besiddelse af våben.
PET's ressourcer
Flertallet (V, DF og KF) bemærker, at en effektiv forebyggelse, afværgelse og efterforskning af terrorisme forudsætter, at myndighederne, herunder ikke mindst PET, har de nødvendige redskaber i lovgivningen, og at lovforslaget derfor er et vigtigt led i at sikre en effektiv terrorbekæmpelse. Ikke mindre vigtigt er det imidlertid, at PET har de ressourcer og den moderne informationsteknologi mv., som er nødvendig for effektivt at kunne udnytte sine beføjelser til at forebygge og afværge eventuelle terroranslag i Danmark. I aftalen om finansloven for 2006 er der afsat 150 mio. kr. til nye terrorbekæmpelsesinitiativer, herunder til styrkelse af overvågningsindsatsen og til bedre teknologiske muligheder for aflytning.
Et effektivt beredskab
Flertallet (V, DF og KF) understreger, at det i tilfælde af et eventuelt terroranslag på dansk jord er en afgørende forudsætning for en vellykket redningsindsats, at der kan kommunikeres effektivt mellem beredskabsmyndighederne – politi, ambulancer, brandvæsen m.v. Flertallet (V, DF og KF) vil derfor – ud af de 150 mio. kr., som i aftalen om finansloven for 2006 er afsat til styrket indsats mod terror – bevilge 25 mio. kr. til forberedelse og gennemførelse af en udbudsproces, der kan føre til indkøb af et fælles radiokommunikationssystem for det samlede beredskab i Danmark.
Flertallet (V, DF og KF) understreger endvidere vigtigheden af, at der til stadighed er opmærksomhed om mulighederne for at forbedre det samlede beredskab i Danmark. Flertallet (V, DF og KF) har i den forbindelse noteret sig, at der for øjeblikket gennemføres et forsøg med sÃ¥kaldt »grøn bølge« for udrykningskøretøjer i Frederiksberg Kommune, og at sigtet med dette forsøg er at sikre, at udrykningskøretøjer i forbindelse med ulykker og større hændelser kan komme hurtigt frem. Flertallet (V, DF og KF) er bekendt med, at Rigspolitichefen følger dette forsøg nøje med henblik pÃ¥ at vurdere, om der er grundlag for at foreslÃ¥, at en ordning med »grøn bølge« udvides til andre politikredse. I den forbindelse vil det ogsÃ¥ kunne vurderes, om en ordning med »grøn bølge« vil kunne være af betydning i forbindelse med et eventuelt terroranslag i Danmark.  Â
Terrorfinansiering
Flertallet (V, DF og KF) bemærker, at terrorister og terrornetværk har brug for finansielle midler til f.eks. kommunikation, transport og køb af våben og sprængstoffer. Det er et vigtigt led i en effektiv forebyggelse af terrorisme at fratage terroristerne det økonomiske grundlag for deres aktiviteter ved at sætte ind over for de personer og organisationer, der bidrager til finansieringen af terrorisme.
Flertallet (V, DF og KF) lægger derfor afgørende vægt på indsatsen mod finansiering af terrorisme, herunder samarbejdet mellem kontrolmyndighederne.
Flertallet (V, DF og KF) noterer sig i den forbindelse, at der er et tæt samarbejde mellem Hvidvasksekretariatet hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, politiet, herunder Politiets Efterretningstjeneste, og told- og skattemyndighederne med henblik på bekæmpelse af terrorfinansiering, og at der for øjeblikket verserer en straffesag vedrørende terrorfinansiering i forbindelse med indsamling og overførsel af penge til organisationer i Mellemøsten.
Tv-overvågning
Flertallet (V, DF og KF) understreger vigtigheden af de nye regler om tv-overvågning, som er indeholdt i lovforslaget.
Flertallet (V, DF og KF) finder det vigtigt, at politiet får udtrykkelig hjemmel til at henstille, at offentlige myndigheder eller private udnytter deres adgang efter gældende lovgivning til at foretage tv-overvågning. Flertallet (V, DF og KF) lægger endvidere vægt på, at politiet får hjemmel til at meddele pålæg med hensyn til f.eks. den tekniske kvalitet af tv-overvågning.
Flertallet (V, DF og KF) finder det endvidere væsentligt, at der sker en samlet overvejelse af spørgsmålet om en udvidelse af adgangen til at foretage tv-overvågning, herunder af spørgsmålet om at tilvejebringe hjemmel til, at kommuner efter forelæggelse for politiet kan foretage tv-overvågning på frit tilgængelige steder i kriminalitetsforebyggende øjemed.
Flertallet (V, DF og KF) noterer sig derfor, at spørgsmålet om at udvide adgangen til at foretage tv-overvågning behandles i det såkaldte tv-overvågningsudvalg, og at udvalgets betænkning herom vil foreligge inden den 1. september 2006.
Flertallet (V, DF og KF) noterer sig endvidere, at der herudover er visse af den tværministerielle arbejdsgruppes anbefalinger, som regeringen først vil tage stilling til, når der er gennemført et nærmere udredningsarbejde.
Det drejer sig bl.a. om anbefalingen om såkaldt kommunikationsscanning, som behandles i Strafferetsplejeudvalget, der er anmodet om at afgive en udtalelse herom snarest muligt.
Herudover drejer det sig om pkt. 35 og 36 i regeringens handlingsplan for terrorbekæmpelse vedrørende udlændinges ophold i Danmark. Det fremgår af handlingsplanen, at disse anbefalinger skal overvejes nærmere, og at der derfor skal nedsættes en arbejdsgruppe under Integrationsministeriet, der især skal overveje, hvorvidt der vil kunne fastlægges en definition af »demokratifjendtlig adfærd«, som kan danne grundlag for lovgivning på området.
Socialdemokratiet bemærker endvidere:
Socialdemokratiet ønsker en konsekvent linie over for terroren, og dens årsager. Det er derfor Socialdemokratiets grundlæggende holdning, at vi skal gøre vores yderste for at sikre den danske befolkning mod et terrorangreb.
Socialdemokratiet mener, at Danmark har et godt terrorberedskab. Det er senest konkluderet i regeringens rapport »Det danske samfunds indsats og beredskab mod terror« fra oktober 2005.
Men det er også Socialdemokratiets opfattelse, at terrorangrebene i London og Madrid, og mordet på filminstruktør Theo van Gogh i Holland endnu engang understreger, at terrortruslen er alvorlig – og i disse år ændrer karakter.
Socialdemokratiet har derfor været parate til at sikre, at efterretningstjenester får mulighederne for at håndtere udviklingen i terrortruslen. Socialdemokratiet mener, at efterretningstjenesterne skal kunne reagere hurtigere og være mere præcise i deres vurderinger af enkeltpersoner, miljøer og faretruende reaktionsmønstre.
Samtidig har det været afgørende for Socialdemokratiet at sikre, at hvis efterretningstjenesterne skal have nye beføjelser, så skal disse gå hånd i hånd med øgede kontrolmuligheder af tjenesterne; enten via domstolene, et styrket og moderniseret Vamberg-udvalg og/eller ved en styrkelse af Folketingets indsigt i efterretningstjenesternes arbejde.
Desværre må Socialdemokratiet konstatere, at arbejdet med regeringens samlede terrorpakke har været præget af en temmelig kaotisk forberedelse og en uskøn blanding af symbolpolitik, intern splid i regeringen og forsøg på at vise handlekraft.
Socialdemokratiets holdning er klar: Styrkelsen af terrorberedskabet handler om befolkningens tryghed og vort samfunds stabilitet. Socialdemokratiet vil sikre, at vores terrorberedskab er parat, når det skal være det. Og Socialdemokratiet mener, at den – til enhver tid – siddende regering har en forpligtelse til at levere klare og præcise svar på, hvordan det sikres – renset for oppiskede stemninger og symbolpolitik.
De centrale forslag i L 217 er forslagene om PET’s mulighed for at indhente oplysninger fra andre forvaltningsmyndigheder og forslaget om fremtidig retskendelse ved telefonaflytning og teleoplysning.
I lyset af det nye og mere komplicerede trusselsbillede har Socialdemokratiet i arbejdet med lovforslaget lagt vægt på at sikre efterretningstjenesterne mulighederne for hurtigere af få adgang til oplysninger hos andre forvaltningsmyndigheder, når oplysningerne kan vedrøre overtrædelser af bl.a. straffelovens kapitel 12 og 13.
Samtidig finder Socialdemokratiet det tilfredsstillende, at der inden lovforslagets endelige fremsættelse skete en række præciseringer af grundlaget for, hvornår PET kan bede om oplysninger; at der er lyttet til Datatilsynet, at PET ikke bare kan kaste nettet ind i ethvert arkivskab, at PET-chefen skal godkende henvendelser af større omfang, og at der skal være »en mere konkret formodning« om relevansen af de ønskede oplysninger.
Forslaget om mulighed for at få retskendelse til at aflytte en persons brug af telefoner frem for det enkelte telefonnummer, mener Socialdemokratiet, er i tråd med den teknologiske udvikling. Samtidig deler Socialdemokratiet Institut for Menneskerettigheders holdning, når de i deres høringssvar skriver: »at der på dette punkt er fundet en effektiv løsning, som tager afsæt i bestående retssikkerhedsgarantier og dermed sikrer borgernes rettigheder og friheder«.
På trods af Socialdemokratiets grundlæggende positive indstilling til begge ovenstående forslag har Socialdemokratiet ønsket stærkere kontrol med de oplysninger, som PET med forslaget får mulighed for at indhente hos andre forvaltningsmyndigheder. Samtidig har Socialdemokratiet understreget behovet for præciseringer i rækkevidden af PET’s muligheder for at sikre sig aflytningsmulighed af en persons brug af kommunikationsmidler frem for som nu retskendelse for hvert telefonnummer.
Socialdemokratiet skal her henvise til justitsministerens besvarelse af spørgsmål nr. 125 til Retsudvalget og ændringsforslag nr. 2.
Besvarelsen af spørgsmål nr. 125 indeholder en væsentlig styrkelse af Vamberg-udvalgets kompetencer og kontrol med PET’s registreringer af oplysninger som følge af den nye bestemmelse § 110 a, stk. 2. Samtidig vil Vamberg-udvalget for fremtiden skulle bistås af et uafhængigt sekretariat – og ikke som nu have sekretariatsbistand fra PET. Ændringsforslag nr. 2 indfrier Socialdemokratiets ønske om præciseringer af rækkevidden i den nye aflytningsbestemmelse. Det er Socialdemokratiets holdning, at domstolenes kontrol med PET’s aflytninger styrkes med ændringsforslaget.
Kampen mod terror er for Socialdemokratiet også kampen mod årsagerne til terror. Derfor er det Socialdemokratiets opfattelse, at det er et fælles ansvar at stoppe dén del af terrorens fødekæde, som kommer fra radikaliseringen af flygtninge – og indvandrermiljøerne.
Grundlag for frustrationer er der nok af: Irak-krigens rædsler, hundredvis af jobafslag, billeder af sig selv som massevoldtægtsforbrydere og udtalelser fra Folketingets talerstol om sin religion som den nye pest over Europa og diskrimination i hverdagen.
Vil vi mindske terrortruslen, må vi også fjerne grundlaget for frustrationer og radikalisering blandt unge.
Vi skal marginalisere de radikale miljøer. De unge skal væk fra fanatikerne og med i fællesskabet. Svaret er bedre integration, respekt for hinanden, accept af grundlæggende værdier, øget dialog og reelle udsigter til en plads i det danske samfund.
Vi har et ansvar for, at bestemte befolkningsgrupper eller religiøse mindretal ikke marginaliseres. Omvendt påhviler der de religiøse muslimske ledere et stort ansvar for at rydde op i egne rækker.
Fundamentet for vores sameksistens er en fælles accept af vores grundlæggende værdier; kønnenes ligestilling og ligeværd, adskillelse af politik og religion, demokrati og menneskerettigheder og demokratisk børneopdragelse.
Det er Socialdemokratiets grundlæggende opfattelse, at disse værdier – nu som tidligere – skal sikre sammenhængskraften i det danske samfund og sikre et stærkt værn mod terroren – og dens årsager.
Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten bemærker:
Mindretallet (RV, SF og EL) bemærker med tilfredshed, at alle Folketingets partier nu har tilsluttet sig de præciseringer vedrørende de strafferetlige initiativer mod terrorisme, som fremgår af afsnit 3 i Retsudvalgets betænkning af 21. maj 2002.
Mindretallet (RV, SF og EL) bekræfter hermed sin fortsatte tilslutning til det nævnte betænkningsbidrag.
Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti bemærker endvidere:
For Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti er det afgørende, at terrorisme bekæmpes og forebygges. Derfor er det vigtigt, at straffeloven omfatter terrorisme og på en klar måde beskriver det strafbare forhold. Ligeledes finder Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti det vigtigt, at politi og efterretningsvæsen har beføjelser til at efterforske eventuelle terroristiske angreb eller forsøg derpå.
På den anden side må angsten for terrorisme ikke føre til tilstande, der ødelægger eller truer den retsstat, som det har taget generationer at opbygge.
Den samlede afvejning af disse hensyn fører til, at Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti må afvise det lovforslag, som justitsministeren her har fremsat.
Siden 2002 har den danske straffelov indeholdt bestemmelser om terrorisme. Samtidig fik politiet nye redskaber til at efterforske og forebygge terrorisme. I lovens nu fire år lange levetid er de indhøstede erfaringer med loven beskedne, og ministeren har ikke på noget tidspunkt godtgjort, at de i 2002 vedtagne bestemmelser ikke skulle være tilstrækkelige ud fra et opklaringsteknisk synspunkt.
Derimod er der i løbet af 2002-lovens levetid fremkommet en del kritik af de uklare definitioner på de strafbare handlinger, som f.eks. indsamlinger til terrororganisationer.
Det ville derfor have været oplagt at give 2002-loven et serviceeftersyn, så kritikken kunne blive imødegået. Dette er imidlertid ikke sket, hvilket Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti beklager.
I det her fremsatte lovforslag fortsætter uklarhederne desværre. I forbindelse med tiltrædelse af en Europarådskonvention indlemmes også tilskyndelse, oplæring og rekruttering til terrorisme i loven. Ifølge både skriftlige og mundtlige indlæg fra lic.jur. Jørn Vestergaard, Københavns Universitet, fører de fortsatte uklarheder til en usikker og uigennemskuelig retstilstand: Ingen kan konkret forklare, hvad der er strafbart, og hvad man skal gøre for at undgå en strafbar handling. (Jørn Vestergaards artikel: Det strafferetlige værn mod terrorisme – nye konventionsforpligtelser m.v. er optrykt som bilag til betænkningen).
Med lovforslaget fÃ¥r politiet og PET en række nye beføjelser. En af disse er retten til at kræve oplysninger fra offentlige myndigheder, uden at disse er berettiget til at foretage en selvstændig vurdering af relevansen af oplysningerne. Der har især fra lægeside været rejst kritik af denne del af lovforslaget, som vil svække den nødvendige tillid mellem patient og læge. Lægers tavshedspligt bliver i realiteten annulleret. Ministeren har afvist kritikken og pÃ¥stÃ¥et, at der ikke vil blive udleveret flere oplysninger, end det sker i dag. Hvis dette er tilfældet, er det uforstÃ¥eligt, at man vil sabotere et system, der er trygt for bÃ¥de borgere og myndighedspersoner, blot for at give politiet nogle »praktiske« lettelser. Â
Under behandlingen af forslaget har bestemmelsen om politiets ret til at søge aflytning af en person i stedet for – som nu – af et telefonnummer vakt debat. Frygten var, at helt sagesløse personer derved kunne komme ind i »aflytningsrummet«, med ubehagelige spredningseffekter som mulig konsekvens. Det af ministeren fremsatte ændringsforslag nr. 2 begrænser denne risiko, og dette ændringsforslag vil Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti derfor støtte.
Endelig indeholder lovforslaget en række bestemmelser vedrørende oplysninger fra flyselskaber og telekommunikationsselskaber. Forslag, der enten er retssikkerhedsmæssigt betænkelige, eller som er teknisk uigennemførlige. For disse redskaber gælder det, at de kun er nyttige for politiet, hvis de indføres i samarbejde med partnere i udlandet. Dansk enegang giver ingen mening her.
Ved loven fra 2002 fik ministeren bemyndigelse til at fastsætte regler om logning, men disse regler er endnu ikke gennemført. Dette burde tænde et par advarselslamper, når nye omfattende forslag på teleområdet søges vedtaget, og eksperter, der beskæftiger sig med området, forudser store vanskeligheder.
Afsluttende ønsker Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti at fremføre, at det stadig er et problem, at nye beføjelser overdrages til sÃ¥vel politi som efterretningstjenester, uden at der indføres en tilsvarende bedre kontrol eller indsigt med disse tjenesters virke. Lande, vi ellers gerne sammenligner os med, har i de senere Ã¥r vedtaget lovgivning, der styrker den demokratiske kontrol og offentlighedens indsigt i efterretningstjenesternes virke. Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti har i indeværende folketingsÃ¥r fremsat forskellige forslag med det formÃ¥l, men alt er blevet afvist af regeringen.Â
Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti vil derfor stemme imod det samlede lovforslag ved 3. behandling.
Enhedslisten bemærker endvidere:
L 217 er Justitsministeriets del af regeringens terrorpakke. Den er, som de øvrige dele af terrorpakken, udtryk for regeringens manglende tillid til demokratiet. Der er i stedet tale om en ensidig fokusering på sikkerhed og det på bekostning af retssikkerheden.
Det er især bekymrende, fordi regeringens embedsmandsgruppe, som forslagene i terrorpakken bygger på, i sin rapport tilbage i november, slog fast at det danske terrorberedskab ikke var utilstrækkeligt. Eller sagt på almindelig dansk; det danske terrorberedskab er godt nok. Alligevel vælger regeringen at fremsætte forslag, som dels udvider efterretningstjenesternes operationsmuligheder, samtidig med at den uafhængige kontrol, eksempelvis domstolskontrollen, svækkes. Og dels undergraver retssikkerheden, eftersom lovgivningen er uklar og uigennemskuelig. På den baggrund mener Enhedslisten, at hverken dette forslag eller de øvrige forslag er en retsstat værdig.
En retsstat er kendetegnet ved kontrol med myndighedernes magtudøvelse. Og jo mere magt en myndighed har eller får, jo mere kontrol skal der være med den.
Sådan er den almindelige regel. Forvaltningsloven og persondataloven opsætter bl.a. kriterier for, hvilke oplysninger der må udveksles, hvordan de må udveksles, hvem der må besidde hvilke oplysninger m.v. Herudover har offentligt ansatte en almindelig tavshedspligt. Alt i alt er der nogenlunde kontrol med offentlige myndigheder.
Fremover vil der imidlertid være en undtagelse. Undtagelsen hedder Politiets Efterretningstjeneste, PET. Med henvisning til terror vil PET få ret til at få udleveret alle oplysninger fra alle offentlige myndigheder om alle borgere. Det det fremgår af lovforslaget, at det er PET’s chef eller dennes stedfortræder, der udtrykkeligt har enekompetencen til at afgøre, om en oplysning er relevant.
