Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 45 af 10. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Mistes noget af sammenhængskraften i samfundet, når kredsene ikke tager udgangspunkt i regionskredsene?”

 

Svar:

 

Som anført i pkt. 3.2.2.1 (afsnit II) og 2.2.1.8 (afsnit III) i lovforslagets almindelige bemærkninger har Justitsministeriet ved udformningen af forslaget til den fremtidige kredsinddeling ikke lagt vægt på, om en politi- eller retskreds deles mellem flere regioner.

 

Justitsministeriet har herved lagt vægt på, at regionerne vil have ansvaret for sygehusvæsenet, visse regionale udviklingsopgaver, drift og udvikling af visse tilbud på det sociale område for udsatte grupper mv., visse opgaver vedrørende specialundervisning, oprettelse af trafikselskaber og visse regionale opgaver vedrørende natur, miljø og fysisk planlægning, herunder kortlægning mv. af forurenede grunde og råstofforekomster, jf. § 5 i lov nr. 537 af 24. juni 2005 om regioner mv. Justitsministeriet finder på denne baggrund, at der ikke er en sådan sammenhæng mellem regionernes opgaver og politiets og domstolenes daglige opgavevaretagelse, at der bør lægges vægt på ikke at dele politikredse og retskredse mellem flere regioner. Efter Justitsministeriets opfattelse vil det således ikke have betydning for sammenhængskraften i samfundet, at de foreslåede politi- og retskredse ikke i alle tilfælde følger regionsgrænserne.