Forleden behandlede vi her i Folketinget et lovforslag, der gik ud på at hjælpe de stakkels stenrige pengeinstitutter, fordi en ændret EU-regel betyder, at de kommer til at betale lidt mere i skat. Et omsorgsfuldt flertal - ikke Enhedslisten, men andre i Folketinget - mente, at sådanne stakkels koncerner må vi jo straks hjælpe, og derfor blev der vedtaget et lovforslag, der allerede her i 2006 giver de pågældende selskaber en skatterabat på 125 mio. kr. på bordet og lovning om 50 mio. kr. pr. år de kommende år - altså ganske generøst - for det er ikke meningen, at de selskaber skal rammes af en ekstra skat på grund af de nye EU-regler.
Forleden dag behandlede vi et lovforslag, som i øvrigt også kom fra EU, nemlig en ændring af personfradraget, som utilsigtet viste sig at betyde, at når studerende f.eks. i september måned rejste til udlandet for at læse, hvilket regeringen og andre synes er en god idé - det synes vi også - så kunne de komme hjem og opdage, at de altså skulle betale
12.000 kr. tilbage i skat, fordi de lige pludselig blev beskattet af deres SU. Det var et enigt Folketing, der vedtog det uden at vide, at man på den måde ramte de studerende, og derfor var alle i Folketinget, da vi hørte om det, enige om, at den lov skulle laves om, altså at de studerende skal have lov til at rejse til udlandet uden at blive beskattet af den SU, de får, mens de er i Danmark. Det er vi alle sammen enige om. Problemet er, at det jo altså i 2 år har ramt studerende, der er rejst til udlandet, og som umuligt kunne være klar over, at de ved at rejse til udlandet blev beskattet af deres SU og derfor kom hjem til en regning, de ikke havde en chance for at vide noget om, f.eks. en tilbagebetaling på 12.000 kr. Det er en oplagt urimelighed, som jeg gik ud fra og regnede med at regeringen ville sige var en urimelighed, der var utilsigtet. Det var ikke meningen, at de studerende, der rejste til udlandet, skulle straffes, og derfor sørger vi med det her forslag for at betale pengene tilbage. Det drejer sig om 30 mio. kr., ikke om året, men en gang for alle - 30 mio. kr., der skal sammenlignes med de 125 mio. kr. som engangsbeløb til forsikringsselskaberne og bankerne og de 50 mio. kr. i løbende udgift til pengeinstitutterne. Jeg forstår det simpelt hen ikke. Jeg forstår det ikke, vil jeg sige til skatteministeren. Jeg forstår det ikke, vil jeg sige til undervisningsministeren. Hvorfor skal studerende, der i god tro fulgte regeringens ønske og udtalte opfordring til at tage til udlandet, lige pludselig uforvarende opdage, at de er kommet tilbage til en skattegæld? Hvorfor løser vi ikke det problem for dem? Det er mange penge for unge mennesker, 12.000 kr., de på den måde skal tilbagebetale til staten, og som vi aldrig har regnet med. Altså, når man utilsigtet tager penge fra forsikringsselskaberne og bankerne, får de pengene igen, værsgo, men når det drejer sig om de studerende, siger vi:
Det var søreme en skam. Fremover slipper I, men I, der har betalt, skal ikke regne med at få pengene igen. Jeg vil gerne spørge undervisningsministeren og skatteministeren, og jeg vil gerne spørge regeringspartierne, V, K og Dansk Folkeparti: Hvorfor støtter man ikke det ændringsforslag, der ligger til behandling her i dag, og som sørger for, at den lille gruppe studerende - men for hver enkelt er 12.000 kr. mange penge - får kompensation, fordi de utilsigtet blev beskattet af de regler, som Folketinget vedtog?