Det betyder, at som udgangspunkt kan en læge ikke nægte at udlevere patientoplysninger, men hvis lægen alligevel nægter at udlevere patientoplysninger, så kan PET sende sagen til domstolen. Imidlertid vil det være vanskeligt for domstolen at tage stilling, eftersom PET næppe vil fremlægge alt materiale i sagen. Dagligdagen vil formentlig ofte være, at domstolen vil dømme lægen til at udlevere oplysningerne med henvisning til PET’s enekompetence til at afgøre, hvorvidt en oplysning er relevant. Hertil kommer, at patienten – eller andre personer som PET søger oplysninger hos myndighederne om – ikke har ret til at få at vide, de har været i PET’s søgelys, uanset der ikke rejses sag imod pågældende. Det er og forbliver uacceptabelt i en retsstat.
PET vil få ret til at få udleveret oplysninger fra rejsebureauer og flyselskaber om passagerne, hvor de rejser hen, hvem de i givet fald rejser sammen med samt andre oplysninger, de måtte ligge inde med. Fra teleselskaberne vil PET få ret til at få udleveret alle oplysninger om kunderne, såsom navn, adresse, såkaldt ip-adresse og e-mailadresse. Alle disse oplysninger har PET krav på at få udleveret uden dommerkendelse.
Med kun én dommerkendelse vil PET få mulighed for at aflytte en person og i princippet alle andre vedkommende har kontakt til. Ministerens ændringsforslag nr. 2 ændrer ikke afgørende ved dette.
Til kontrol af, hvorvidt PET overholder reglerne, er der pt. et udvalg bestående af 4 personer – det såkaldte Wamberg-udvalg. Udvalget får flere opgaver, men i realiteten ikke flere ressourcer. Det kan føre til en yderligere svækkelse af kontrollen med PET.
En retsstat er kendetegnet ved, at loven er klar. Alle ved, det er forbudt at køre på cykel uden cykellygter efter mørkets frembrud. Den eksisterende terrorlov er uklar. Med terrorpakken bliver den uigennemskuelig.
Det drejer sig specielt om den nye § 114 a, som siger, at hvis man overtræder udvalgte paragraffer i straffeloven på en bestemt måde i henhold til bestemte artikler i en række særlige internationale konventioner, skal det anses for en overtrædelse af § 114 a. Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager mener, den er så uklar, at statsadvokaten har bedt justitsministeren gøre loven klarere. Det har justitsministeren afvist.
Indføjelsen af den særlige danske regel om medvirken kan indebære, at en eller flere kan dømmes for medvirken til terror, hvis en anden i f. eks. en demonstration dømmes.
Med lovforslaget sker der en yderligere indskrænkning af ytringsfriheden. Billigelse af en handling efter for eksempel § 114 a kan give op til 2 års fængsel. Til gengæld ved man ikke, om man selv kan dømmes, før makkeren, vennen eller meddemonstranten er dømt.
En retsstat er kendetegnet ved, at der er proportion mellem lovovertrædelse og straf. Hvis du bliver taget uden cykellygter efter mørkets frembrud, får du en bøde. Hvis lovforslaget vedtages, vil der i visse situationer ikke længere være proportion mellem lovovertrædelse og straf.
Almindeligt hærværk kan ende med en dom efter den nye terrorparagraf 114 a og fængsel indtil seks Ã¥r.Â
At »hjælpe« en anden til hærværk kan ende med en dom for medvirken og fængsel indtil seks år.
At sige de forkerte ord på det forkerte tidspunkt kan give to års fængsel.
Det fremgår bl.a. af Justitsministeriets svar på det af Enhedslisten stillede spørgsmål nr. 73.
Hvis man ser bort fra Politimesterforeningen og enkelte andre, har kritikken af terrorpakken været omfattende. Advokater, fagforeninger og arbejdsgivere har påpeget generelle uklarheder, upræcis sprogbrug, der kan få alvorlige konsekvenser, omfattende magt til PET uden kontrol, misbrug af virksomheder, der sættes til at lave politiarbejde. Listen af kritikpunkter er meget lang.
Stort set ingen af kritikpunkterne er imødekommet af justitsministeren og flertallet.Â
Enhedslisten konkluderer, at regeringen fokuserer på kontrollen med borgerne frem for med myndighederne. Det er den helt forkerte vej at gå. Derfor har Enhedslisten fremlagt en plan til imødegåelse af terror. Planen går ud på at forebygge terror i stedet for at indskrænke demokrati og retssikkerhed. Enhedslisten vil ikke omdanne vores samfund til overvågede fængsler, men fastholde et åbent samfund. Ellers har vi allerede ladet terroristerne vinde. Med vedtagelsen af lovforslaget er terroristerne godt på vej til at vinde.
Fólkaflokkurin, Inuit Ataqatigiit, Siumut og Tjóðveldisflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.
5. Ændringsforslag med bemærkninger
Ændringsforslag
Af  justitsministeren, tiltrådt af udvalget:
Til § 2
  1) Efter nr. 1 indsættes som nyt nummer:
»01. I § 719, stk. 2, nr. 2, indsættes efter »§ 187, stk. 1,:« »§ 192 b, stk. 1-3,«.«
[Påtalekompetence i sager om overtrædelse af den foreslåede bestemmelse i § 1, nr. 7]
  2) Nr. 4 affattes således:
»4. I § 783 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:
»Stk. 2. Angår efterforskningen en overtrædelse af straffelovens kapitel 12 eller 13, kan der i rettens kendelse i medfør af § 780, stk. 1, nr. 1 eller 3, ud over bestemte telefonnumre anføres den person, som indgrebet angår (den mistænkte). I så fald skal politiet snarest muligt efter udløbet af det tidsrum, inden for hvilket indgrebet kan foretages, underrette retten om de telefonnumre, som indgrebet har været rettet imod, og som ikke er anført i kendelsen. Hvis særlige forhold taler for det, skal underretning efter 2. pkt. ske senest 24 timer efter indgrebets iværksættelse. Underretning efter 2. og 3. pkt. skal indeholde en angivelse af de bestemte grunde, der er til at antage, at der fra de pågældende telefonnumre gives meddelelser til eller fra den mistænkte. Retten underretter den beskikkede advokat, jf. § 784, stk. 1, der herefter kan indbringe spørgsmålet om lovligheden af indgrebet for retten. Retten træffer afgørelse ved kendelse. Burde indgrebet efter rettens opfattelse ikke være foretaget, skal retten give meddelelse herom til Justitsministeriet.«
Stk. 2-4 bliver herefter 3-5.«
[Kendelse »på person« ved telefonaflytning og teleoplysning i sager om overtrædelse af straffelovens kapitel 12 og 13]
  3) Efter nr. 4 indsættes som nyt nummer:
»02. I § 783, stk. 3, der bliver stk. 4, ændres »stk. 2« til: »stk. 3«.«
[Konsekvensrettelse som følge af den foreslåede bestemmelse i § 2, nr. 4]
Af  justitsministeren, tiltrådt af et flertal (V, S, DF og KF):
  4) Efter nr. 9 indsættes som nye numre:
»03. I § 799, stk. 1, indsættes efter »§ 192 a«: », § 192 b, stk. 1-3«.
04. I § 799, stk. 2, ændres »§ 783, stk. 2 og 3« til: »§ 783, stk. 3 og 4«.
05. I § 799, stk. 3, ændres »§ 783, stk. 2« til: »§ 783, stk. 3«.«
[Hemmelig ransagning i sager om overtrædelse af den foreslåede bestemmelse i § 1, nr. 7 samt konsekvensrettelser som følge af den foreslåede bestemmelse i § 2, nr. 4]
Ny paragraf
Af  justitsministeren, tiltrådt af udvalget:
  5) Efter § 6 indsættes som ny paragraf:
Ȥ 01
I lov nr. 117 af 27. februar 2006 om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme foretages følgende ændring:
1. § 5 affattes således:
»§ 5. Ved finansiering af terrorisme skal i denne lov forstås finansiering af terrorisme som defineret i straffelovens § 114 b, for så vidt angår handlinger omfattet af § 114.««
[Konsekvensrettelse som følge af den foreslåede bestemmelse i § 1, nr. 4 (§ 114 b)]
Til § 8
  6) I 2 pkt. indsættes efter »§§ 3-5«: »og 01«.
[Konsekvensrettelse som følge af den foreslåede nye paragraf om ændring i § 5 i loven om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme]
Bemærkninger
Til nr. 1
Ændringsforslaget indeholder et forslag om ændring af bestemmelsen i retsplejelovens § 719, stk. 2, nr. 2, om statsadvokatens påtale af nærmere angivne bestemmelser i straffeloven.
Forslaget indebærer, at statsadvokaten vil skulle påtale sager om overtrædelse af de foreslåede nye bestemmelser i straffelovens § 192 b, stk. 1-3, der retter sig mod besiddelse og anvendelse af radioaktive stoffer m.v. med forsæt til skade på andres person eller til betydelig skade på andres ting eller på miljøet.
Efter § 719, stk. 2, nr. 2, påtaler statsadvokaten sager om overtrædelse af bestemmelserne i straffelovens kapitel 12 og 13, §§ 127-129 a, § 132 a, § 136, stk. 2, § 137, stk. 2, § 140, § 141, kapitel 16, § 158, § 160, § 180, § 183, stk. 1 og 2, § 183 a, § 186, stk. 1, § 187, stk. 1, §§ 237-240, § 261, stk. 2, § 266 a og § 266 b.
Bestemmelsen er indsat ved lov nr. 385 af 20. maj 1992. Om baggrunden for denne bestemmelse henvises til forslag til lov om ændring af retsplejeloven, straffeloven, færdselsloven og udlændingeloven (Anklagemyndighedens struktur) (L 184) og Retsplejerådets betænkning nr. 1194/1990 om anklagemyndighedens struktur, side 51ff og side 210.
Med lovforslagets § 1, nr. 7, foreslås indsat en ny bestemmelse i straffelovens § 192 b.
Efter § 192 b, stk. 1, straffes med fængsel indtil 6 år den, der med forsæt til skade på andres person eller til betydelig skade på andres ting eller på miljøet modtager, besidder, overdrager eller ændrer radioaktive stoffer eller fremstiller eller besidder en eksplosiv nuklear anordning eller en anordning, der er beregnet til at sprede radioaktive stoffer eller kan udsende ioniserende stråling.
Med fængsel indtil 12 år straffes den, der med forsæt til skade på andres person eller til betydelig skade på andres ting eller på miljøet eller til at tvinge nogen til at foretage eller undlade at foretage en handling anvender radioaktive stoffer eller anordninger, der udsender ioniserende stråling (nr. 1), fjerner, ændrer eller beskadiger en nødvendig beskyttelse mod spredning af radioaktive stoffer eller mod ioniserende stråling (nr. 2) eller anvender eller beskadiger et nukleart anlæg med den følge, at der sker udslip af radioaktive stoffer eller fremkaldes fare derfor (nr. 3).
Det følger endvidere af § 192 b, stk. 3, at hvis en af de i stk. 2 nævnte handlinger foretages under de i § 180 angivne omstændigheder eller med den følge, at der sker omfattende skade på miljøet eller fremkaldes nærliggende fare derfor, er straffen fængsel indtil på livstid.
Begås forbrydelsen uagtsomt, er straffen bøde eller fængsel indtil 2 år, jf. § 192, stk. 4.
Om bestemmelsen henvises til pkt. 2.5.2. i lovforslagets almindelige bemærkninger og bemærkningerne til § 192 b.
Under hensyn til lovovertrædelsens alvorlige karakter finder Justitsministeriet, at statsadvokaten bør have påtalekompetence i alle sager om overtrædelse af bestemmelserne i § 192 b, stk. 1-3.
Til nr. 2
1. Der foreslås en ændret affattelse af bestemmelsen om kendelse »på person« i lovforslagets § 2, nr. 4 (retsplejelovens § 783, stk. 2). Der er tale om to ændringer i forhold til den bestemmelse, der fremgår af lovforslaget:
For det første træder en kendelse »på person« ikke i stedet for en kendelse efter de gældende regler, men har karakter af en tilføjelse til en sådan kendelse. Der henvises til pkt. 2 nedenfor.
For det andet skal underretning til retten om de telefonnumre, som der på grundlag af en kendelse »på person« er iværksat indgreb overfor, i særlige tilfælde ske senest 24 timer efter indgrebets iværksættelse og ikke – som efter lovforslaget – først ved udløbet af den periode, hvori indgrebet kan foretages. Der henvises til pkt. 3 nedenfor.
2. Ændringsforslaget indebærer som nævnt for det første, at der også i retskendelser i sager, som er omfattet af bestemmelsen – dvs. sager om efterforskning af overtrædelser af straffelovens kapitel 12 eller 13 – skal anføres de konkrete telefonnumre, som Politiets Efterretningstjeneste på tidspunktet for kendelsen finder, at der er behov for at foretage indgreb overfor (og som retten finder, at der er hjemmel til at foretage indgreb overfor).
Herved sikres det, at retten – på samme måde som i dag – tager stilling til spørgsmålet om indgreb i meddelelseshemmeligheden i forhold til de konkrete telefonnumre, som efterretningstjenesten på dette tidspunkt er bekendt med.
På dette punkt indebærer ændringsforslaget således en videreførelse af gældende ret.
Der kan ud over disse telefonnumre anføres den person, som indgrebet angår (den mistænkte). Herved imødekommes de hensyn, som bestemmelsen i det fremsatte lovforslag bygger på, jf. herom nærmere pkt. 4.2.2 i lovforslagets almindelige bemærkninger.
Kendelsen vil således indebære, at der ud over de telefonnumre, som fremgår af kendelsen, kan foretages indgreb over for telefonnumre, i forhold til hvilke der efter efterretningstjenestens vurdering efterfølgende foreligger bestemte grunde til at antage, at der gives meddelelser til eller fra den mistænkte. Det er uden betydning, om den pågældende telefon tilhører den mistænkte eller andre.
Betingelserne for, hvornår der kan foretages indgreb i meddelelseshemmeligheden, videreføres – i overensstemmelse med det fremsatte lovforslag – uændret. Også efter ændringsforslaget gælder således, at der ikke vil kunne iværksættes indgreb i meddelelseshemmeligheden i videre omfang end i dag. Det gælder både i forhold til den mistænkte og i forhold til andre.
Iværksætter efterretningstjenesten på grundlag af den afsagte kendelse indgreb i forhold til andre telefonnumre end dem, der er anført i kendelsen, skal der gives underretning til retten (og derefter til den beskikkede advokat) på samme måde som efter lovforslaget. Bestemmelserne i § 783, stk. 2, 2.-5. pkt., i det fremsatte lovforslag videreføres således uændret (bortset fra den nye regel om underretning inden 24 timer, jf. nærmere pkt. 3 nedenfor).
Den foreslåede bestemmelse gælder både i tilfælde, hvor efterretningstjenesten første gang anmoder om retskendelse i en sag, og i tilfælde, hvor tjenesten anmoder om forlængelse af en allerede meddelt kendelse.
Første gang der anmodes om retskendelse – dvs. på det tidspunkt, hvor efterretningstjenesten har et efterretningsmæssigt behov for at iværksætte aflytning - må tjenesten således fremlægge de konkrete telefonnumre for retten, som man finder grundlag for at foretage indgreb overfor.
I den periode, hvori indgrebet kan foretages – dvs. den periode, som rettens kendelse gælder for – vil politiet kunne iværksætte indgreb over for andre telefonnumre end dem, der er anført i kendelsen, forudsat at retsplejelovens almindelige betingelser kan anses for opfyldt, jf. ovenfor. Det bemærkes i den forbindelse, at rettens kendelse højest kan gælde i 4 uger, jf. den gældende bestemmelse i retsplejelovens § 783, stk. 2 (der efter forslaget bliver stk. 3).
Når den nævnte periode er udløbet – og der derfor skal anmodes om ny retskendelse – må efterretningstjenesten tage stilling til, om der er behov for også fremover at foretage indgreb over for de telefonnumre, som der allerede er iværksat indgreb over for på grundlag af den hidtidige kendelse »på person«. I givet fald må efterretningstjenesten på linje med det, der er anført ovenfor vedrørende »1.gangs-kendelser«, forelægge disse konkrete telefonnumre for retten med henblik på kendelse. Tilsvarende vil gælde, når der efterfølgende skal indhentes nye kendelser i den pågældende sag.
I de beskrevne tilfælde må retten tage stilling til, om der fremover – dvs. i den periode, som den nye kendelse skal gælde for – er hjemmel til at foretage det pågældende indgreb.
Retten skal derimod ikke efterprøve, om der har været hjemmel til at foretage de indgreb, som Politiets Efterretningstjeneste allerede – pÃ¥ grundlag af den hidtil gældende kendelse â€pÃ¥ person†– har gennemført. En sÃ¥dan efterprøvelse vil alene skulle foretages, hvis den beskikkede advokat anmoder om det, jf. den foreslÃ¥ede bestemmelse i § 783, stk. 2, 5. pkt.
Der vil principielt kunne forekomme tilfælde, hvor retten har afvist en anmodning om retskendelse i forhold til et konkret telefonnummer, men hvor efterretningstjenesten efterfølgende finder, at der foreligger nye omstændigheder, der indebærer, at betingelserne for at foretage indgreb i forhold til det pÃ¥gældende nummer nu mÃ¥ anses for opfyldt. I sÃ¥danne tilfælde forudsættes det, at efterretningstjenesten ikke iværksætter indgreb pÃ¥ grundlag af den foreliggende kendelse â€pÃ¥ personâ€, men i stedet anmoder retten om en særskilt kendelse i forhold til dette nummer (eventuelt efter proceduren i retsplejelovens § 783, stk. 3, om indgreb pÃ¥ øjemedet).
3. For det andet indebærer ændringsforslaget, at underretningen af retten om de telefonnumre, som indgreb på grundlag af en kendelse »på person« har været rettet imod, skal ske inden 24 timer, hvis særlige forhold taler for det.
I overensstemmelse med det fremsatte lovforslag vil underretning af retten som det klare udgangspunkt først skulle ske efter udløbet af det tidsrum, inden for hvilket indgrebet kan foretages – dvs. det tidsrum, hvori rettens kendelse gælder (højest 4 uger, jf. ovenfor).
Underretning af retten skal imidlertid efter ændringsforslaget ske allerede inden 24 timer, hvis særlige forhold taler for det.
Med udtrykket »særlige forhold« sigtes til tilfælde, hvor efterretningstjenesten – uanset at retsplejelovens betingelser for aflytning m.v. må anses for opfyldt – finder, at der kan være anledning til at give den beskikkede advokat mulighed for hurtig efterprøvelse fra rettens side. Der kan navnlig være tale om tilfælde, hvor særlige principielle hensyn kan siges at gøre sig gældende, f.eks. hvor der måtte opstå spørgsmål om aflytning af telefoner, der anvendes af advokater, læger eller journalister, eller af telefoner på den mistænktes arbejdsplads, der også anvendes af andre end den mistænkte.
