22. maj 2006

 

 

 

Kommentarer vedr. forslag til  politi – og domstolsreform.

 

 

Med baggrund i at Thisted politistation ikke skal være døgnbetjent samt at byretten omdannes til et bitingsted under byretspræsidenten i Holstebro, har jeg indhentet forskellige kommentarer fra personer i mit politiske kredsområde. I det efterfølgende skal jeg, så kort som muligt, skitsere ønsker og frygt for den reform, der nu er på vej igennem folketinget.

 

Domstolsreform.

 

Det er væsentligt for afdelingskontoret, ikke kun som omtalt, at det skal være permanent bemandet, men i højere grad, med hvor mange jurister og med hvilke sagsområder?  I store træk  skal behandlede sager  være af samme omfang og i samme bygning som i dag. D.v.s.  hovedparten af retssagerne, der vedrører lokalområdet og henhører under et afdelingskontor,  såsom  dømme i civilsager, straffesager, småsager og ”borgernære” sager.  Alt i overensstemmelse med justitsministeriets interesse i  borgernes følelse og  fornemmelse af rettigheder og retstilstand.

 

Afdelingskontoret  omtales som permanent, men kan nedlægges med en orientering til folketinget. Det var måske mere korrekt, at det var folketinget, der traf beslutningen frem for  byretspræsidenten og domstolsstyrelsen.

 

Yderligere, for at sikre afdelingskontorets permanenthed og arbejdsområde, ville det være mere korrekt, at lederen af afdelingskontoret, med vægt, deltog i møder med byretspræsident og domstolsstyrelsen, når punkterne vedrører afdelingskontoret, simpelthen for at undgå, at det bliver en økonomisk beslutning, der afgør afdelingskontorets sagsområder og fremtid uden hensyn til borgerens interesse og vel også justitsministeriets interesse i nærhedsprincippet (gnstl. omkring 100 km. til hovedtingsted).

 

Politireform.

 

For at sikre minimum, den service borgerne har i dag eller en endnu bedre (800 årsværk mere til operativt politiarbejde) er det nødvendigt med responstidsmålinger for alle nuværende døgnbetjente stationer, der neddrosles til ikke døgnbetjente. Ikke kun responstider på 112 opgaver.

Målingerne skal foretages fra 1. juli i år således, at der i de kommende år er mulighed for evt. at rette ind i de enkelte politikredse. Udgifter hertil er af lille format, set i forhold til reformens succes og såvel politikere som politiets troværdighed. Sørger man ikke for måling fra 1. juli i år, kan det ikke bevises, om servicen er blevet bedre eller i værste fald ringere. Derved er der mulighed for at løbe fra det, der er lovens hovedmål og hensigt.

 

PÃ¥ en lille men kompetent arbejdsgruppes vegne

MF Ole Vagn Christensen (S)

Provst Sonnesvej 12

7700 Thisted

 

 

 

.