Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 66 af 17. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Vil det give problemer i forhold til grundloven, hvis retspræsidenterne med lovforslaget får beføjelser til at pålægge dommerne at afholde retsmøder m.v. andre steder i retskredsen end i hovedtingstedet?”

 

Svar:

 

Efter lovforslaget kan embedschefen som led i sine beføjelser vedrørende sagernes administrative behandling ved embedet bl.a. beslutte, om sager eller sagsområder generelt skal foretages på hovedtingstedet eller i andre lokaler, som embedet råder over, jf. pkt. 2.2.2.1 (afsnit III) i lovforslagets almindelige bemærkninger. Det er også embedschefen, der træffer bestemmelse om sagernes fordeling mellem dommerne.

 

Embedschefens beføjelse til at beslutte, om en dommer skal afholde retsmøder på det ene eller det andet sted inden for de foreslåede retskredse, rejser efter Justitsministeriets opfattelse ikke spørgsmål i forhold til grundlovens bestemmelser om domstolenes uafhængighed.