Det vil i første række være op til efterretningstjenesten at vurdere, om der foreligger de nævnte særlige forhold, således at der skal ske underretning senest 24 timer efter indgrebets iværksættelse. Det forudsættes imidlertid, at den beskikkede advokat kan indbringe dette spørgsmål for retten i overensstemmelse med de regler, som i øvrigt gælder for indbringelse af spørgsmål om indgrebets lovlighed, jf. bestemmelsens 4.-7. pkt. – det vil sige i forlængelse af underretningen efter udløbet af det tidsrum, inden for hvilket indgrebet kan foretages, jf. bestemmelsens 2. og 5. pkt.
Til nr. 3
Ændringsforslaget indeholder et forslag om ændring af bestemmelsen i retsplejelovens § 783, stk. 3, der bliver stk. 4, om politiets adgang til at træffe beslutning om at foretage indgreb i meddelelseshemmeligheden, såfremt øjemedet ville forspildes, dersom retskendelse skulle afventes (»periculum in mora«).
Der er tale om en konsekvensrettelse som følge af lovforslagets § 2, nr. 4, om indsættelse af en ny bestemmelse i retsplejelovens § 783, stk. 2, hvorefter § 783, stk. 2-4, bliver til § 783, stk. 3-5.
I § 783, stk. 3, der bliver til stk. 4, henvises der i 3. pkt. til bestemmelsens stk. 2. Den gældende § 783, stk. 2, vedrører spørgsmålet om fastsættelse i retskendelsen af det tidsrum, inden for hvilket et indgreb i meddelelseshemmeligheden kan foretages. Efter lovforslagets § 2, nr. 4, bliver § 783, stk. 2, imidlertid til stk. 3, og med ændringsforslaget foretages derfor den deraf følgende konsekvensrettelse af den nævnte henvisning i § 783, stk. 3, der bliver stk. 4.
Til nr. 4
Ændringsforslaget indeholder et forslag om ændring af bestemmelsen i retsplejelovens § 799, stk. 1, om politiets adgang til at foretage ransagning uden at mistænkte eller andre gøres bekendt hermed, og uden at der tilkaldes vidner til ransagningen (hemmelig ransagning).
Med ændringsforslaget kan der foretages hemmelig ransagning i sager om overtrædelse af de foreslÃ¥ede nye bestemmelser i straffelovens § 192 b, stk. 1-3, der retter sig mod besiddelse og anvendelse af radioaktive stoffer m.v. med forsæt til skade pÃ¥ andres person eller til betydelig skade pÃ¥ andres ting eller pÃ¥ miljøet.Â
Det følger af retsplejelovens § 799, stk. 1, at såfremt det er af afgørende betydning for efterforskningen, at ransagningen foretages, uden at den mistænkte eller andre gøres bekendt hermed, kan retten, hvis efterforskningen angår en forsætlig overtrædelse af straffelovens kapitel 12 og 13 eller en overtrædelse af straffelovens § 180, § 183, stk. 1 og 2, § 183 a, § 186, stk. 1, § 187, stk. 1, §§ 191, 192 a eller § 237, ved kendelse træffe bestemmelse herom og om, at reglerne i § 798, stk. 2, 1-4. pkt., og stk. 3 fraviges.
Hemmelig ransagning kan som udgangspunkt kun foretages efter forudgående retskendelse. Hvis indgrebets øjemed ville forspildes, hvis retskendelse skulle afventes, kan politiet dog træffe beslutning om indgrebet, der i så fald snarest muligt og inden 24 timer skal forelægges for retten.
For at forbedre politiets efterforskningsmuligheder i sager om særligt grove straffelovsovertrædelser blev bestemmelsen i § 799, stk. 1, ændret ved lov nr. 378 af 6. juni 2002 (anti-terrorpakken), således at der også blev adgang til at foretage hemmelig ransagning i sager om grov brandstiftelse, bombesprængninger, flykapring og tilsætning af giftstoffer til vandforsyningen eller madvarer m.v.
Med lovforslagets § 1, nr. 7, foreslås indsat en ny bestemmelse i straffelovens § 192 b.
Efter § 192 b, stk. 1, straffes med fængsel indtil 6 år den, der med forsæt til skade på andres person eller til betydelig skade på andres ting eller på miljøet modtager, besidder, overdrager eller ændrer radioaktive stoffer eller fremstiller eller besidder en eksplosiv nuklear anordning eller en anordning, der er beregnet til at sprede radioaktive stoffer eller kan udsende ioniserende stråling.
Med fængsel indtil 12 år straffes den, der med forsæt til skade på andres person eller til betydelig skade på andres ting eller på miljøet eller til at tvinge nogen til at foretage eller undlade at foretage en handling anvender radioaktive stoffer eller anordninger, der udsender ioniserende stråling (nr. 1), fjerner, ændrer eller beskadiger en nødvendig beskyttelse mod spredning af radioaktive stoffer eller mod ioniserende stråling (nr. 2) eller anvender eller beskadiger et nukleart anlæg med den følge, at der sker udslip af radioaktive stoffer eller fremkaldes fare derfor (nr. 3).
Det følger endvidere af § 192 b, stk. 3, at hvis en af de i stk. 2 nævnte handlinger foretages under de i § 180 angivne omstændigheder eller med den følge, at der sker omfattende skade på miljøet eller fremkaldes nærliggende fare derfor, er straffen fængsel indtil på livstid.
Begås forbrydelsen uagtsomt, er straffen bøde eller fængsel indtil 2 år, jf. § 192, stk. 4.
Om bestemmelsen henvises til pkt. 2.5.2. i lovforslagets almindelige bemærkninger og bemærkningerne til § 192 b.
Efter Justitsministeriets opfattelse kan adgangen til, at politiet kan foretage hemmelig ransagning også have afgørende betydning for efterforskningen af overtrædelser af bestemmelsen i straffelovens § 192 b. Justitsministeriet finder derfor, at der er behov for at udvide § 799, stk. 1, til også at omfatte denne bestemmelse.
Ændringsforslaget indeholder endvidere et forslag om ændring af § 799, stk. 2. Der er tale om en redaktionel ændring som konsekvens af lovforslagets § 2, nr. 4.
Herudover indeholder ændringsforslaget forslag til ændring af § 799, stk. 3. Der er tale om en redaktionel ændring som konsekvens af lovforslagets § 2, nr. 4.
Til nr. 5
Ændringsforslaget indeholder et forslag om ændring af § 5 i lov nr. 117 af 27. februar 2006 om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme.
Forslaget indebærer, at der ved finansiering af terrorisme i denne lov forstås finansiering af terrorisme som defineret i den foreslåede bestemmelse i straffelovens § 114 b, for så vidt angår handlinger omfattet af § 114.
Efter § 5 i loven om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme skal ved finansiering af terrorisme i denne lov forstås finansiering af terrorisme som defineret i straffelovens § 114 a.
Definitionen af finansiering af terrorisme danner grundlag for anvendelse for pligterne i hvidvaskloven, herunder underretningspligten i hvidvasklovens § 7.
Forslaget til en ny bestemmelse i straffelovens § 114 a omfatter handlinger, som er omfattet af Europarådskonventionens artikel 1, og som ikke allerede er omfattet af § 114. Formålet med bestemmelsen er at indføje en sidestrafferamme med mulighed for strafforhøjelse, når overtrædelse af visse bestemmelser i straffeloven er begået under omstændigheder omfattet af de berørte artikler i de nævnte internationale konventioner.
Som anført i bemærkningerne til den foreslåede bestemmelse i straffelovens § 114 b svarer denne bestemmelse indholdsmæssigt til den gældende § 114 a bortset fra den tilføjede henvisning til § 114 a. Tilføjelsen indebærer, at det efter omstændighederne tillige vil være strafbart at yde økonomisk støtte m.v. til en person, gruppe eller sammenslutning, der begår eller har til hensigt at begå handlinger af den i § 114 a omhandlede beskaffenhed.
Med den foreslåede bestemmelse i straffelovens § 114 b tilsigtes ingen ændringer i øvrigt i den hidtil gældende bestemmelse i § 114 a.
Definitionen af finansiering af terrorisme danner som anført ovenfor grundlag for anvendelse for pligterne i hvidvaskloven, herunder underretningspligten i hvidvasklovens § 7.
Den foreslÃ¥ede bestemmelse i straffelovens § 114 b rejser spørgsmÃ¥l om, hvorvidt hvidvasklovens definition af finansiering af terrorisme i § 5 skal fastlægges i overensstemmelse med denne bestemmelse med den virkning, at § 5 udvides til at omfatte ogsÃ¥ økonomisk støtte m.v. til en person, gruppe eller sammenslutning, der begÃ¥r eller har til hensigt at begÃ¥ handlinger at den i § 114 a omhandlede beskaffenhed.Â
Et forslag om ændring af hvidvasklovens § 5, hvorefter der ved finansiering af terrorisme i denne lov forstås finansiering af terrorisme som defineret i straffelovens § 114 b, har været i en kort høring hos en række centrale høringsparter på området.
AdvokatrÃ¥det har udtalt sig imod en sÃ¥dan »merimplementering« af hvidvasklovens § 5. RÃ¥det har i den forbindelse bl.a. bemærket, at eftersom forslaget til § 114 b ikke alene omfatter finansiering af handlinger omfattet af § 114, men ogsÃ¥ handlinger omfattet af den foreslÃ¥ede bestemmelse i § 114 a, savner rÃ¥det en nærmere begrundelse for den foreslÃ¥ede ændring af hvidvasklovens § 5, som i forhold til opbygningen af straffeloven og L 217 medfører en udvidelse af pligterne indeholdt i hvidvaskloven til ogsÃ¥ at omfatte andet end finansiering af terrorisme i straffelovens forstand. Endvidere har AdvokatrÃ¥det bemærket, at en udvidelse af hvidvasklovens § 5 til at omfatte finansiering af andre forbrydelser end terrorhandlinger i straffelovens § 114 ville være udtryk for, at man gav pligterne i hvidvaskloven et videre anvendelsesomrÃ¥de end pÃ¥krævet i 3. hvidvaskdirektiv.Â
I lyset heraf foreslås definitionen af finansiering af terrorisme i hvidvasklovens § 5 ikke på nuværende tidspunkt udvidet til at omfatte den tilføjede henvisning til den foreslåede bestemmelse i straffelovens § 114 a. Spørgsmålet vil blive taget op til nærmere overvejelse på et senere tidspunkt. Derimod foreslås det som anført ovenfor, at der ved finansiering af terrorisme i hvidvasklovens § 5 skal forstås finansiering af terrorisme som defineret i den foreslåede bestemmelse i straffelovens § 114 b, for så vidt angår handlinger omfattet af § 114. Denne bestemmelse svarer indholdsmæssigt til den gældende bestemmelse i hvidvasklovens § 5 bortset fra, at den særlige terrorismebestemmelse i straffelovens § 114 med lovforslagets § 1, nr. 3, udvides med besiddelse og anvendelse m.v. af radioaktive stoffer efter § 192 b.
Til nr. 6
Der er tale om en konsekvensrettelse som følge af den foreslåede nye bestemmelse om ændring i § 5 i loven om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme.
Hvidvaskloven gælder ikke for Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig anordning sættes i kraft for disse landsdele med de afvigelser, som de særlige færøske og grønlandske forhold tilsiger, jf. lovens § 41. Loven er ikke sat i kraft for hverken Færøerne eller Grønland.
Med ændringen af lovforslagets § 8 får den foreslåede ændring i hvidvasklovens § 5 således samme territoriale gyldighedsområde som hovedloven.
 Birthe Rønn Hornbech (V)  Michael Aastrup Jensen (V)  Karsten Nonbo (V)  Søren Pind (V)  Peter Skaarup (DF) fmd. Kim Christiansen (DF)  Hans Kristian Skibby (DF)  Tom Behnke (KF)  Charlotte Dyremose (KF)  Morten Bødskov (S)  Per Kaalund (S)  Lissa Mathiasen (S)  Frode Sørensen (S)  Elisabeth Arnold (RV)  Simon Emil Ammitzbøll (RV)  Anne Baastrup (SF) nfmd. Line Barfod (EL)
Fólkaflokkurin, Inuit Ataqatigiit, Siumut og Tjóðveldisflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Folketingets sammensætning
|
||||
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V) |
52 |
|
Enhedslisten (EL) |
6 |
Socialdemokratiet (S) |
47 |
|
Siumut (SIU) |
1 |
Dansk Folkeparti (DF) |
24 |
|
Tjóðveldisflokkurin (TF) |
1 |
Det Konservative Folkeparti (KF) |
18 |
|
Fólkaflokkurin (FF) |
1 |
Det Radikale Venstre (RV) |
17 |
|
Inuit Ataqatigiit (IA) |
1 |
Socialistisk Folkeparti (SF) |
11 |
|
|
|
Bilag 1
Oversigt over bilag vedrørende L 217
Bilagsnr. |
Titel |
1 |
Pressemeddelelse om lovforslaget, fra justitsministeren |
2 |
Henvendelse af 30/3-06 fra Stephan Engberg, Lyngby |
3 |
Brev til Teknologirådet vedr. høring om terrorbekæmpelse |
4 |
Høringsnotat vedr. L 219, fra videnskabsministeren |
5 |
Henvendelse af 3/4-06 fra fhv. landsdommer Jørgen Jochimsen, Viborg |
6 |
Henvendelse af 29/3-06 fra Danske Dagblades Forening |
7 |
Referat af høring om overførsel af NEC til PET 31/3-06 |
8 |
Kommenteret høringsoversigt og høringssvar, fra justitsministeren |
9 |
Referat fra høring om antiterrorpakken 2002 |
10 |
Høringssvar vedr. L 218, fra forsvarsministeren |
11 |
Programudkast til høring om terrorbekæmpelse |
12 |
Henvendelse af 27/2-06 fra Jørn Vestergaard, Københavns Universitet |
13 |
Retsudvalgets brev til Henrik Linde, Den Danske Dommerforening vedrørende møde med Retsudvalget om L 168 og L 217 |
14 |
Amnesty Internationals høringssvar |
15 |
Henvendelse af 12/4-06 International Commission of Jurists |
16 |
Henvendelse af 12/4-06 fra Danske Mediers Forum |
17 |
Henvendelse af 18/4-06 fra ITEK og Dansk Industri |
18 |
Tidsplan for udvalgsbehandlingen indtil videre |
19 |
Henvendelse af 20/4-06 fra Den almindelige danske lægeforening |
20 |
Henvendelse af 24/4-06 fra BYG - DTU |
21 |
Henvendelse af 26/4-06 fra Jonas Christoffersen, Københavns Universitet |
22 |
Notat om »It-privacy - en forudsætning eller en forhindring for borgerne i Norden« |
23 |
Henvendelse af 2/5-06 fra lic. jur. Jørn Vestergaard, Københavns Universitet |
24 |
Foreløbigt programudkast til høring om terrorbekæmpelse |
25 |
Meddelelse om teknisk gennemgang af lovforslag nr. L 218 |
26 |
Statistik over indgreb i meddelelseshemmeligheden |
27 |
Program og materiale til udvalgets høring om terrorbekæmpelse onsdag den 10/5-06 |
28 |
Meddelelse om Videnskabsudvalgets høring om L 219 |
29 |
Evt. høring/ekspertmøde om den parlamentariske kontrol med efterretningstjenesterne |
30 |
Henvendelse af 10/5-06 fra lic. jur. Jørn Vestergaard, Københavns Universitet |
31 |
Notat vedr. retsplejelovens § 783, stk. 2, fra justitsministeren |
32 |
Henvendelse af 15/5-06 fra Lager, Post & Servicearbejdernes Forbund |
33 |
Ekspertmøde om den parlamentariske kontrol med efterretningstjenesterne |
34 |
Program for åben høring i Udvalget for Videnskab og Teknologi den 17/5-06 |
35 |
Kopi af REU alm. del - svar på spm. 274 vedr. strafferetlig lovgivning om bekæmpelse af terrorisme |
36 |
Benchmarkundersøgelse af PET og pressemeddelelse herom, fra justitsministeren |
37 |
Henvendelse af 18/5-06 fra Retssikkerhedsfonden |
38 |
Henvendelse af 19/5-06 fra Oluf Jørgensen, Danmark Journalisthøjskole |
39 |
Henvendelse af 19/5-06 fra Amnesty International |
40 |
Henvendelse af 19/5-06 fra Amnesty International |
41 |
Ændringsforslag fra justitsministeren |
42 |
1. udkast til betænkning |
43 |
Kopi af Videnskabsudvalget, svar på UVT L 219 - spm. 1-5 |
44 |
Kopi af Videnskabsudvalget, svar på UVT L 219 - spm. 6-17 |
45 |
Kopi af Forsvarsudvalget svar på FOU L 218 - spm. 1-16 |
46 |
Transkription af høring om terrorbekæmpelse den 10/5-06 |
47 |
Henvendelse af 23/5-06 fra Den almindelige danske lægeforening |
48 |
Teknologirådets nyhedsbrev til Folketinget: Fra rådet til tinget nr. 224/ maj 2006: Terrornetværk i cyberspace |
49 |
Henvendelse af 28/5-06 fra lic. jur. Jørn Vestergaard, Københavns Universitet |
50 |
2. udkast til betænkning |
51 |
Kopi af Videnskabsudvalget, L 219 - svar på spørgsmål 19-22 |
52 |
Henvendelse af 19/5-06 fra Telekommunikationsindustrien i Danmark til Videnskabsudvalget |
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 217
Spm.nr. |
Titel |
1 |
Spm. om ministeren vil tilsende udvalget en opdateret version af oversigten over udmøntningen af regeringens handlingsplan for terrorbekæmpelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
2 |
Spm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 30/3-06 fra Stephan Engberg, Lyngby, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
3 |
Spm. om teknisk bistand til ændringsforslag om telefonaflytning, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
4 |
Spm. om den forslåede § 783, stk. 2, og ministerens svar herpå |
5 |
Spm. om den forslåede § 783, stk. 2, og ministerens svar herpå |
6 |
Spm. om den forslåede § 783, stk. 2, og ministerens svar herpå |
7 |
Spm. om den forslåede § 783, stk. 2, og ministerens svar herpå |
8 |
Spm. om den forslåede § 783, stk. 2, og ministerens svar herpå |
9 |
Spm. om Ole Stig Andersens indlæg på Retsudvalgets høring 31/3-06 om overførslen af NEC til PET, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
10 |
Spm. om kommentarer til henvendelse af 3/4-06 fra fhv. landsdommer Jørgen Jochimsen, Viborg, for så vidt angår L 217, og ministerens svar herpå |
11 |
Spm. om ministerens kommentarer til artiklen i Politiken 26/3-06: Politimestre vil have udvidet antiterrorpakken, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
12 |
Spm. om aflytning mellem journalister og deres kilder, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
13 |
Spm. om den formelle procedure ved indhentelse af retskendelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
14 |
Spm. om, at der skal indhentes ny kendelse, når f. eks. den mistænkte skifter telefon, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
15 |
Spm. om begrundelsen for, at politiets indberetning ikke udløser en retshandling, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
16 |
Spm. om, hvad det har med den teknologiske udvikling at gøre, at der nu kan aflyttes andre end den mistænkte, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
17 |
Spm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 29/3-06 fra Danske Dagblades Forening, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
18 |
Spm. om den parlamentariske kontrol med efterretningstjenester i andre lande, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
19 |
Spm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 12/4-06 fra International Commission of Jurists, og ministerens svar herpå |
20 |
Spm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 18/4-06 fra ITEK og Dansk Industri, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
21 |
Spm. om, hvor ofte det forventes, at den foreslåede nye bestemmelse i retsplejelovens § 110 a, stk. 1, vil blive anvendt, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
22 |
Spm. om, hvor ofte det forventes, at den foreslåede bestemmelse om videregivelse af oplysninger fra Forsvarets Efterretningstjeneste til PET vil blive anvendt, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
23 |
Spm. om hvor ofte det forventes, at den foreslåede nye bestemmelse i retsplejelovens § 110 a, stk. 2, vil blive anvendt, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
24 |
Spm. om hvor ofte det forventes, at den foreslåede nye bestemmelse i retsplejelovens § 783, stk. 2, vil blive anvendt, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
25 |
Spm. om indgreb i form af teleobservation, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
26 |
Spm. om nødretsreglerne, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
27 |
Spm. om offentlige myndigheder og privates muligheder for at foretage videoovervågning, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
28 |
Spm. om særlige kvalitetskrav til tv-overvågning, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
29 |
Spm. om antallet/omfanget af anvendelsen af de enkelte nye bestemmelser i lovforslaget, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
30 |
Spm. om bekendtgørelsen om luftfartsselskabernes registrering og opbevaring af passageroplysninger, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
31 |
Spm. om forslaget om luftfartselskabernes registrering og opbevaring af passageroplysninger, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
32 |
Spm. om forelæggelse for virksomhedspanelet, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
33 |
Spm. om logningsbekendtgørelsen, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
34 |
Spm. om den foreslåede hjemmel til, at politiet kan »jamme« radio- og telekommunikation, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
35 |
Spm. om det udvalg, der sidder og arbejder på nye regler for PET, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
36 |
