Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 105 af 23. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministerens kommentarer udbedes til vedlagte høringssvar af 20/1-06 fra bistandsværge Ole Schack, Haderslev, vedr. reformens følger for sindslidende, udviklingshæmmede og bistandsværger.”

 

Svar:

 

Ole Schack anfører, at domstole ikke bør placeres i yderområder, men centralt, så sindslidende og udviklingshæmmede ikke belastes med unødige transporttider.

 

Efter Justitsministeriets opfattelse er lovforslaget udformet sådan, at der inden for de enkelte retskredse ikke vil blive tale om uacceptabelt lange afstande til kredsens hovedtingsted, heller ikke for sindslidende og udviklingshæmmede. I to tilfælde foreslås det dog på grund af afstandene inden for den foreslåede retskreds at etablere et afdelingskontor, nemlig i Thisted og i Tønder, jf. i øvrigt besvarelsen af Retsudvalgets spørgsmål nr. 50 vedrørende lovforslaget.

 

Henvendelsen fra Ole Schack indeholder herudover nogle bemærkninger navnlig om beskikkelse af bistandsværger og om bistandsværgers vederlag mv. I det væsentlige har de spørgsmål, der rejses, ikke direkte sammenhæng med den foreslåede politi- og domstolsreform.

 

Justitsministeriet kan imidlertid henvise til vedlagte besvarelse af 13. februar 2006 af Retsudvalgets spørgsmål nr. 156 (alm. del), hvoraf det bl.a. fremgår, at Justitsministeriet vil overveje spørgsmålet om en eventuel revision af bistandsværgebekendtgørelsen og i givet fald inddrage relevante parter, herunder Landsforeningen af Beskikkede Patientrådgivere og Bistandsværger i Danmark, Rigspolitiet og Politimesterforeningen. De synspunkter, som anføres i henvendelsen fra Ole Schack, herunder om bistandsværgers vederlag mv., vil indgå i disse overvejelser.