Det her lovforslag er der i modsætning til det tidligere en del forskelligt kød på, og vi er jo med i aftalen sammen med de øvrige partier, der også var forligspartier i det andet forslag. Det her er en opfølgning på kommunalreformen, og det vedrører etablering af gymnasier, hf, VUC-centre og selvejende institutioner under staten.
For os har det været afgørende, at udmøntningen sikrer de små gymnasier uden for de store byer økonomisk, og vi fik også den sikring, at VUC-afdelingerne er med. Vi ved, at der er en meget forskellig dækning af VUC landet over, og det er vigtigt, at vi sikrer, at der også i de uddannelsestynde områder er de VUC'er, der skal være.
Det er også vigtigt, at det er udgiftsneutralt for gymnasierne og VUC. Vi ved godt, at nogle af de her penge kunne gå op i administration andre steder, overføres statsligt osv., og det har vi, synes vi, fået sikret i et godt samarbejde forligspartierne imellem.
Derudover er vi sikret, at der også er uddannelseskompetence i bestyrelserne - det har vi jo været enige om - og at vi understøtter regionsrådets muligheder for at koordinere gymnasieudbuddet. Det er jo en del af aftalen bag lov nr. 590. Så der er sådan set en række ting, som er baggrunden for, at vi er med i det her.
Men vi har også lidt kritik, og jeg nævnte lidt af den i min anden ordførertale, nemlig det, at regionsrepræsentanterne er udgået af bestyrelsen på trods af en anbefaling af den repræsentation i selve styringsanalysen. Det er også for at sikre en bedre mulighed for lokal koordinering, og vi synes altså, at det er vigtigt, når vi snakker om gymnasier og VUC.
Vi har faktisk givet ministeren nogle særlige beføjelser på området; det var vi enige om, og derfor er det uforståeligt for os, når vi sidder og laver sådan et aftalekompleks, at ministeren sammen med dem, der står bag strukturreformen, faktisk forhandler dem ud. Vi mener, at det var en forudsætning. Derfor kan jeg også sige, at vi selvfølgelig sammen med Det Radikale Venstre vil stille et ændringsforslag, der genansætter regionsrepræsentanterne i bestyrelserne for de selvejende gymnasier. Vi mener, at det er en vigtig rolle, som vi i fællesskab har givet regionerne, og det er uforståeligt for os, at man har taget dem ud.
Men vi tager til efterretning, at lovforslaget åbner for, at det enkelte selvejende gymnasium gennem en vedtægt kan beslutte, at der skal være en regionsrepræsentant. Vi håber selvfølgelig på, at man de steder, hvor man har én siddende i forvejen fra det gamle amt, som man er tilfreds med, laver en overførelse, men vi mener, det er for lidt i forhold til de beføjelser og bemyndigelser, som ministeren har med hensyn til tilbagemeldelsespligter.
Så er der en række elementer, som vi synes er gode, og som vi gerne vil fremhæve: Der bliver seks til ti medlemmer i bestyrelsen i den gymnasiale sektor, et medlem udpeges af kommunalbestyrelserne i regionen, og de øvrige udpeges, så de repræsenterer erfaringer inden for uddannelsesudvikling, kvalitetssikring, ledelse, organisation, økonomi, erhvervsliv osv. Det er vi ganske godt tilfreds med.
I VUC skal der være en udefrakommende, der har erfaring fra erhvervsskolesektoren. Det er ikke så ringe, når vi snakker om erfaringerne i forhold til FVU osv. Der skal være to medarbejderrepræsentanter - det har vi været inde over - og i en overgangsperiode på 4 til 8 år kan der være flere medlemmer end ti. Så er der en ting, som vi har diskuteret i forligskredsen, som vi synes er et godt fokusområde, nemlig at der ved en fusion med en erhvervsuddannelse kan være seks til tolv medlemmer. Jeg tror, det er vigtigt at sige, at hvis en mindre erhvervsskole fusionerer med et større gymnasium, VUC, eller hvad ved jeg, så vi får bevaret et stærkt uddannelsesmiljø i et tyndt befolket område, skal det ikke være bestyrelsesposterne, det afhænger af. Det princip er vi glade for at vi har fået ind, og vi er glade for, at vi har fået det diskuteret, for jeg tror, det kan betyde ganske meget udeomkring. Så er der en ting, som jeg synes vi skal nævne i forhold til det oplæg, der kom, nemlig at der ikke er et flertal af selvsupplerende eksterne bestyrelsesmedlemmer. Alt i alt synes jeg, at vi er nået et stykke af vejen, og at vi har fået et godt resultat, som jeg synes at vi forligspartier kan være bekendt. Jeg tror, at vi har fået lagt grunden til, at det her selveje bliver løbet i gang på en ordentlig måde, men vi føler lidt, at vi er tæt på, at der er ændret lidt i forudsætningerne for den aftale, vi har lavet om det med regionsrepræsentanterne. Det gør ikke, at vi ikke er med, men vi vil forbeholde os retten til at stille ændringsforslag på det her område for at markere, at her er der altså ikke enighed mellem forligsparterne.