Spm. om begreberne retsstat og politistat, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
37 |
Spm. om høringssvaret fra Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
38 |
Spm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 20/4-06 fra Den almindelige danske lægeforening, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
39 |
Spm. om kommentar til debatindlæg af Birthe Rønn Hornbech i Politiken 1/4-06: »Tendens: Terrorpakken truer borgernes retssikkerhed«, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
40 |
Spm. om hvilke spørgsmål der kan blive tale om at forlange besvaret af flyselskaber, rejsebureauer m.v., til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
41 |
Spm. om de tekniske indvendinger rejseselskaber m.v. har overfor PET’s ønsker om adgang til passageroplysninger m.v., til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
42 |
Spm. om tidskrav til, hvornår man skal have den endelige liste over hvem der rent faktisk har benyttet et fly m.v., til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
43 |
Spm. om oplysninger kan videregives fra den ene del af PET til den anden m.v., til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
44 |
Spm. om kommentar til Ritzaus Bureaus telegram 18/4-06: "Anklager: Dommer bør godkende aflytningerne", til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
45 |
Spm. om ministerens kommentar til pjece fra Fagligt Fælles Forbund: Faglig kamp eller terror?, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
46 |
Spm. om rapporten om det danske samfunds indsats og beredskab mod terror, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
47 |
Spm. om et skøn over, hvor mange retskendelser politiet bliver lettet for med den foreslåede telefonaflytningsbestemmelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
48 |
Spm. om teknisk bistand til et ændringsforslag om indberetninger af telefonaflytninger, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
49 |
Spm. om ministerens kommentarer til åbent brev af 11/11-05 fra Den Nordatlantiske Gruppe til statsministeren angående beredskab mod terror og sikring af retssikkerheden i Grønland og Færøerne, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
50 |
Spm. om ministerens kommentar til Birthe Rønn Hornbechs bog, Tale er guld (2006) samt kronik af samme i Kristeligt Dagblad: Terrorpakken binder os på mund og ånd, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
51 |
Spm. om ministerens tilkendegivelser under 1. behandling, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
52 |
Spm. om den forslåede § 783 og udstrækningen heraf, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
53 |
Spm. om betingelser for at anvende telefonaflytning på person i stedet for telefon, til justitsministeren og ministerens svar herpå |
54 |
Spm. om forholdet mellem § 783, stk. 1, og § 783, stk. 2, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
55 |
Spm. om ministerens overvejelser omkring de foreslåede nye § 110 a, stk. 2, og 783, stk. 2, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
56 |
Spm. om ministeren vil tilsende udvalget en oversigt over paragrafferne i straffelovens kapitel 12 og 13 grupperet efter strafferammernes størrelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
57 |
Spm. om, hvilke bestemmelser i straffelovens kapitel 12 og 13 der efter ministerens opfattelse kan anses som et værn mod terrorisme, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
58 |
Spm. om ministerens kommentarer til kronikken i Politiken 24/4-06 af Oluf Jørgensen: Hvem har rent mel i posen?, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
59 |
Spm. om telefonaflysningsregler jf. Jyllandspostens artikel den 23/4-06 (Aflytning: Aflytningsregler for hele politiet), til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
60 |
Spm. om telefonaflytningsregler for så vidt angår narkoforbrydelser, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
61 |
Spm. om ministeren vil uddybe sine udtalelser i avisartikel, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
62 |
Spm. om politiets ekstra arbejde, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
63 |
Spm. om ministeren kan bekræfte, at forslaget ikke betyder efterfølgende retskendelse, men alene indberetning, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
64 |
Spm. om retsplejelovens regler om indgreb i meddelelseshemmeligheden, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
65 |
Spm. om ministeren kan bekræfte, at politiet ikke har lignende beføjelser i Sverige, jf. artiklen i Jyllandsposten den 23/4-06 (Overvågning: Politiken med på en lytter), til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
66 |
Spm. om ministeren mener, at det svenske politi med krav om flere retskendelser efterforsker terrorforbrydelser dårligere end i Danmark, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
67 |
Spm. om ministeren vil tilsende udvalget kopi af de konventioner, der indgår i den foreslåede bestemmelse i § 114 a, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
68 |
Spm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 24/4-06 fra BYG - DTU om supplerende anbefalinger til regeringens handlingsplan for terrorbekæmpelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
69 |
Spm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 26/4-06 fra Jonas Christoffersen, Københavns Universitet, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
70 |
Spm. om lægers videregivelse af oplysninger kan prøves af domstolen, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
71 |
Spm. om en redegørelse for mulighederne for retlig prøvelse, når det drejer sig om lægers tavshedspligt, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
72 |
Spm. om rækkeviden af forslaget til ny § 114 a m.v., til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
73 |
Spm. om rækkeviden af forslaget til ny § 114 a m.v., til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
74 |
Spm. om tiltale efter straffelovens § 136, stk. 2, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
75 |
Spm. om tiltale i forbindelse med demonstration, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
76 |
Spm. om økonomisk støtte til afholdelse af en demonstration vil kunne medføre tiltale efter forslagets § 114 b m.v., til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
77 |
Spm. om justitsministeriets fortolkning af forslagets § 114 e m.v., til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
78 |
Spm. om det vil være forbudt at støtte en fagforening, der har en formand, som er erklæret medlem af en organisation, der står på EU’s terrorliste, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
79 |
Spm. om PET på vegne af FE kan indhente oplysninger fra andre forvaltningsmyndigheder m.v., til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
80 |
Spm. om en borger, hvorom der indhentes oplysninger i henhold til § 110 a, stk. 2, nogensinde har krav på at få at vide, at PET har indhentet disse oplysninger m.v., til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
81 |
Spm. om de oplysninger, der indhentes på grundlag af § 110 a, stk. 2, vil være tilgængelig for alle ansatte i PET m.v., til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
82 |
Spm. om mere overvågning og hårdere straffe vil mindske risikoen for terrorangreb i Danmark, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
83 |
Spm. om, hvilke punkter i embedsmandsrapporten der helt er opgivet, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
84 |
Spm. om den foreslåede § 4 a til tv-overvågningsloven, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
85 |
Spm. om Digital Rights høringssvar, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
86 |
Spm. om, hvad det i praksis vil betyde for kvantiteten af indhentede oplysninger, at det vil være PET, der i forbindelse med indhentelsen af oplysningerne skal vurdere, om betingelsen i § 110 a, stk. 2, er opfyldt, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
87 |
Spm. om hvordan ministeren vil sikre, at der ikke med den foreslåede § 110 a, stk. 2, sker en unødig udlevering af de rent personlige oplysninger fra diverse forvaltningsmyndigheder til PET, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
88 |
Spm. om PET før anvendelsen af § 110 a stk. 2, skal foretage en interesseafvejning i stil med den, myndighederne hidtil har foretaget efter forvaltningslovens § 28, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
89 |
Spm. om, hvilken betydning de kommende retningslinjer for PET's anvendelse af bestemmelsen i § 110 a, stk. 2, vil få for den interne legalitetskontrol i PET, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
90 |
Spm. om oplysningerne, der indhentes af PET med henvisning til § 110 a, stk. 2, bliver tilgængelige for de ansatte fra NEC, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
91 |
Spm. om PET’s anmodninger om fremadrettede oplysninger om en bestemt person fra en myndighed kan være tidsubegrænsede, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
92 |
Spm. om i hvilke situationer, der kan forekomme aflytning af ikke-mistænktes kommunikationsmidler med hjemmel i § 783, stk. 2, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
93 |
Spm. om aflytning af et telefonnummer, når der er bestemte grunde til at antage, at der over denne telefon formidles samtaler til eller fra den mistænkte person, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
94 |
Spm. om der, for at der kan iværksættes aflytning af en ikke-mistænkts kommunikationsmidler, skal være bestemte grunde til at antage, at der gives meddelelser, der vedrører en overtrædelse af straffelovens kapitel 12 eller 13 via dette kommunikationsmiddel, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
95 |
Spm. om § 783, stk. 2, hvis retten finder, at indgrebet ikke burde have fundet sted, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
96 |
Spm. om der er andre formål med forslaget til § 783, stk. 2, end at forenkle proceduren for at indhente retskendelser, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
97 |
Spm. om straffelovens nuværende og de foreslåede bestemmelser om terror kan finde anvendelse mod politisk aktivisme/aktiviteter, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
98 |
Spm. om det overlades til PET at træffe afgørelse om en sag har forbindelse med terror, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
99 |
Spm. om man har nogen dokumentation for, at der er sammenhæng mellem alvorlig organiseret kriminalitet og terror, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
100 |
Spm. om en nærmere redegørelse for hjemmelsgrundlaget for den administrative overflytning fra NEC til PET, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
101 |
Spm. om, hvilke overvejelser og bemærkninger rapporten »It-privacy - en forudsætning eller en forhindring for borgeren«, jf. L 217 - bilag 22, giver ministeren anledning til, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
102 |
Spm. om oplysningerne i Jyllandsposten 28/4-06 om, at PET kun undtagelsesvist giver underretning til aflyttede, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
103 |
Spm. om lovforslagets forslag om telefonaflytning, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
104 |
Spm. om ministerens kommentar til artikel af lic. jur. Jørn Vestergaard, Københavns Universitet, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
105 |
Spm. om ministerens kommentarer til artiklen i Ugeskrift for Retsvæsen U.2003.B.100, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
106 |
Spm. om ministerens kommentar til artiklen i Jyllands-Posten 30/4-06: Aflytning: PET afkræves tal om aflytninger, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
107 |
Spm. om den fremtidige statistik om indgreb i meddelelseshemmeligheden, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
108 |
Spm. om indgreb i meddelelseshemmeligheden, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
109 |
Spm. om indgreb i meddelelseshemmeligheden, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
110 |
Spm. om ministerens kommentar til Jonas Christoffersens, Københavns Universitet, skriftlige oplæg til Retsudvalgets høring 10/5-06 om terrorbekæmpelse, og ministerens svar herpå |
111 |
Spm. om ministerens redegørelse for, hvilke begrænsninger der gælder for anvendelsen af tilfældighedsfund i forhold til de foreslåede bestemmelser, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
112 |
Spm. om ministeren vil tilstille udvalget oplysninger om, hvorledes den parlamentariske kontrol med efterretningstjenesten er indrettet i Tyskland, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
113 |
Spm. om kommentar til henv. af 15/5-06 fra Lager, Post & Servicearbejdernes Forbund, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
114 |
Spm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 10/5-06 fra lic. jur. Jørn Vestergaard, Københavns Universitet, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
115 |
Spm. om kommentar til rapporten Government Response to the Intelligence and Security Committee's Report into the London Terrorists Attacks on 7 july 2005, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
116 |
Spm. om, hvilke overvejelser den hidtidige debat om den foreslåede bestemmelse vedrørende retskendelse »på person« giver ministeren anledning til, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
117 |
Spm. om ministerens kommentar til henvendelse fra Havnearbejdernes Landsklub, som blev modtaget i forbindelse med landsklubbens foretræde for udvalget 18/5-06, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
118 |
Spm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 19/5-06 fra Oluf Jørgensen, Danmarks Journalisthøjskole, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
119 |
Spm. om ad ministerens svar på spm. 51 vedr. ministerens udtalelse under 1. behandling om den foreslåede ændring af § 783, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
120 |
Spm. om hvem der afgør, hvorvidt politiet kan eller vil indlede en efterforskning efter § 114 a, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
121 |
Spm. om eksempler på handlinger, der vil være strafbare efter den foreslåede bestemmelse i § 114 a, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
122 |
Spm. om den almindelige tavshedspligt, der gælder for offentligt ansatte, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
123 |
Spm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 19/5-06 fra Amnesty International, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
124 |
Spm. om en justering af forslaget, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
125 |
Spm. om en styrkelse af Wamberg-udvalgets kontrol med PET, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
126 |
Spm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 18/5-06 fra Amnesty International, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
127 |
Spm. om kommentarer til henvendelse af 23/5-06 fra Den Almindelige Danske Lægeforening, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
128 |
Spm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 28/5-06 fra lic. jur. Jørn Vestergaard, Københavns Universitet, og ministerens svar herpå |
Bilag 2
Artikel af docent i strafferet, lic. jur. Jørn Vestergaard, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet: Det strafferetlige værn mod terrorisme - nye konventioner, forpligtelser m.v.
Artiklen er optrykt efter ønske fra RV og SF.
JV/02.05.2006 - artikel til Tidsskrift for Kriminelret 4/2006
Det strafferetlige værn mod terrorisme – nye konventionsforpligtelser mv.
Af docent i strafferet, lic. jur. Jørn Vestergaard, Det Juridiske Fakultet
I artiklen foretages der en kritisk analyse af de ændringer i straffelovens specielle del, som i marts 2006 blev foreslået af Justitsministeren som led i en ny anti-terrorpakke. Det påvises, at internationale forpligtelser ikke nødvendiggør den anvendte lovgivningsteknik, som vil gøre retstilstanden yderligere uklar og unødigt vidtgående.
1. Efter en hektisk optakt har Justitsministeren den 31. marts 2006 fremsat et lovforslag, der udgør en ny anti-terrorpakke.[1] Forslaget omfatter bl.a. en række nyskabelser i straffeloven i tilknytning til den bestemmelse om terrorhandlinger, der som led i den første anti-terrorpakke blev indsat i straffeloven som § 114 i 2002.[2] Med straffelovens bestemmelser fastlægges det grundlag, som al anden lovgivning om bekæmpelse af terrorisme hviler på.
Som begrundelse for den strafferetlige del af lovforslaget henvises der hovedsageligt til et ønske om at kunne tilslutte sig en ny konvention om forebyggelse af terrorisme, som Europarådet oprettede for et år siden.[3] Umiddelbart før undertegnelsen af denne blev Folketingets Retsudvalg af Justitsministeriet orienteret om dens lovgivningsmæssige konsekvenser i et notat.[4] Beklageligvis var notatet på væsentlige punkter ikke særlig oplysende, og det byggede på en misvisende oversættelse af centrale begreber i konventionen. Dette fik en uheldig indflydelse på det efterfølgende forløb, herunder ved at sætte dagsordenen for Straffelovrådet, der lagde notatet uprøvet til grund for de overvejelser, som inden for en meget kort tidsramme blev fremlagt i betænkning 1474 om det strafferetlige værn mod terrorisme.[5]
Som udgangspunkt for en drøftelse af den strafferetlige del af Justitsministerens lovforslag redegøres der i det følgende først for den europæiske konventions tilblivelse og indhold. Derefter vil forslaget til ny § 114 a blive belyst, og endelig vil de foreslåede bestemmelser om hvervning, oplæring mv. blive behandlet.
2. Med mange ivrige spillere i kampen mod terrorismen minder nogle af bestræbelserne om klumpspil foran mål. Sådan noget er som bekendt ikke kønt at iagttage. Tendensen gælder både på internationalt og nationalt plan. I den europæiske sammenhæng lå Europarådet tidligere i toppen af første division, når det gjaldt strafferetligt samarbejde; men med EU’s intensiverede indsats på området er der blevet trængsel og benhård konkurrence om de målsøgende indspil.
Kort efter den 11. september 2001 iværksatte Europarådet en handleplan imod terrorisme. De tre grundpiller under denne var forstærkelse af den retlige indsats, beskyttelse af grundlæggende værdier samt behandling af terrorismens årsager. På det retlige område blev arbejdet i november 2002 forankret i en tværfaglig arbejdsgruppe af regeringseksperter, the Multidisciplinary Group on International Action against Terrorism, GMT, som dels udarbejdede en tillægsprotokol til den europæiske 1977 konvention om bekæmpelse af terrorisme,[6] dels udpegede prioriterede indsatsområder.[7]
Arbejdet i GMT blev videreført af den af Ministerkomitéen i juni 2003 nedsatte Committee of Experts on Terrorism, CODEXTER. Komitéen fik hen ad vejen bl.a. til opgave at videreudvikle overvejelser vedrørende behovet for en ny europæisk konvention om bekæmpelse af terrorisme.[8] Denne del af komitéens opgave blev bragt til afslutning allerede i februar 2005.[9] Der blev åbnet for undertegning af den nye retsakt ved et topmøde i Warszawa den 16. maj 2005, og Danmark undertegnede ved den lejlighed konventionen. På samme tid blev der tillige åbnet for undertegning af andre konventioner, herunder en ny konvention om hvidvask mv.[10] Europarådet har i øvrigt vedtaget en række erklæringer, rekommendationer mv. om bekæmpelse af terrorisme.[11]
Den nye konvention forpligter bl.a. deltagerstaterne til kriminalisering af visse former for tilskyndelse/ rekruttering/ oplæring til »terrorisme« samt forsøgshandlinger og medvirken i tilknytning hertil. Konventionens anvendelse af termen terrorism og tilgrænsende udtryk er en avanceret stiløvelse, der ikke ligefrem gør det lysende klart, hvad kriminaliseringspligten går ud på.
