Til Retsudvalgets medlemmer

Jeg har nu via udvalget modtaget Justitsministerens, men hun forholder sig ikke konkret til spørgsmålet. Det kan selvfølgelig skyldes et uklart spørgsmål, så jeg prøver lige at præcisere:

1. Antallet af Retskredse skæres ned fra 82 til nu 24, der hver som et minimum kommer til at bestå ef 20-30 jurister. Så store embeder findes allerede, men har man målt på, om de udviser større effektivitet end de nuværende små embeder med 4-6 jurister eller mellemstore med 8-12 jurister.

2. Der skal oprettes 4 afdelingskontorer, herunder et i Tønder, som alle oprettes af geografiske årsager. Reformen mangler imidlertid substans m.h.t., hvad der skal foregå på afdelingskontorerne. Ministeren har på møder og i pressen givet udtryk for, at fogedsager, mindre skiftesager m.v. skulle kunne foretages lokalt på rådhuse m.v. Altså må der skulle foregå noget mere på afdelingskontorerne, hvilket f.eks. kunne være domsforhandlinger i civile sager og straffesager samt grundlovsforhør. Det, jeg ønsker, er mekanismer til sikring af, at dette sker. Én mulighed kunne her være at åremålsansætte de administrerende dommere i de nye retskredse på samme måde som de nye politidirektører, der ved forlængelsen af åremålsansættelsen bliver vurderet på blandt andet deres evne til at betjene yderområderne. Sker det samme ikke for de administrerende dommere, må man frygte, at afdelingskontorerne i løbet af få år bliver så udsultede, at man lige så godt kan lukke dem.

Domstolene har gennem årene bidraget positivt til statskassen, hvorfor det måske ikke lige er det mest oplagte sted at forringe servicen. Hensynet til retssikkerheden bruges som argument for større kollektive Retter. Med de initiativer, lovgivningsmagten for øjeblikket på andre områder tager til at forringe retssikkerheden, er hensynet til denne nok ikke det bærende argument.

Med venlig hilsen 
Lars Nauheimer 
Advokat

ADVODAN Tønder
Vestergade 14, 6270 Tønder
Tlf.: 7472 1010 l Fax 7472 5931