<DOCUMENT_START>

Tak for Deres brev af 10. marts 2006 (j.nr. 19.2006-2.1) om den foreslåede retskreds med hovedtingsted i Sønderborg.

 

De anfører, at de nuværende byretter i Sønderjylland – dvs. retterne i Gråsten, Haderslev, Rødding, Sønderborg, Tønder og Aabenraa – er enige om at anbefale, at den foreslåede ret med hovedtingsted i Sønderborg får navnet ”retten i Sønderjylland”, og at dette også gælder, hvis hovedtingstedet efter politiske forhandlinger placeres et andet sted end Sønderborg.

 

Efter Justitsministeriets opfattelse bør de nye retskredse enten – som det er tilfældet for de nuværende retskredse – navngives efter navnet på den by, hvor hovedtingstedet placeres, eller – i de tilfælde, hvor det anses for hensigtsmæssigt – navngives på en måde, som er fuldt dækkende for det geografiske område, som den pågældende retskreds omfatter.

 

Ved overvejelserne om, hvorvidt ”retten i Sønderjylland” vil være et dækkende navn for den foreslåede ret med hovedtingsted i Sønderborg, bør det således efter Justitsministeriets opfattelse bl.a. tages i betragtning, at der er dele af de ovenfor nævnte retskredse, der ikke vil indgå i den foreslåede ret med hovedtingsted i Sønderborg: Rødding Kommune, der indgår i den nye Vejen Kommune, henlægges efter forslaget til retten i Esbjerg, og de dele af Christiansfeld Kommune, der indgår i den nye Kolding Kommune, henlægges efter forslaget til retten i Kolding.

 

Justitsministeriet finder det rigtigst, at spørgsmålet om navnet på den foreslåede ret med hovedtingsted i Sønderborg sammen med de andre spørgsmål, der kan rejses med hensyn til de geografiske forhold i forbindelse med den foreslåede politi- og domstolsreform, drøftes og afklares samlet som led i Folketingets behandling af lovforslaget.

 

Justitsministeriet har sendt en kopi af dette brev til Folketingets Retsudvalg.

 

 

 

 

 

/

                      Lene Espersen

                                                                                                             Lars Hjortnæs