3. Blandt de indsatser, som tidligt i forløbet havde fået prioritet inden for Europarådets rammer,[12] var tiltag til videre afklaring af behovet for yderligere at forebygge tilskyndelse til terrorisme – apologie du terrorisme, incitement to terrorism – og for i den forbindelse at finde den rette balance i forhold til ytringsfriheden. Det springende punkt var, om der på det undersøgte område var huller – lacunae, gaps, loopholes – i international lovgivning og dermed anledning til at etablere en forpligtelse til at modvirke handlinger, der senere blev sammenfattet under begrebet public provocation to commit acts of terrorism. Den nærmere granskning af spørgsmålet blev i første omgang overladt til en arbejdsgruppe med betegnelsen CODEXTER-APOLOGIE.[13] En ekspertundersøgelse belyste variationerne i deltagerstaternes lovgivning og retspraksis.[14] De nationale meldinger tydede gennemgående på, at der trods stor variation i begreber og lovteknik allerede var fornøden hjemmel til strafforfølgning, typisk i kraft af generelle regler, sjældnere på grundlag af specialbestemmelser. Dette hæmmede ikke de fortsatte bestræbelser synderligt. I lyset af ekspertundersøgelsen mente arbejdsgruppen at kunne påvise det på forhånd formodede behov for at udfylde huller i folkeretten.
Nogle af delegationerne i CODEXTER gav udtryk for tvivl og forbehold over for den opfattelse, at der i forhold til de allerede eksisterende universelle og europæiske instrumenter ville kunne opnås merværdi – added value – ved lancering af en ny traktat. Der blev også peget på, at en europæisk konvention ville være af begrænset værdi, hvis den ikke forholdt sig til de spørgsmål, som stadig blokerer for vedtagelse af en generel FN konvention, herunder bedømmelsen af handlinger foretaget af væbnede styrker og frihedsbevægelser. Efter fremlæggelse af en ekspertundersøgelse[15] blev der imidlertid ud over offentlig tilskyndelse til terrorisme indkredset flere områder, som det kunne være af interesse at dække. Imidlertid var der stadig langt fra enighed om ønskeligheden af en konvention. Ganske hurtigt tegnede der sig dog et omrids af et udkast til ny retsakt, og heri indgik nu også forslag om en forpligtelse til at kriminalisere hvervning – recruitment for terrorism. I den særlige arbejdsgruppe vedrørende billigelse og tilskyndelse blev der ikke opnået konsensus, men man fremlagde en rå skitse af et muligt instrument. I denne fase stod beskaffenheden af en retsakt eller flere sådanne stadig til diskussion, men den fra starten fremsatte tanke om en konvention havde sat en klar dagsorden, så snart blev der fremlagt et første udkast til en sådan. Heri indgik nu også en forpligtelse til kriminalisering af oplæring – training for terrorism.[16]
Ud over fastlæggelsen af nye kategorier af lovovertrædelser regulerer konventionen bl.a. forskellige spørgsmål vedrørende ansvar for juridiske personer, værn af ofre, jurisdiktion, informationsudveksling samt strafferetligt samarbejde, herunder udlevering og gensidig retshjælp. Konventionen indeholder tillige bekræftelser af grundlæggende rettigheder, bl.a. ved bemærkninger i præamblen om respekt for etablerede principper vedrørende ytringsfrihed og foreningsfrihed.[17]
Et grundlæggende tema for komitéen blev hurtigt de mulige definitioner af terrorisme mv. og dermed rækkevidden af den påtænkte retsakt, herunder forpligtelserne vedrørende kriminalisering. Der var i det lange løb ikke fornøden tilslutning til forslag om at lade et specifikt formål, motiv eller »terrorforsæt« indgå i definitionen af de omfattede forhold, sådan som det bl.a. kendes fra rammeafgørelsen om bekæmpelse af terrorisme. Bemærkninger om det særlige formål, der kendetegner terrorhandlinger – acts of terrorism, blev i den sidste ende henvist til præambelbetragtninger, se herom senere. Den operative del af konventionsteksten kom alene til at indeholde en tom rammebestemmelse, der indeholder en blanket-definition af såkaldte terrorist offences. Definitionen i konventionens indledende artikel består udelukkende i en henvisning til en række globale, herunder især såkaldt sektorielle konventioner, der opregnes i et bilag.[18] En enkel procedure med henblik på justering af dette dynamiske hybrid er fastlagt i en bestemmelse om revidering af bilaget.[19] Hvis man læser den indledene artikel isoleret, og opfatter den helt bogstaveligt, er en terrorist offence med andre ord en lovovertrædelse omfattet af de opregnede konventioner – within the scope of and as defined in one of the treaties listed.
Nogle af delegationerne pegede tidligt på, at den valgte terminologi og formuleringsteknik har afgørende indflydelse på omfanget af konventionens kriminaliseringspligter og derfor bevirker et særligt behov for at være nøjeregnende med hensyn til valg af referencer. Forhandlingerne resulterede ikke desto mindre i et instrument, der afgrænser sit anvendelsesområde gennem henvisning til retsakter, som ikke er afgrænset ud fra en generisk eller konsistent fastlæggelse af de handlinger, der ønskes modvirket, men ud fra de værnede beskyttelsesobjekter eller de anvendte metodikker.
Forhold omfattet af de separate, globale konventioner er ikke nødvendigvis terrorhandlinger, de begås ikke nødvendigvis af terrorgrupper eller terrorister med politiske motiver, og de kan i visse tilfælde være kendetegnet ved en betydelig fjernhed i forhold til de grundlæggende beskyttelsesinteresser. Sektorielle konventioner tilgodeser bl.a. sikkerhedshensyn i relation til diplomater, luftfart, søfart, kernekraftanlæg og platforme på kontinentalsoklen. Hertil kommer tværgående konventioner om gidseltagning, terrorbombning og terrorfinansiering.
Bilaget til konventionen omfatter indtil videre ti særskilte konventioner. Disse er i mere eller mindre udtalt grad blevet skabt for at bekæmpe terrorisme, men de omfatter også forhold, der ikke kan betegnes som terrorhandlinger (»Take me to Miami,« sagde den cubanske flykaprer.). Dette er således tilfældet med konventionen fra 1970 om flykapring (Haag-konventionen), som er den ældste af konventionerne. Denne blev udarbejdet på baggrund af, at flykapringer var kommet til at udgøre en alvorlig trussel mod den civile luftfart, hvilket man ønskede at modvirke gennem et forstærket internationalt samarbejde. Formålet med konventionen var at bekæmpe enhver form for flykapring, uanset om sådanne forhold havde et terroristisk motiv eller ej. Noget tilsvarende er kendetegnende for den et år senere etablerede konvention om en civile luftfarts sikkerhed (Montreal-konventionen). De to nævnte konventioner blev udarbejdet under den internationale luftfartsorganisation ICAO, og de i konventionerne tillempede principper er efterfølgende blevet lagt til grund for bestræbelserne inden for FN på at tilvejebringe konventioner og andre instrumenter til bekæmpelse af terrorisme. Da man imidlertid ikke har kunnet opnå enighed om en definition af terrorisme har man anvendt en pølseskive-metode, som indebærer, at man hen ad vejen har fokuseret på bestemte typer af handlinger, som ofte var kendetegnet ved et terroristisk motiv. Disse forskellige typer af handlinger har man så behandlet i separate konventioner. På grund af uenigheden om definitionen på terrorisme blev de enkelte konventioner gjort anvendelige på de omfattede forhold uafhængigt af, om der bag disse forelå et terroristisk formål. Dette kommer bl.a. til udtryk i konventionen fra 1979 om gidseltagning, der defineres som tilfangetagelse eller tilbageholdelse af en person med henblik på under trussel om at dræbe, legemsbeskadige eller fortsat frihedsberøvelse af gidslet »at tvinge en tredje part, dvs. en stat, en international interguvernemental organisation, en fysisk eller juridisk person eller en gruppe personer til at foretage eller undlade at foretage nogen handling som en udtrykkeligt eller stiltiende betingelse for frigivelsen af gidslet«.[20] Pengeafpresning er ikke nødvendigvis båret af et mere eller mindre ædelt politisk motiv, men kan have sin rod i helt private vindingsmotiver.
Som et led i et kompromis mellem deltagerne i forhandlingerne i CODEXTER blev terminologien hen ad vejen ændret, således at det, der først hed act of terrorism, blev til terrorist offence. Tanken med denne svage opblødning af begreberne var tilsyneladende at imødekomme de skeptiske delegationer. Man undgik således at anvende begrebet terrorhandlinger om forhold, der ikke falder ind under dette begreb, hvilket i sig selv var logisk, når man nu ikke kunne enes som en generisk definition.[21] Ændringen i sprogbrug fjernede imidlertid ikke anledningen til bekymringerne over den realitet, at de med konventionen etablerede forpligtelser til kriminalisering er af temmelig ubestemt rækkevidde.
I lyset heraf har det i en forklarende rapport til konventionen bl.a. været nødvendigt at erindre om relevansen af proportionalitetsprincippet i den foreliggende sammenhæng.[22] Se nærmere nedenfor.
De af den nye konvention omfattede lovovertrædelser skal i øvrigt ikke i sig selv betragtes som terrorist offences, men som criminal offences of a serious nature related to terrorist offences as they have a potential to lead to the commission of the offences established by the [relevant] international conventions.[23]
4. Forpligtelsen til at kriminalisere offentlig tilskyndelse endte med at omfatte udbredelse af en meddelelse med forsæt til at tilskynde nogen til at begÃ¥ en terrorist offence, hvor denne handling bevirker en (konkret, væsentlig, nærliggende) fare for, at en eller flere sÃ¥danne overtrædelser bliver begÃ¥et.[24] Særlig opmærksomhed blev gennem forløbet viet det kontroversielle spørgsmÃ¥l om en mulig forpligtelse til kriminalisering af indirect incitement, dvs. tilskyndelse i kraft af tilkendegivelser, der ikke udtrykkeligt og direkte opfordrer til terrorhandlinger, men som er egnede til at fremkalde sÃ¥danne. Fra nogle af delegationerne var der modstand mod en sÃ¥dan forpligtelse, mens etablering af en sÃ¥dan for andre var magtpÃ¥liggende for at opnÃ¥ added value af den pÃ¥tænkte retsakt. Som kompromis kom der i den endelige tekst til at stÃ¥, at det ikke er afgørende, om udbredelsen af meddelelsen til offentligheden indebærer direkte anbefaling af terrorisme – (â€whether or not directly adcocating terrorist offencesâ€).[25]
Konventionen indrømmer en vis skønsmargin med hensyn til fastlæggelsen af gerningsindholdet – the definition of the offence and its implementation.[26] Det er således op til den enkelte deltagerstat, om man ønsker en udtrykkelig kriminalisering af indirect incitement begået ved fremstilling af en terrorist offence som nødvendig og retfærdig.
5. I det første udkast til retsakt optrådte forpligtelserne til kriminalisering af recruitment og training af medlemmer eller tilhængere af terrorgrupper i én og samme bestemmelse. For afgrænsningen af sådanne grupper var det afgørende, om deres mål eller aktiviteter var rettet mod at begå terrorhandlinger. Komitéen lagde imidlertid til grund, at det er beskaffenheden af gruppens aktiviteter snarere end dens mål, der bør stå i fokus.[27] Nogle delegationer fremhævede, at det er hververens intentioner snarere end gruppens, der har betydning.
I den færdige konvention er rekruttering og oplæring tildelt separate artikler.[28] Disse dækker ikke alene rekruttering til en gruppe, men også til enkeltmandsvirksomhed.
Bestemmelsen om rekruttering til terrorisme har fået to forgreninger, der begge som udgangspunkt handler om forsætligt at tilskynde – solicit – nogen til noget (eller forsøge herpå eller medvirke hertil).[29] I den ene forgrening af bestemmelsen er forsættet rettet mod at få nogen til at begå eller medvirke til en terrorist offence, i den anden er forsættet rettet mod at få nogen til at gå ind i en sammenslutning eller gruppe for (dvs. med forsæt til) at bidrage til, at en eller flere terrorist offences begås af gruppen.[30] Det ville nok være en anelse misvisende at hævde, at indholdet og rækkevidden af den forpligtelse til kriminalisering i deltagerstaternes nationale ret, som denne temmelig komplicerede bestemmelse etablerer, let lader sig formidle på en enkel og umiddelbart forståelig måde.
Bemærkelsesværdigt nok fremgår det af konventionens forarbejder og de ledsagende bemærkninger i den forklarende rapport, at en deltagerstat har mulighed for at anlægge en indskrænkende fortolkning af »sammenslutning eller gruppe«, således at alene forbudte – proscribed – organisationer er omfattet.[31]
Bestemmelsen om oplæring til terrorisme forpligter deltagerstaterne til at kriminalisere forhold, der består i, at en person giver nogen anvisninger vedrørende særlige metoder eller teknikker med henblik på udførelse eller bidrag til begåelsen af en terrorist offence.[32] Det forudsættes, at læremesteren er vidende om – knowing – at de tildelte færdigheder er beregnet – are intended – til anvendelse til det nævnte formål.[33] Som eksempler på sådanne færdigheder opregner bestemmelsen fremstilling eller brug af sprængstoffer, våben, farlige stoffer.
De terrorist offences, der indgår i de globale konventioner, omfatter ikke alene »principale overtrædelser«, dvs. fuldbyrdet gerningsmandsskab – principal offences, men også i et eller andet omfang forsøg på eller medvirken til sådanne – ancillary offences. Da den nye europæiske konvention også omfatter forsøg og medvirken i tilknytning til hvervning eller oplæring samt medvirken til tilskyndelse til terrorist offences,[34] får retsakten en rækkevidde, der grænser til det absurde, hvis man tager den bogstaveligt. Den forpligter deltagerstaterne til at kriminalisere forsøg på og visse former for medvirken til tilskyndelse/ hvervning/ oplæring til ikke bare de af de globale konventioner omfattede principale handlinger, men også forsøg på og medvirken til at begå disse. Det var derfor ikke en overdrivelse, når nogle af delegationerne påpegede, at konventionen ville komme til at omfatte forhold, der er »extremely remote from the actual commission of an act of terrorism«. Det blev bl.a. foreslået at begrænse retsaktens anvendelsesområde, f.eks. i den indledende konventionsartikel om terminologi eller ved ledsagende bemærkninger i den forklarende rapport, således at den nye konvention i det mindste alene dækkede forhold med tilknytning til de principale handlinger omfattet af de globale konventioner; men det kom der ikke noget afgørende ud af, da flertallet af delegationer modsatte sig forslaget. Dog forudsætter pligten til at kriminalisere medvirken, der ikke har karakter af meddelagtighed – complicity, eller hovedmandsskab – organising or directing, at den, der på anden måde er bidragende – contributing, har direkte forsæt i form af hensigt eller viden i relation til en forestående tilskyndelse/ hvervning/ oplæring til begåelse af en terrorist offence.[35]
I princippet skal en medarbejder hos en it-serviceudbyder således kunne straffes for at lægge en meddelelse fra en kunde ud på internettet, hvis medarbejderen er klar over, at budskabet er egnet til at anspore nogen til at begå en terrorist offence, at det er beregnet til hvervning, eller at det indeholder anvisninger på udførelse af sådanne forhold.
I den forklarende rapport til konventionen bemærkes det i tilknytning til fremhævelsen af proportionalitetsprincippet, at retsakten forpligter deltagerstaterne til at kriminalisere forhold, der er egnet til at føre til terrorist offences, men ikke forhold der kun har en teoretisk forbindelse med sådanne lovovertrædelser. Konventionen beskæftiger sig således ikke med hypotetiske begivenhedskæder, så som »tilskyndelse til forsøg på finansiering af en trussel«, forklares det. I princippet lyder dette såre fornuftigt; men klarheden er ikke ligefrem overvældende. Præcisionsniveauet højnes heller ikke i kraft af en senere bemærkning i den forklarende rapport om, at tilskyndelse til forhold omfattet af terrorfinansieringskonventionen faktisk er omfattet, selv om udsigten til voldskriminalitet er temmelig fjern fra handlingen – for denne kan jo spille en vigtig rolle i den kæde af begivenheder som fører til violent terrorist offences.[36] Rapportens betragtninger er selvmodsigende, for konventionen om terrorfinansiering omfatter også forsøgshandlinger.
Lige til det sidste modsatte flere delegationer sig inddragelse af terrorfinansieringskonventionen i den liste, der afgrænser, hvad der er omfattet af begrebet terrorist offence, hvortil den nye konventions forpligtelser til at kriminalisere tilskyndelse/hvervning/oplæring samt forsøg herpå og medvirken hertil knytter sig. Det blev gang på gang fremhævet, at der ikke mindst koblingen af disse to konventioner ville indebære kriminalisering af forhold, der er ekstremt fjerne i forhold til terrorhandlinger, og at der ville opstå betydelig retsusikkerhed – legal uncertainty. Et flertal ønskede imidlertid ikke at udelade finansieringskonventionen fra bilaget, da noget sådant angiveligt kunne have negative virkninger og ville være et tilbageskridt, formentlig i kraft af signalværdien. Delegationerne havde meget divergerende meninger om forslag, der bl.a. skulle gøre det muligt at tage forbehold over for hele eller dele af forpligtelserne til kriminalisering af tilskyndelse/hvervning/oplæring samt forsøg herpå og medvirken hertil i relation til forhold omfattet af finansieringskonventionen. I det afsluttende kompromis gled muligheden for et sådant forbehold ud, hvilket en række delegationer havde vanskeligt ved at godtage. Som en beskeden kompensation blev det vedtaget at henvise til den fleksibilitet, som kan opnås på grundlag af fortolkningsprincipperne i Traktatkonventionen.[37]
En deltagerstat kan i øvrigt tage forbehold over for inddragelse af en konvention, som vedkommende ikke er forpligtet af, jf. artikel 1 (2). Denne mulighed er selvsagt ikke egnet som bolværk mod for vidtgående forpligtelser efter den europæiske konvention, da håndhævelse af et sådant forbehold helt ville afskære en stat fra at tilslutte sig en given konvention, som den i øvrigt fandt det ønskeligt at ratificere.
Kriminaliseringspligten retter sig mod forsætlige forhold, og i visse henseender yderligere et særligt intentionelt element. Der var usikkerhed om, hvorvidt den kun skulle dække tilfælde, hvor en terrorist offence faktisk begås, eller tillige forsøg eller trusler, som i den sidste ende også blev omfattet.[38] Dette gælder også, for så vidt angår ansvar for forsøg eller medvirken. Gerningsstedet for de af konventionen omfattede forhold er også uden betydning for, om de skal betragtes som lovovertrædelser.[39]
Justitsministerens forslag til ny § 114 a
6. I det aktuelle lovforslag indgår der en helt ny bestemmelse, der foreslås indsat som § 114 a.[40]
Forslaget til ny § 114 a har sit udspring i den nye europæiske konvention. Denne forpligter som omtalt til kriminalisering af tilskyndelse/ hvervning/ oplæring til terrorist offences. Herved forstås som nævnt ikke uden videre det samme som terrorhandlinger, men forhold omfattet af en række eksisterende, separate konventioner, der både handler om egentlige terrorhandlinger begået med et specifikt terrorforsæt og andre mere eller mindre voldelige forhold, der krænker bestemte beskyttelsesinteresser, f.eks. luftfartssikkerheden eller diplomaters sikkerhed, uden at der er forudsat et bestemt formål, motiv eller forsæt med hensyn til at skræmme en befolkning, true en regering etc., sådan som det kræves efter den gældende § 114 i straffeloven, der bygger på definitionen i rammeafgørelsen om bekæmpelse af terrorisme.
