Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L    175 - Forslag til Lov om ændring af dødsboskatteloven (Lempelse af beskatningen af mellemperioden i ikke skattepligtige dødsboer).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 2 og 3 af 3. maj 2006.

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Kaj-Henrik Ludolph


Spørgsmål 2:

Det bedes oplyst, hvilke konsekvenser, den kraftige stigning i ejendomsvurderingerne har på dødsbobeskatningen. I den forbindelse bedes det oplyst, hvor mange skattepligtige dødsboer der forventes i 2006 og 2007, og hvor mange der har været i 2005. Oplysningerne bedes fordelt på SKAT’s 5 områder, da stigningen i ejendomsvurderingerne jo er meget forskellig på de 5 områder.

Svar: Provenuerne af dødsboskatten vedrørende afsluttende ansættelser og vedrørende boafgiften varierer traditionelt meget alt efter, hvor mange store boer, der afsluttes i løbet af året. Det er på denne baggrund ikke muligt at vurdere, i hvilket omfang provenuudviklingen afspejler stigende ejendomsværdier eller helt andre faktorer, herunder tilfældige udsving eller stigende aktiekurser. I den forbindelse skal det bemærkes, at bobehandlingstiden desuden medfører en vis forsinkelse med hensyn til, at de stigende værdier eventuelt slår igennem på skatteprovenuerne.

Et dødsbos skattepligt eller skattefrihed efter dødsboskattelovens § 6 opgøres efter boets størrelse ved dets slutning, altså på skæringsdagen i den endelige boopgørelse. Privatskiftede dødsboer kan vælge skæringsdag i indtil et år fra dødsdagen og bobestyrerboer kan vælge skæringsdag i indtil to år efter dødsdagen. Adskillige af boerne med dødsfald i 2005 er derfor slet ikke nået så langt endnu, at der kan vurderes på disses skattefrihed eller skattepligt. Det er derfor ikke muligt at sige noget om antallet af skattepligtige dødsboer samt afsluttende ansættelser for mellemperioden for 2005.

De maskinelle statistikker, der findes på området, er opgjort på indkomstår, det vil sige på dødsår. Endvidere er det en samlet opgørelse af skattepligtige dødsboer og afsluttende ansættelser for mellemperioden under et. Af statistikker opgjort pr. 8. maj 2006 fremgår det, at der for dødsfald i henholdsvis 2004 og 2003 er foretaget 2.726 og 2.689 skatteberegninger. De opgivne tal dækker som nævnt både boskatteberegninger for skattepligtige dødsboer samt mellemperiodeskatteberegninger for skattefritagne dødsboer. Opgørelsen er ikke opgjort på  forskellige landsdele. Det skal tilføjes, at tallet for 2004 ikke er det endelige tal. Eksempelvis er der fra maj 2005 til maj 2006 sket en stigning på 300 skatteberegninger vedrørende dødsfald i 2003. En tilsvarende stigning kan således også formodes at finde sted for dødsfald i 2004.

 

 

 


Spørgsmål 3:

Det bedes oplyst, hvilke konsekvenser den kraftige stigning i ejendomsvurderingerne har på provenuvirkningen af dødsbobeskatningen. I den forbindelse bedes det oplyst hvilket beløb, der forventes at indkomme i dødsboskat og arveafgift fra dødsboerne i 2006 og 2007 og hvad tallet har været fro 2005.

 

Svar: I tabel 1 nedenfor er vist provenuerne af dødsboskat og bo- og gaveafgift i 2005 og 2006. Provenuerne for 2007 budgetteres først i forbindelse med udarbejdelsen af FFL 2007 i august 2006. Det bemærkes, at dødsboskatten er angivet med de opkrævede beløb i finansåret. Dette beløb vil være mindre end det beløb, der pålignes de dødsboer, som afsluttes i året. Det skyldes, at opkrævede A- og B- skatter modregnes i den pålignede dødsboskat.

Tabel 1.  Provenu af bo- og gaveafgift samt opkrævet dødsboskat 2005 og 2006

Mio. kr.

2005

2006

Bo- og gaveafgift (regnskab)

3.154

3.200

Opkrævet dødsboskat (FL 2006)

873

900