Den foreslåede bestemmelse indebærer ikke i sig selv nogen nykriminalisering; men en sådan følger i vid udstrækning af koblingen mellem bestemmelsen og andre paragraffer. Umiddelbart angiver bestemmelsen udelukkende visse grunde til strafforhøjelse på nærmere fastlagte måder. Første led i bestemmelsens første punktum lyder således:
§ 114 a. Begås en af de i nr. 1-6 nævnte handlinger, uden at forholdet omfattes af § 114, kan straffen overstige den højeste for lovovertrædelsen foreskrevne straf med indtil det halve; [...].[41]
Herefter følger der en meget omfattende og kompliceret opregning i seks separate afsnit af de handlinger, som bevirker den foreskrevne skærpelse af maksimumstraffen for en given overtrædelse. Hvert afsnit består af en lang opremsning af udvalgte paragraffer i straffeloven med tilføjelse af en forudsætning om, at forholdet i det givne tilfælde er omfattet af en af de anførte konventionsbestemmelser. Af pladshensyn gengives her blot det mest enkle afsnit, som findes i forslagets § 114 a, nr. 3:
3) Overtrædelse af § 261, stk. 1 eller 2, når handlingen er omfattet af artikel 1 i den internationale konvention imod gidseltagning af 17. december 1979.
I hver af de øvrige afsnit opregnes 18-20 straffelovsparagraffer eller dele af sådanne. Opregningen er udtryk for en vis logik, idet den dels omfatter en række almindelige bestemmelser om brandstiftelse, vold mv., dels angiver variende delikter med samme grundlæggende beskyttelsesinteresser som de specifikke konventioner. Men let læsning er det ikke. Straffeloven indeholder ikke nogen anden bestemmelse, der har en blot tilnærmelsesvist så uoverskuelig og kompliceret ordlyd.
I fire af afsnittene henvises der til en enkelt konventionsbestemmelse, i et afsnit til to konventioner og i et afsnit til tre sådanne.
Bestemmelsen er ikke blot ulæselig, men også af andre grunde ejendommelig og betænkelig.
7. Den foreslåede § 114 a vil som sagt ikke i sig selv bevirke nogen nykriminalisering. Men i realiteten skaber den en lang række nye delikter. Dette sker i kraft af, at anvendelse af de skærpede strafferammer, som etableres med bestemmelsen, forudsætter, at overtrædelser af de opregnede paragraffer også er omfattet af de i tilknytning til anførte konventionsbestemmelser. Dette indebærer, at et forholds strafbarhed ikke alene skal bedømmes i forhold til straffelovens gerningsindhold, men tillige i forhold til en given konventionsbestemmelse. I mange tænkelige tilfælde, vil det næppe volde store vanskeligheder at afgøre, om et forhold er klart omfattet af en bestemt konventionsbestemmelse. Men i andre tilfælde vil bedømmelsen langt fra være oplagt.
Konventionsbestemmelser om kriminaliseringspligter er ikke konciperet med henblik pÃ¥ umiddelbar inkorporering i national ret gennem henvisninger i strafferetlige blanketbestemmelser. Ordlyden i sÃ¥danne konventionsbestemmelser kan være præget af forholdsvis brede formuleringer eller en terminologi, som kun har præcis mening i bestemte retstraditioner, især nÃ¥r det drejer sig om tilregnelseskrav og forpligtelser vedrørende kriminalisering af forsøg og medvirken. Bestemmelserne kan være udslag af besværlige og uklare kompromisser, der ikke alene beror pÃ¥ politiske uoverensstemmelser, men ogsÃ¥ vidt forskellige lovgivningstraditioner, doktriner og begrebsbrug. Rækkevidden af sÃ¥danne konventioner vil ofte være temmelig uklar, om end en forklarende rapport kan bidrage væsentligt til den nærmere forstÃ¥else. Eksempelvis er det ikke helt oplagt, hvad der i dansk ret skal forstÃ¥s ved en “voldshandling mod en internationalt beskyttet persons tjenestested, privatbolig eller transportmiddel, som mÃ¥ antages at bringe hans person eller frihed i fareâ€, som det hedder i konventionen af 1973 om forebyggelse af og straf for forbrydelser mod internationalt beskyttede personer.
Med den foreslåede § 114 a bliver det i den sidste ende indholdet i en mere eller mindre diffus konventionsbestemmelse, som er afgørende for, om der foreligger en særlig strafforhøjelsesgrund, der reelt set konstituerer et selvstændigt, særlig alvorligt delikt. Det er klart, at retten i tvivlstilfælde kan vælge at afvise strafforhøjelse, hvilket bør være en nærliggende mulighed, hvis bestemmelsen indføres. Men det er ikke nogen nem opgave at sætte domstolene på, og forudsigeligheden kan næppe forventes at være udpræget i sådanne sager.
Der findes et fortilfælde, hvor Justitsministeriet har overvejet, hvorledes det var muligt at opfylde forpligtelserne i henhold til internationale retsakter, der som et led i bekæmpelsen af terrorisme knytter an til forud etablerede, separate konventioner, men ikke indeholder en generisk definition på terrorhandlinger. Ved forberedelsen af den første anti-terrorpakke i 2001 dukkede spørgsmålet op i relation til terrorfinansieringskonventionen og Sikkerhedsrådets resolution 1373. Justitsministeriet mente dengang, at det var i orden at henholde sig til definition i EU rammeafgørelsen. Dette er der gjort rede for i Straffelovrådets betænkning og i bemærkningerne til det foreliggende lovforslag. Straffelovrådet har fundet det »rigtigst« at opfylde kriminaliseringspligten således, at de »terrorhandlinger«, som det skal være strafbart at hverve og oplære til, ikke er begrænset til handlinger begået med terrorforsæt. Justitsministeriet har med lovforslaget tilsluttet sig synsmåden og dermed ændret opfattelse i forhold til tidligere. Koblingen til spørgsmålet om strafforhøjelse har så ført til forslaget om ny § 114 a, idet Straffelovrådet har fundet denne fremgangsmåde »lovteknisk mest hensigtsmæssig«. Formuleringerne kunne tyde på, at denne del af Straffelovrådets forslag ikke ligefrem er blevet til i en stemning af udelt begejstring og sikker forvisning om, at en sådan lovgivning er påkrævet og god. Det er den heller ikke!
I større eller mindre udstrækning kan der i en international retsakt være indbygget en forudsætning om, at deltagerstaterne tillades en betydelig margin of appreciation og mulighed for at implementere forpligtelserne i overensstemmelse med nationale retstraditioner. Det typiske er under alle omstændigheder, at udmøntningen i national ret af en konventionsbestemmelse må ske ved transformation, hvorved der sker en omskrivning, tilpasning og præcisering af et gerningsindhold, således at dette så vidt muligt opfylder sædvanlige krav til klarhed og bestemthed. I den materielle strafferet er dette krav ikke uden videre opfyldt ved en blank henvisning til bestemmelser i international ret, og det er højst usædvanligt, at Justitsministeriet har valgt et sådant koncept. Der findes ganske enkelt ikke i dansk lovgivning eksempler på noget tilsvarende. Derimod har inspiration kunnet hentes i Sverige og Finland.
Forklaringen på, at Justitsministeriet har valgt den omtalte konciperingsteknik kan ikke være, at den europæiske konvention stiller krav om etablering af regler om strafforhøjelse for terrorist offences, for det gør den på ingen måde. Grundlæggende stiller den overhovedet ikke krav om, at deltagerstaterne skal tilslutte sig hver enkelt af de opregnede separate konventioner, men friholder tværtimod staterne for kriminaliseringspligter i forhold til konventioner, som den enkelte stat ikke ønsker at tilslutte sig.
Valget af lovgivningsteknik må bero på, at man har taget konventionen indledende artikel alt for bogstaveligt, og at man så ikke har kunnet pege på en anden egnet model til opfyldelse af de forpligtelser, som konventionen skaber til kriminalisering af tilskyndelse/ hvervning/ oplæring til terrorist offences. Dilemmaet må have været, at det er en umulig opgave at konstruere et overskueligt sæt af regler, som på en enkel og klar måde indfanger essensen af de forhold, som er dækket af de separate, globale konventioner, men ikke er egentlige terrorhandlinger.
Det nærmeste, man i strafferetlig sammenhæng kommer en tilsvarende lovgivningsteknik, er i udleveringslovens § 5. Her har man i et vist omfang udelukket afslag på udleveringsbegæringer i sager om politiske lovovertrædelser. Dette er sket gradvist ved udvikling af en bestemmelse, der nu med hensyn til sager om udlevering til stater uden for EU henviser til forskellige konventioner. Senest er henvisningen kommet til at omfatte artikler i den europæiske terrorismekonvention som ændret ved 2003 protokollen, der igen henviser til en række separate konventioner, som forpligter deltagerstaterne til at udelukke afslag i sager om politiske forbrydelser. Desuden er konventionerne om terrorbombninger og om finansiering særskilt nævnt, og nu foreslås konventionen om nuklear terrorisme tilføjet. I forarbejderne udleveringsloven hedder det med føje, at det afhænger af en konkret vurdering, om en overtrædelse er omfattet af de opregnede konventionsbestemmelser. Dette kan vel tages som et lakonisk udtryk for en erkendelse af, at de pågældende retsakters beskaffenhed kan indebære særlige fortolkningsproblemer. Retligt set er udlevering ikke en straf, men en foreløbig foranstaltning af straffeprocessuel art som led i international retshjælp. Reelt kan udlevering efter omstændighederne være et særdeles føleligt indgreb, og det er selvsagt ønskeligt med klare regler. Men principielt set indebærer den omtalte ordning ikke, at der opstår et spørgsmål om ansvar eller skærpet ansvar, som ellers ikke forelå. Problemet i en udleveringssag er derimod, om et sådant ansvar rent faktisk kan gøres gældende ved overgivelse af den anklagede til myndighederne i rette forum, forudsat at der foreligger betryggende retsgarantier. Så selv om en afgørelse vedrørende udlevering kan afhænge af en vanskelig fortolkning af en materiel konventionsbestemmelse, og selv om der skulle ske udlevering i et tvivlsomt grænsetilfælde, vil skyldsspørgsmålet i den sidste ende skulle afgøres efter national lovgivning under iagttagelse af sædvanlige legalitetshensyn, ikke på grundlag af den pågældende konventionsbestemmelse, som ikke er konstituerende for gerningsindholdet i det relevante delikt.
I Justitsministerens lovforslag og ministeriets øvrige akter anvendes gennemgående udtrykket »terrorhandling« som dækkende terrorist offence. Skrivemåden er uheldig, da den er egnet til at give indtryk af, at den foreslåede § 114 a er tiltænkt et mere snævert og dermed oplagt anvendelsesområde, end der reelt er tale om.
Allerede i lovforslagets indledende bemærkninger om forpligtelserne efter konventionen anvendes det ukorrekte udtryk, således at tanken mere entydigt ledes i en bestemt retning, end der er dækning for (afsnittene 1.4 og 1.5). Værre bliver det i et efterfølgende afsnit, der særligt tager sigte på Europarådets konvention (afsnit 2.2). Her hedder det, at konventionen angiveligt »indebærer en forpligtelse til at kriminalisere visse forberedende handlinger til terrorhandlinger«, og efterfølgende oplyses det så med henvisning til konventionens præambel, at »terrorhandlinger [...] har til formål at skræmme en befolkning i alvorlig grad eller uretmæssigt tvinge en regering eller en international organisation« etc. Det sidste er jo korrekt; men det er sammenkædningen ikke. Igen beredes tanken næsten umærkeligt for den forståelse, at det senere præsenterede forslag til ny § 114 a vedrører »terrorhandlinger«, hvad det netop ikke gør. Senere i samme afsnit benyttes udtrykket gang på gang fejlagtigt på samme måde. Først i tredje ombæring gøres der opmærksom på, at der i konventionen er sondret mellem de acts of terrorism, som omtales i præamblen, og de terrorist offences, som er omfattet af de opregnede konventioner, hvilket ifølge forarbejderne til lovforslaget skulle bevirke den mere vidtgående kriminaliseringspligt (lovforslagets almindelige bemærkninger afsnit 2.4.2.1, s. 25 ff.). Der redegøres ikke for, at dette spørgsmål ved konventionens udarbejdelse var genstand for stor opmærksomhed og divergerende opfattelser.
Beklageligvis er lovforslaget således langt hen ad vejen egnet til at bibringe Folketinget og offentligheden det indtryk, at de forhold, som foreslås kriminaliseret, altid vil knytte sig som forberedende til egentlige terrorhandlinger.
Det er ganske vist ikke nogen enkel sag let at finde på en dækkende og mundret oversættelse af terrorist offence; men så skulle man hellere enten lade det oprindelige udtryk stå og ledsage det med en retvisende forklaring eller tage konsekvensen af den på dansk anvendte terminologi og problematisere, om en bestemmelse som den foreslåede § 114 a virkelig er nødvendig i lyset af, at straffeloven allerede i kraft af § 114 rummer en bestemmelse om terrorhandlinger.
8. Den væsentligste betydning af den foreslåede § 114 a er ikke etableringen af særlige strafforhøjelsesgrunde, men at betemmelsen udgør et af to anknytningspunkter for de samtidig foreslåede nye bestemmelser om hvervning (foreslået § 114 c) og oplæring (foreslået § 114 d), den udvidede bestemmelse om støtte og finansiering (nu § 114 a, foreslået § 114 b i ny affattelse), den særlige og meget vidtgående medvirkensregel (nu § 114 b, foreslået § 114 e) samt den eksisterende bestemmelse om offentlig tilskyndelse eller billigelse (§ 136, stk. 1 og 2). De to andre anknytningspunkter for de opregnede bestemmelser er den egentlige terrorismebestemmelse (§ 114 om terrorhandlinger med terrorforsæt) og bestemmelsen om støtte eller finansiering (foreslået § 114 b i ny affattelse i forhold til nugældende § 114 a).
Herudover er der grund til at påpege, at den foreslåede § 114 a samt de andre opregnede bestemmelser samlet set fungerer som forankringspunkt for en lang række bestemmelser i anden lovgivning, der er afgørende for arten og rækkevidden af de særlige beføjelser som forskellige myndigheder har i relation til sager med berøring til kapitlerne 12 eller 13 i straffeloven. De ændringer med hensyn til sådanne beføjelser, som lovforslaget også lægger op til, indebærer med andre ord ikke alene omlægninger af procedurer og kompetenceplaceringer. Beføjelsernes anvendelsesområde vil blive væsentligt udvidet i kraft af, at bestemmelserne i §§ 114 ff. kommer til at dække et bredere felt. Hertil kommer, at indførelsen af den foreslåede § 114 a i sammenhæng med de følgende, dertil tilknyttede bestemmelser vil indebære bevislettelser i mangfoldige tænkelige typer af sager om angiveligt forberedende handlinger, hvor det ikke er tilstrækkelig klart, at den ultimative forbrydelse er en egentlig terrorhandling. Dette indebærer ikke alene lettere adgang til domfældelse, men – mindst lige så væsentligt – lettere adgang til foretagelse af foreløbige retsskridt i forbindelse med efterforskning.
I Justitsministeriets notat hed det, at konventionen angiveligt indebærer en forpligtelse til at kriminalisere tilskyndelse/ rekruttering/ oplæring til terrorisme »selvstændigt«. Det her i anførselstegn gengivne ord er af gode grunde udgået i bemærkningerne til Justitsministerens lovforslag. Her hedder det – i overensstemmelse med ordlyden i andre passager i notatet – at de af konventionen nødvendiggjorte ændringer »f.eks.« vil kunne gennemføres ved at indsætte selvstændige bestemmelser om rekruttering/ oplæring til »terrorisme« i straffeloven, hvilket da også er helt korrekt. Redegørelsen i notatet er derimod ikke korrekt, for konventionen stiller ikke krav om implementering ved indførelse af særskilte bestemmelser, der specifikt vedrører forberedende handlinger til terrorisme og de af de separate konventioner omfattede forhold. Forpligtelserne efter konventionen kan i denne henseende udmærket opfyldes ved almindelige bestemmelser med et anvendelsesområde, der dækker bredere end § 114 og den foreslåede § 114 a. I overensstemmelse hermed har Justitsministeriet da også valgt at henholde sig til eksistensen af § 136, stk. 1, som tilstrækkelig til opfyldelse af kravet om kriminalisering af offentlig tilskyndelse.
Det skal særligt bemærkes, at bemærkningerne til lovforslaget ikke indeholder nogen uddybning af, hvordan den foreslåede § 114 a og de dertil knyttede forberedende handlinger forholder sig til menneskeretlige forpligtelser. Det fremgår heller ikke, om danske domstole på det udvidede område skal lade sig vejlede af betragtninger, som dem, der ved udstedelsen af rammeafgørelsen om bekæmpelse af terrorisme blev tilkendegivet i en erklæring fra Rådet.[42] I denne blev der bl.a. givet udtryk for, at det ikke er meningen »at anklage personer, der udøver deres legitime ret til at udtrykke deres meninger, for terrorisme, selv om de under udøvelsen af en sådan ret begår lovovertrædelser«. Spørgsmålet er nu, om der fra tavsheden i det aktuelle lovforslag modsætningsvis kan sluttes, at den, der som led i demonstrationer eller faglige aktioner foretager sig noget, der knytter sig til forhold omfattet af § 114 a, kan ifalde strafansvar efter de tilgrænsende bestemmelser eller blive udsat for indgreb i henhold til retsplejeloven, udlændingeloven, luftfartsloven etc. Svaret blæser i vinden.
9. Det forekommer at være udslag af en overdreven nidkærhed at ville opfylde konventionens kriminaliseringspligter med støtte i en så bogstavelig tolkning, som Straffelovrådet og Justitsministeriet har lagt til grund. Når alt kommer til alt foreligger der faktisk en række tolkningsmomenter, som giver støtte for en mindre formalistisk forståelse af, hvad en ratifikation kræver. Det er selvsagt af yderste vigtighed så vidt muligt at undgå den ekstremt vidtgående kriminalisering og de deraf afledte særdeles brede beføjelser for en række myndigheder, som en vedtagelse af lovforslaget ville indebære.
For det første er det langt fra alle lande i EU, endsige europæiske stater, som har fundet det nødvendigt at lovgive i overensstemmelse med de svenske og de finske eksempler for at opfylde forpligtelserne efter terrorfinansieringskonventionen og resolution 1373.
For det andet har det væsentlig betydning, at det grundlæggende formål med den europæiske konvention er forebyggelse af »terrorisme«, sådan som det også udtrykkeligt fremgår af både dens titel, dens præambel, dens operative del[43] og den forklarende rapport til konventionen.
For det tredje skal det fremhæves, at selv om der med terminologien i konventionen bevidst er lagt afstand til at betegne de af de separate konventioner omfattede forhold som terrorhandlinger, sÃ¥ retter kriminaliseringspligterne sig dog udtrykkeligt mod visse forberedende handlinger, som kan lede til terrorist offences. Tilsvarende tales der om terrorism, terrorist groups, terrorist financing etc. Den valgte terminologi kan kun tages som et blandt flere udtryk for, at konventionens titel og formÃ¥lsangivelse skal tages alvorligt. FormÃ¥let er at forebygge terrorisme, ikke at forholde sig til andre forhold omfattet af de ti separate konventioner, der som udslag af et praktisk betonet kompromis er anvendt som referencepunkter i mangel af bedre grundlag. I lyset heraf kunne det godt have været bÃ¥de forsvarligt og fornuftigt, nÃ¥r der i forarbejderne til lovforslaget gang pÃ¥ gang tales om â€terrorhandlinger†som synonym for terrorist offences. Den falske melodi i forarbejderne beror som nævnt pÃ¥ koblingen mellem førstnævnte udtryk og alle forhold omfattet af de opregnede bestemmelser i de globale konventioner. Den sprogbrug, som pÃ¥ dansk har ligget lige for, peger netop i retning af, at dansk ret er tilstrækkelig godt dækket ind med den eksisterende § 114.
For det fjerde fremhæves det i en særskilt artikel om »betingelser og retsgarantier«, at gennemførelsen, udmøntningen og anvendelsen af kriminaliseringspligterne skal ske med respekt for menneskeretlige forpligtelser, under hensyntagen til proportionalitetsprincippet samt med udelukkelse af enhver form for vilkårlighed eller diskriminerende eller racistisk behandling.[44] I tilslutning hertil må det særligt påpeges, at EMRK artikel 7 bygger på et legalitetsprincip, der fordrer en rimelig grad af klarhed, præcision og forudsigelighed.[45] I den forklarende rapport betegnes den pågældende artikel som en af nøglebestemmelserne. Det nævnes særskilt, at proportionslitetsprincippet fordrer, at power or procedure skal stå i rimeligt forhold til beskaffenheden af og omstændighederne ved lovovertrædelsen. Det samlede regelsæt i lovforslaget er meget langt fra at være i god overensstemmelse med disse forudsætninger, og som et led heri har den foreslåede § 114 a en afgørende betydning.
For det femte skal det påpeges, at konventionen udtrykkeligt knytter det forbehold til kriminaliseringspligten med hensyn til tilskyndelse/ hvervning/ oplæring, at den kun omfatter forsætlige forhold begået uberettiget – unlawfully. I den forklarende rapport kan man bl.a. læse, at betydningen af udtrykket unlawfully “afledes†fra den sammenhæng, i hvilken det anvendes, og at det således kan henvise til såvel handlinger foretaget uden fornøden beføjelse hertil som handlinger, der i øvrigt ikke i national ret er dækket af fastlagte ansvarsfrihedsgrunde eller relevante principper. Særlig bemærkelsesværdigt er i den forbindelse en bemærkning i den forklarende rapport om, at de omtalte anvisninger ikke indebærer begrænsninger med hensyn til, hvordan staterne må udmønte begrebet i national ret. Heri ligger der helt klart en indrømmelse ikke alene af frihed i relation til valg af lovteknik, men af frihedsgrader med hensyn til den materielle afgrænsning af strafbare forhold.
For det sjette er det værd at hæfte sig ved baggrunden for og forklaringen på, at konventionen ikke kom til at bygge på den definition af terrorhandlinger, som anvendes i EU. Under forberedelsen af reksakten henstillede Europarådets Parlamentariske Forsamling faktisk CODEXTER til at tilslutte sig den nævnte definition, som før udstedelsen af rammeafgørelsen var blevet anvendt i en fælles holdning.[46] I CODEXTER kunne der ikke opnås enighed om at følge anbefalingen, hvilket der kan have været flere mere eller mindre afgørende grunde til, herunder at EU-landene udgør mindre end halvdelen af medlemslandene i Europarådet, hvilket kan have bevirket forskelle i positionerne af politiske, regionalt og nationalt bestemte årsager. Den quasi-officielle begrundelse kan læses i den forklarende rapport, hvor det oplyses, at mandatet ikke rettede sig mod udarbejdelse af en samlet konvention om terrorisme, men snarere et specifikt instrument med begrænset anvendelsesområde.[47] I lyset heraf nærmer det sig det absurde at opfatte kriminaliseringspligten sådan, at den også omfatter forberedende handlinger af endog fjernere beskaffenhed i tilknytning til ikke blot egentlige terrorhandlinger, men også de øvrige forhold omfattet af de separate konventioner. Det har simpelthen ikke været formålet med konventionen. Dennes fokus er på tilskyndelse/ hvervning/ oplæring til terrorisme, ikke på alt muligt andet.
10. Med hensyn til den funktion, som den foreslåede § 114 a har som hjemmelsgrundlag for strafforhøjelsesgrunde, har Straffelovrådet anført, at ordningen vil kunne skabe en bedre harmoni mellem strafferammerne for »selve terrorhandlingerne« og de strafferammer, der bør gælde for bistandsforbrydelserne. For sidstnævnte er maksimum gennemgående fængsel indtil 10 år, for visse forhold fængsel indtil 6 år, jf. de foreslåede §§ 114 b-114 e.
Den nævnte begrundelse bygger på en helt logisk betragtningsmåde, hvilket ikke indebærer, at den er holdbar, for udgangspunktet er forkert. Strafferammerne for bistandsforbrydelserne i de gældende §§ 114 a og 114 b er sat så højt som fængsel indtil 10 år, hhv. 6 år, netop fordi forholdene knytter sig til egentlige terrorhandlinger, sådan som disse er defineret i § 114. Nu foreslås det så at knytte dem – samt nogle yderligere bistandsforbrydelser – til forhold, som netop ikke er egentlige terrorhandlinger, idet man samtidig uden nærmere overvejelser bevarer det hidtidige straffeniveau for bistandsforbrydelserne. På den baggrund virker det selvfølgelig logisk at hæve straffeniveauet for de tilgrænsende forhold omfattet af den foreslåede § 114 a; man kunne jo lige så vel have valgt at foreslå lavere strafferammer for bistandsforbrydelserne i de tilfælde, hvor de ikke knyttede sig til egentlige terrorhandlinger.
Det virker ærlig talt ikke overbevisende, at man nu pludselig er kommet til den overbevisning, at de foreslåede strafskærpelser »er udtryk for, at der nu ses med større alvor på sådanne forbrydelser«. Det var der i hvert fald ingen, der gjorde gældende, da man for et par år siden gennemheglede straffelovens strafferammer, hvilket i øvrigt gav Folketinget anledning til en række skærpelser. Det er en kendsgerning, at der ses med større alvor på terrorhandlinger, hvilket jo minsandten allerede er kommet til klart udtryk med den første anti-terrorpakke. Men her handler det jo netop ikke om terrorhandlinger, men andre forhold omfattet af international lovgivning.
Lovforslaget efterlader det klare indtryk, at udformningen af den foreslåede § 114 a som en bestemmelse vedrørende strafforhøjelse er et kunstgreb, som er taget i anvendelse af andre grunde, nemlig for at få skabt en knage, som de foreslåede nye bistandsforbrydelser kan hænges op på.
Særlig meningsløst kan det forekomme, at flere af de i den foreslåede § 114 a opregnede delikter i forvejen har livstid i strafferammen.
Skulle man virkelig mene, at det er velbegrundet at indføre strafforhøjelsesgrunde for de af de relevante konventioner omfattede forhold, og var det bare det, der var formålet, kunne man meget vel klare sig med en almindelig bestemmelse i straffelovens 10. kapitel, f.eks. som § 85, der for tiden ikke er i brug. Ordlyden kunne f.eks. være således.
§ 85. Straffen kan overstige den højeste for lovovertrædelsen foreskrevne straf med indtil det halve, når handlingen klart er omfattet af mellemfolkelig overenskomst, ifølge hvilken Danmark er forpligtet til at kriminalisere den.
11. I lyset af ovenstående anbefales det at afstå fra gennemførelse af den foreslåede § 114 a, da en sådan bestemmelse er såvel unødvendig som mere ubestemt og vidtgående, end godt er. Hvis det fastholdes, at tilslutning til den europæiske konvention forudsætter indførelse af en sådan bestemmelse, er dette udtryk for, at det grundliggende problem knytter sig til selve konventionen, som det derfor må frarådes at ratificere. På nuværende tidspunkt har ingen af medlemslandene ratificeret, og mere end en fjerdedel af dem har end ikke undertegnet konventionen, herunder lande som Frankrig, Tyskland, Irland, Scweitz og Norge. Danmark behøver ikke at forhaste sig, men kan med fordel afvente resultatet af overvejelserne i andre lande.
Hvervning og oplæring
12. Justitsministerens lovforslag omfatter to nye bestemmelser om henholdsvis hvervning og oplæring til handlinger omfattet af den egentlige terrorismebestemmelse i § 114 eller af den nye, â€uegentlige†terrorismebestemmelse i den foreslÃ¥ede § 114 a.
En stat, der forpligter sig efter den nye konvention, skal som nævnt kriminalisere rekruttering og oplæring til terrorisme mv.[48] Lovforslaget tager udgangspunkt i den helt korrekte opfattelse, at disse pligter »i et vist omfang« kan anses for opfyldt i kraft af den gældende bestemmelse i § 114 b. Med lovforslaget undergår denne overmåde vidtgående bestemmelse en sproglig forenkling og flyttes til § 114 e, der retter sig mod den, som »i øvrigt fremmer virksomheden for en person, en gruppe eller en sammenslutning, der begår eller har til hensigt at begå« handlinger omfattet af de foranstående paragraffer.[49] I lyset heraf konstaterer Justitsministeriet, at rekruttering til terrorisme således vil kunne straffes i visse tilfælde, nemlig når der er tale om at hverve en person til en handling, der er omfattet af de i paragraffen citerede bestemmelser, og »der samtidig er tale om en situation, hvor der rekrutteres til en organisation eller gruppe med henblik på at medvirke til, at en eller flere terrorhandlinger begås af organisationen eller gruppen.« I fortsættelse heraf hedder det så, at paragraffen ikke omfatter tilfælde, hvor en person »hverves til at begå terrorhandlinger, uden at den pågældende derved samtidig medvirker til at fremme den kriminelle virksomhed eller det fælles formål for en terrorgruppe«. En tilsvarende redegørelse gives med hensyn til strafansvar for oplæring. Ministeriet konkluderer i begge henseender, at dansk ratifikation af konventionen derfor vil nødvendiggøre en ændring af straffeloven på de nævnte punkter.
Straffelovrådet erklærede sig uden at gå ind i nærmere overvejelser enig i Justitsministeriets redegørelse, dog med den tilføjelse, at kriminaliseringspligten opfyldes ved den almindelige medvirkensbestemmelse i straffelovens § 23 sammenholdt med § 21, »i det omfang, der er tale om hvervning eller oplæring til konkretiserede terrorhandlinger«.[50]
Lovforarbejderne er på dette punkt usædvanlig uklare og knappe.[51] Det henstår som ganske uvist, hvad det egentlig er for en del af konventionsforpligtelserne, der ikke er opfyldt med de gældende bestemmelser. En nærmere afklaring heraf har væsentlig betydning, når det tages i betragtning, at der er tale om kriminalisering af forhold, som kan have en særdeles fjern tilknytning til de terrorhandlinger, som det grundlæggende drejer sig om at forebygge – og efter lovforslaget ovenikøbet også til nogle mere eller mindre beslægtede lovovertrædelser på et temmelig ubestemt område.
Justitsministeriets bemærkninger kan sigte til to helt forskelligartede problemstillinger. Den ene har at gøre med spørgsmålet om det eventuelle behov for kriminalisering af forberedende handlinger til enkeltmandsvirksomhed, idet den eksisterende bestemmelse om fremme af terrorhandlinger samt om støtte mv. til sådanne[52] alene omfatter fremme af en gruppes virksomhed. Den anden problemstilling vedrører spørgsmålet om mulige forudsætninger vedrørende konkretisering af hververens/ læremesterens forsæt i relation til den ultimative terrorhandling – og efter forslaget tillige andre terrorist offences. At dømme efter sammenhængen i de nævnte bemærkninger samt det forhold, at lovforslaget lægger op til udvidelser, der indebærer kriminalisering af forberedende handlinger til enkeltmandsvirksomhed, er det mest nærliggende at antage, at de knytter sig til førstnævnte problemstilling; men sikkert er dette på ingen måde, og lovgiver er ikke ret godt tjent med en så kryptisk forklaring om, hvad det er, de gældende bestemmelser ikke omfatter.
13. Artikel 6 om recruitment for terrorism skaber en pligt til kriminalisering af to former for hvervning. Den ene drejer sig om at hverve en person til »at begå eller deltage i begåelsen af« a terrorist offence. Den anden drejer sig om at hverve en person til at slutte sig til en gruppe for at bidrage til, at gruppen begår en eller flere terrorist offences. Som påpeget af Straffelovrådet er disse former for hvervning allerede strafbare i kraft af de almindelige regler om medvirken og forsøg, hvis der er tale om fornøden konkretisering af en terrorist offence.[53] Det kan derfor tænkes, at tanken med bemærkningerne i forarbejderne til lovforslaget har været at pege på et behov for kriminalisering af hvervning til aktiviteter, som hververen ikke har gjort sig særlig konkrete forestillinger om, endsige kommunikeret særlig specifikt eller entydigt om til den hvervede.
Samme problemstilling rejser sig i relation til konventionens artikel 7 om training for terrorism. Her drejer det sig om at oplære nogen med henblik på at vedkommende ved hjælp af den tillærte teknik begår eller bidrager til begåelsen af a terrorist offence.
Det virkelig springende punkt, for så vidt angår de i konventionen indeholdte forpligtelser til kriminalisering, er, hvorledes der for de nye typer af delikter kan eller skal fastlægges et eller andet krav om konkretisering af de strafværdige aktørers forsæt med hensyn til den eller de terrorist offences, som tilskyndelsen/ hvervningen/ oplæringen retter sig imod. Dette spørgsmål blev ikke gjort til genstand for nærmere overvejelser i CODEXTER. På den ene side var det det helt klart ikke tanken at begrænse ansvaret til forhold rettet mod en terrorist offence, som den, der tilskynder, hverver eller oplærer nogen allerede i sin bevidsthed har konkretiseret fuldt ud med hensyn til gerningstype, tid, sted, udførelsesmåde mv. Sådanne forhold er vel allerede i det store hele strafbare i alle deltagende stater. Omvendt giver det imidlertid meget lidt mening at forestille sig, at en aktør kan ifalde ansvar, uden at vedkommende i det mindste har gjort sig forestillinger om en eller flere gerningstyper, som i den sidste ende kunne komme til udførelse.
Hvis man ligefrem følger Justitsministeriets tankegang om at knytte an til alle forhold omfattet af de separate konventioner i bilaget til den europæiske konvention, må rette vedkommendes forestillinger i det mindste knytte sig til en eller flere gerningstyper på listen over terrorist offences. Denne kan ovenikøbet variere fra stat til stat, da der kan tages forbehold over for ikke ratificerede instrumenter. Hvis en stat ikke har tilsluttet sig konventionen om terrorfinansiering, vil en person i den pågældende stat således straffrit kunne oplære nogen i finansielle transaktioner, som er beregnet på anvendelse af en terrorgruppe, uden at denne stat tilsidesætter kriminaliseringspligten.
Det kan ikke være tanken med konventionens kriminaliseringspligter, at den, der tilskynder/ hverver/ oplærer, skal kunne ifalde strafansvar i tilfælde, hvor vedkommende påvirker nogen til noget helt uspecifikt inden for det brede felt af gerningstyper, som er omfattet af enten en definition på egentlige terrorhandlinger eller af konventionens liste over tilgrænsende lovovertrædelser. I så fald ville det skulle være strafbart at opildne en person til på et eller andet tidspunkt i en eller anden sammenhæng på en eller anden måde og et eller andet sted at begå eller medvirke til en eller anden af de mangfoldige mulige former for terrorist offences. Dette kan naturligvis ikke være meningen. Den ultimative tillempning af en sådan ordning ville selvsagt ikke blot være ekstremt vidtgående, men indebære åbenbar risiko for misbrug til overdreven meningskontrol. Og det ville blive ganske vanskeligt eller snarere umuligt at definere et fornuftigt bevistema.
En vis støtte for, at konventionen bygger på forestillinger om, at der kræves en vis konkretisering med hensyn til gerningstype, kan måske findes i de anvendte formuleringer i de relevente bestemmelser. Der tales gennemgående i bestemt form om a terrorist offence og om one or more [such] offences. Det kan næppe siges med sikkerhed, at der heri er indbygget en forudsætning om, at gerningsmanden, dvs. hververen etc., har sin opmærksomhed rettet mod en specifik gerningstype, og at dette på en objektivt mere eller mindre manifest måde er kommet til udtryk i vedkommendes handlinger. Men det ville give langt mere og bedre mening end den modsatte antagelse. I hvert fald har man ikke anvendt udtryk som some [kind of] terrorist offence eller lignende mere ubestemte vendinger.
Jeg kender ikke forklaringen på, at disse spørgsmål ikke er taget op til nærmere drøftelse i den forklarende rapport til konventionen. Det er nærliggende at gætte på, at det ville have givet for store vanskeligheder at belyse og opnå fornøden konsensus om disse spørgsmål i komitéen, som efter alt at dømme var under et gevaldigt pres for i alt hast at præsentere et resultat, der kunne forventes at have både signalværdi og berettigelse ved at skabe added value i bekæmpelsen af den internationale terrorisme. En tydeliggørelse af kravene til konkretisering ville skabe risiko for enten at demonstrere, hvor vidtgående konventionens forpligtelser er og især ville være, hvis kravene blev sat meget lempeligt, eller at udvande konventionen, hvis kravene blev udformet mere strikte, således at bestemmelsernes anvendelsesområde derved blev mærkbart indskrænket. Under alle omstændigheder er der tale om en vanskelig problemstilling, som er uløseligt forbundet med tendensen til at kriminalisere forhold med en forholdsvis fjern tilknytning til de handlinger, som grundlæggende søges modvirket.
Det ville have været ønskeligt, hvis der til grund for Justitsministerens lovforslag havde ligget nogle nærmere overvejelser vedrørende den omtalte problemstilling. Folketinget har krav på at få en forklaring på, hvordan forslagsstilleren opfatter konventionens krav på dette vigtige punkt. Det forekommer ganske voveligt helt at overlade til de retsanvendende myndigheder at afklare, med hvilken art og grad af konkretisering det efter dansk ret skal forudsættes, at en person har foretaget af de pågældende handlinger, for at vedkommende vurderes at have gjort sig skyldig i overtrædelse af de nye regler.
Med rimelige krav til konkretisering af forsættet kan den del af de foreslåede bestemmelser i § 114 c og § 114 d, der handler om hvervning/ oplæring til at begå eller fremme bestemte handlinger udgå som overflødige. Den del af § 114 c, der vedrører hvervning til en vis gruppe eller sammenslutning, må i en eller anden form indføres for at opfylde forpligtelserne efter konventionen; det kunne bedst ske ved at hægte et sådant gerningsindhold på bestemmelser, som jeg Tidsskrift for Kriminalret 1/2006 har foreslået med udgangspunkt i et forbud mod deltagelse i en terrorgruppe.
14. Tilsvarende gør problemstillingen vedrørende konkretisering sig gældende med hensyn til konventionens artikel 5 om public procovation to commit a terrorist offence. Justitsministeriet har lagt til grund, at pligten til at kriminalisere ytringer omfattet af artikel 5 må anses for opfyldt ved bestemmelsen i straffelovens § 136, stk. 1, om offentlig tilskyndelse til »forbrydelse«. Hverken Justitsministeriet eller Straffelovrådet har dog fundet anledning til en nærmere drøftelse af, hvad der efter denne bestemmelse egentlig kræves med hensyn til konkretisering. Justitsministeriets tilkendegivelser om spørgsmålet siden fremlæggelsen af den første anti-terrorpakke har været vekslende og temmelig diffuse. Der er da heller ikke væsentlige fortolkningsbidrag at hente i litteraturen; men bestemmelsens forarbejder kan tages til indtægt for et overordentlig vidt anvendelsesområde. Den er kun anvendt en enkelt gang i trykt praksis.[54] I lyset heraf kan der være anledning til at citere Torp: »Og for så vidt paragraffens samtlige udtryk også kan ramme den ganske abstrakte retfærdiggørelse og forherligelse af forbrydelser eller forbrydere – fortidige eller fremtidige – vil en så vidtgående bestemmelse medføre fare for betænkelige indgreb i ytringsfriheden og åbne døren for vilkårlig forfølgelse«.[55]
15. Afslutningsvis skal det kort nævnes, at det aktuelle lovforslag indeholder bestemmelser om at »lade sig« hverve eller oplære til at begå handlinger omfattet af § 114 eller § 114 a. Den europæiske konvention forpligter ikke til en sådan kriminalisering, som i lovforarbejderne blot begrundes med nogle intetsigende bemærkninger om, at det som modstykke til kriminaliseringen af hvervning og oplæring angiveligt er »naturligt« at gøre det strafbart at »lade sig hverve eller oplære til at begå terrorhandlinger«, og at det er i overensstemmelse med den generelle tendens til at fremrykke det strafferetlige værn mod terrorhandlinger. Bemærkningerne indeholder ikke ét ord om, hvad der efter forslaget skal til for at straffe den, der, fordi handlingen ikke er tilstrækkeligt konkretiseret, ikke kan straffes efter reglerne om forsøg. Det er svært at forestille sig en fornuftig afgrænsning af gerningsholdene og beviskravene i sager om sådanne forhold, uden at anvendelsesområdet for de foreslåede bestemmelser bliver ekstremt ubestemt og vidtgående. Det er ingen tilfældighed, at andre europæiske lande afstår fra at indføre sådanne bestemmelser.
f særlige efterforskningsmetoder, forebyggelse af financiering af terrorisme, strafferetligt og politimæssigt samarbejde samt forbedring af identitetsdokumenter.
rrorhandlinger.
eløbig rapport blev fremlagt i oktober 2003, og den endelige rapport forelå i marts 2004. Rapporten er beskrivende og indeholder ingen egentlige konklusioner eller specifikke anbefalinger. Den i rapporten indeholdte redegørelse for dansk ret er i øvrigt ikke korrekt, idet det bl.a. anføres, at den der offentligt udtrykkeligt billiger en statsforbrydelse kun kan straffes efter strl. § 136, stk. 2, hvis vedkommende har forsæt til at bidrage til fuldbyrdelsen af en konkret lovovertrædelse.
05.
, hvilket betyder noget andet. I bemærkningerne til Justitsministeriets lovforslag og i ministeriets øvrige forarbejder er training for terrorism blevet til »oplæring i at begå terrorhandlinger«. Meningen er derved blevet for vid, da bestemmelsen klart forudsætter en specifik intentionalitet. En mere dækkende oversættelse ville være »oplæring til terrorisme«. Heller ikke udtrykket »terrorhandlinger« er uden videre korrekt, se herom senere.
 forsamlingsfrihed.
 konvention art. 1 (1) som ændret ved 2003 protokollen, hvori der henvises til de samme globale konventioner, som nu er opregnet i bilaget til den nye konvention.
[1] Lovforslag L 217 om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme mv.).
[2] Se nærmere Jørn Vestergaard, Strafferetlig lovgivning om bekæmpelse af terrorisme, Tidsskrift for Kriminalret 1/2006 s. 2-13.
[3] COE Convention on the Prevention of Terrorism (CETS No. 196), vedtaget af Ministerkomitéen den 3. maj 2005. En mere afgrænset del af lovforslaget knytter sig til den nye internationale konvention om nuklear terrorisme, som her ikke vil blive genstand for selvstændig drøftelse.
[4] Jm. notat af 9. maj 2005, Retsudvalget, almindelig del - bilag 217, 2. samling 2004-05.
[5] Straffelovrådet fik sit kommissiorium ved skrivelse af 19. august 2005. Betænkningen blev i al hast lagt på Internettet den 9.03.2006, før den havde fået et nummer og var blevet trykt. Den blev sendt i høring med mindre end tre ugers svarfrist. Sideløbende var der iværksat en høring over et lovudkast vedrørende de øvrige elementer i det, der efterfølgende blev til lovforslag L 217. Da disse dele af pakken tidligere var blevet præsenteret i et oplæg fra et embedsmandsudvalg, påkaldte de sig betydelig større opmærksomhed end de strafferetlige dele, som kun er blevet genstand for spredte bemærkninger i enkelte høringssvar, og som så dukkede op som væsentlige elementer i det egentlige lovforslag. På grund af timingen, der korte høringsfrist og de foreslåede bestemmelsers uhyre komplicerede beskaffenhed druknede den strafferetlige del i den hektiske virak.
[6] European 1977 Convention on the Suppression of Terrorism (CETS No. 90), amended by 2003 Protocol (CETS No. 190). Protokollen er ratificeret af Danmark den 14.04.2004. Se i øvrigt forarbejderne til lov 1160, 2003 om ændring af udleveringsloven.
[7] GMT Final Report, October 2002 CM(2002)148, Progress Report, May 2002 CM(2002)57.
[8] Spørgsmålet om udarbejdelse af en samlet europæisk konvention vedrørende terrorisme er siden 2002 flere gange blevet rejst af Europarådets Parlamentariske Forsamling. Tanken fik bl.a. næring i oktober 2003 med tilkendegivelser fra Europarådets generalsekretær og de forsamlede justitsministre ved disses 25’nde konference samt gentagne gange fra Ministerkomitéen. CODEXTER fandt dog ikke grundlag for at udarbejde en comprehensive konvention, men rettede indsatsen mod at tilvejebringe et eller flere afgrænsede instrumenter med henblik på at dække existing lacunae in international law or action.
[9] CODEXTER’s mødereferater og en række andre arbejdsdokumenter er tilgængelige på Europarådets website.
[10] COE Convention on the Laundering, Search, Seizure and Confiscation of the Proceeds from Crime and on the Financing of Terrorism (CETS No. 198). Konventionen er en modernisering af en konvention fra 1990 (CETS No. 141). Den nye konvention er endnu ikke ratificeret af Danmark. Under Europarådet er der nedsat en ekspertkomité vedrørende evaluering af foranstaltninger til bekæmpelse af hvidvask, Select Committee of Experts on the Evaluation of Anti-Money Laundering Measures, se www.coe.int/moneyval.
[11] Se således Committee of Ministers: Guidelines on Human Rights and the Fight against Terrorism (2002) samt Parliamentary Assembly: Recommendation 1550 (2002). Se i øvrigt oversigten www.coe.int/T/E/Legal_affairs/Legal_co-operation/Fight_against_terrorism/2_Adopted_Texts/default.asp#TopOfPage.
[12] Andre af GMT udpegede indsatsområder var beskyttelse af vidner og pentiti (angrende frafaldne), regulering af særlige efterforskningsmetoder, forebyggelse af financiering af terrorisme, strafferetligt og politimæssigt samarbejde samt forbedring af identitetsdokumenter.
[13] Den franske betegnelse refererer til lovprisning, støtte eller retfærdiggørelse af terrorister og/elller terrorhandlinger.
[14] Undersøgelsen er foretaget ved T.M.C.Asser Institute, The Hague, under ledelse af Olivier Ribbelink. En foreløbig rapport blev fremlagt i oktober 2003, og den endelige rapport forelå i marts 2004. Rapporten er beskrivende og indeholder ingen egentlige konklusioner eller specifikke anbefalinger. Den i rapporten indeholdte redegørelse for dansk ret er i øvrigt ikke korrekt, idet det bl.a. anføres, at den der offentligt udtrykkeligt billiger en statsforbrydelse kun kan straffes efter strl. § 136, stk. 2, hvis vedkommende har forsæt til at bidrage til fuldbyrdelsen af en konkret lovovertrædelse.
[15] Rapporten er udarbejdet af professor emeritus Christian Tomuschat, Humbolt-Universität, se CODEXTER (2004) 05.
[16] Oprindeligt hed det recruitment and training of terrorists. Afslutningsvis kom dette at hedde for terrorism, hvilket betyder noget andet. I bemærkningerne til Justitsministeriets lovforslag og i ministeriets øvrige forarbejder er training for terrorism blevet til »oplæring i at begå terrorhandlinger«. Meningen er derved blevet for vid, da bestemmelsen klart forudsætter en specifik intentionalitet. En mere dækkende oversættelse ville være »oplæring til terrorisme«. Heller ikke udtrykket »terrorhandlinger« er uden videre korrekt, se herom senere.
[17] I Justitsministeriets lovforslag, notatet af 9.05.2005 og i andre af ministeriets akter står der fejlagtigt forsamlingsfrihed.
[18] Om konventionens terminologi, se nærmere artikel 1. Først var det tanken at henvise til den europæiske 1977 konvention art. 1 (1) som ændret ved 2003 protokollen, hvori der henvises til de samme globale konventioner, som nu er opregnet i bilaget til den nye konvention.
[19] Ministerkomitéen kan med kvalificeret flertal beslutte at opdatere listen med nye FN konventioner, jf. artikel 28.
[20] Se nærmere bekendtgørelse af international konvention af 17.12.1979 imod gidseltagning, bki. 100, 1987 artikel 1.
[21] I Justitsministeriets lovforslag og ministeriets øvrige akter anvendes gennemgående udtrykket »terrorhandling« som dækkende terrorist offence, hvilket ikke uden videre er retvisende, se herom senere.
[22] Explanatory Report para. 48. Proportionalitetsprincippet er særligt fremhævet i konventionens artikel 12 (2).
[23] Jf. Explanatory Report para. 77-78.
[24] Se nærmere artikel 5. I lyset af drøftelserne i CODEXTER må det kunne lægges til grund, at det har været en forudsætning for forpligtelsen til kriminalisering, at den bevirkede fare for udløsning af en terrorist act er konkret, væsentlig og nærliggende.
[25] Det er ikke helt retvisende, når Justitsministeriet i bemærkningerne til lovforslaget og ministeriets øvrige akter anvender udtrykket »opfordring« som dækkende provocation, da tanken derved ledes i retning af et udtrykkeligt budskab med en mere direkte opfordring, end konventionen kræver. Termen »tilskyndelse« dækker nok bedre meningen. Danmark og flere andre delegationer gav i øvrigt udtryk for reservationer over for bestemmelsens endelige udformning; men det fremgår ikke, hvad forbeholdene nærmere angik eller beroede på.
[26] Explanatory Report para. 98.
[27] Paradoksalt nok gled paradigmet med hensyn til afgrænsning af en gruppe under henvisning til dens formål eller aktiviteter ind i konventionens bestemmelse om kriminalisering af medvirken til opfordring/hvervning/oplæring, jf. art. 9 (1). Forklaringen kan være, at der har været behov for på en eller anden måde at begrænse forpligtelsen til at kriminalisere handlinger, som er overordentlig fjerne fra egentlige terrorhandlinger. Affattelsen af denne bestemmelse har givet anledning til misforståelser.
[28] Jf. artikel 6 om rekruttering og artikel 7 om oplæring.
[29] Komitéen henviste den nærmere forståelse af begrebet solicit til den forklarende rapport, hvori det oplyses, at en deltagerstat selv kan fastlægge en egnet terminologi med henblik på at opnå klarhed i national ret, jf. Explanatory Report para. 111. I den danske oversættelse anvendes »hverve« som dækkende solicit, hvilket sådan set er en udmærket udtryksmåde, der svarer til gængs forståelse af tematikken. Udtrykket solicit kan også oversættes med anmode, anbefale, anstifte, overtale, lokke etc.
[30] Spørgsmålet om kriminalisering af medlemsskab af en terrorgruppe blev anset som stærkt kontroversielt og derfor ikke genstand for nærmere drøftelser i den foreliggende sammenhæng, hvilket måske kan undre, når rækkevidden af de etablerede forpligtelser tages i betragtning. Det samme var tilfældet med hensyn til kriminalisering af at modtage oplæring til terrorisme. Også etablering af en generel pligt til anmeldelse blev droppet. Kommissæren for menneskerettigheder var fortaler for at skabe en forpligtelse til kriminalisering af medlemsskab.
[31] Explanatory Report para. 107, jf. Meeting Report December 2004 p. 4. En deltagerstat kan afgive erklæring herom.
[32] Spørgsmålet om kriminalisering af at modtage oplæring til terrorisme blev anset som for kontroversielt og derfor ikke genstand for nærmere drøftelser i den foreliggende sammenhæng.
[33] Sprogbrugen er ikke soleklar. En person kan have en intention, en færdighed kan ikke. Meningen må være noget i retning af, at den der modtager instruktion, har til hensigt at bruge den til på en eller anden måde at fremme en eller anden form for terrorist offence. Men det er ganske tvivlsomt, hvad der nærmere ligger heri. Den danske oversættelse afspejler meningsusikkerheden, idet vendingen the skills provided are intended to be used for this purpose gengives som,»at det er hensigten, at de givne færdigheder skal bruges til dette formål«. Herved skærpes kravet til graden af lærlingens forsæt i forhold til den engelske tekst, der kan forstås som udtryk for et krav om, at de meddelte færdigheder objektivt set skal være egnet til anvendelse i et bestemt formåls tjeneste, uden at lærlingen nødvendigvis har bestemt sig for at gøre brug af dem på denne måde.
[34] Jf. artikel 9 om ancillary offences. Efter artikel 9 (1) er forskellige former for medvirken omfattet i relation til såvel tilskyndelse, hvervning som oplæring. Efter artikel 9 (2) er forsøg på hvervning eller oplæring omfattet, men ikke forsøg på tilskyndelse. Den komplicerede bestemmelse er udformet under indtryk af tilsvarende bestemmelser i konventionerne om terrorbombninger og terrorfinansiering. Enkelte delegationer foreslog helt at udelade bestemmelsen vedrørende forsøgshandlinger – men forgæves. Det er imidlertid forudsat, at kriminaliseringen af forsøg sker i overensstemmelse med den enkelte deltagerstats nationale retstradition, og at der herved kan forekomme forskelle fra land til land.
[35] I bemærkningerne til Justitsministeriets lovforslag og forarbejderne til dette gives der en lidt forenklet fremstilling af indholdet i artikel 9, idet bemærkningerne kan læses som udtryk for, at kriterierne i tilknytning til ansvar for sidstnævnte variant af medvirken, dvs. bidrag i form af bistand o.lign, knytter sig til alle former for medvirken, hvilket sådan set ikke er tilfældet.
[36] Explanatory Report para. 101.
[37] Smh. bekendtgørelse af konvention om traktatretten, bki. 34, 1980 kapitel 3, afsnit 3.
[38] Jf. artikel 8, der i øvrigt som svarer til en bestemmelse i finansieringskonventionen. I visse lande er utjenligt forsøg ikke altid strafbart.
[39] Jf. Explanatory Report para. 79 og 126-127.
[40] Den nugældende bestemmelse med dette nummer ophæves og får med et delvis ændret indhold en ny placering som § 114 b.
[41] I andet led af bestemmelsens første punktum bestemmes det, at straffen under de i bestemmelsen anførte betingelser kan stige til fængsel indtil 6 år, selv om den højeste foreskrevne straf for den pågældende handling er mindre end 4 års fængsel.
[42] Referat af Rådets samling den 6. december 2001, 14845/1/01 DROIPEN 103 CATS 49. Se nærmere Vestergaard, Tidsskrift for Kriminalret 1/2006.
[43] Jf. således artikel 2 om konventionens formål.
[44] Artikel 12. Smh. artikel 3, der tilsvarende fremhæver forudsætningen om respekt for menneskeretlige forpligtelser i relation til den forebyggende indsats.
[45] For en sammenfatning af praksis ved EMD vedrørende kravet om lex certa, se Vestergaard, UfR 2004 B.373 ff.
[46] Jf. Parliamentary Recommendation 1550 (2002). I en udtalelse om konventionsudkastet fra kommissæren for menneskerettigheder, Alvaro Gil-Robles, gentog han sin støtte til tanken om en generel europæisk konvention med en almen definition af terrorisme.
[47] Se nærmere Explanatory Report para. 48.
[48] Konventionens artikler 6 og 7.
[49] Den foreslåede bestemmelse er stadig unødigt vidtgående, se Vestergaard, Tidsskrift for kriminalret 1/2006. I svensk ret har man således klaret sig med de almindelige regler om forsøg og medvirken. Andre steder har man fornuftigvis valgt at knytte an til forbud mod deltagelse i en terrorgruppe.
[50] I øvrigt indeholder Straffelovrådets betænkning en mindretalsudtalelse fra professor Vagn Greve, der foreslår at kræve kvalificeret forsæt i form af hensigt. Problemet ligger snarere i spørgsmålet om den fornødne konkretisering af forsættet.
[51] Hertil kommer, at der også i denne sammenhæng tales om »terrorhandlinger«, selv om både konventionsbestemmelserne om hvervning og oplæring, straffelovens gældende § 114 b samt de af Justitsministeriet foreslåede bestemmelser vedrører forhold med tilknytning til lovovertrædelser, der ikke nødvendigvis er terrorhandlinger.
[52] Dvs. § 114 b, som efter lovforslaget bliver til § 114 e og samtidig udvides til bl.a. at omfatte fremme af enkeltmandsvirksomhed.
[53] Det er vel at mærke hos hververen, der skal foreligge fornøden konkretisering, ikke den hvervede. Spørgsmålet ses ikke drøftet i forarbejderne.
[54] U 1938.407 Ø. Den domfældte blev i øvrigt også dømt for overtrædelse af strl. § 140 ved angreb mod jødiske troslærdomme i den aktuelt omtalte dom for blasfemi, jf. U 1938.419 Ø.