HASTER

Retsudvalget

Folketinget

Christiansborg

1240 København K.

Borup, den 11. maj 2006

 

 

Vedr. L 168 § 64 – voldgift ved biforgiftningsskader.

 

Jeg kan se, at der skal være politisk drøftelse i udvalget af ovennævnte lovforslag i dag, og vil derfor gøre opmærksom på en sammenhæng med L149, som var til 2. behandling i folketinget tirsdag.

 

Af offentligt tilgængelige kilder kan jeg ikke se, at der i den forbindelse for Retsudvalget foreligger bilag, der viser den parallelle debat i Fødevareudvalget om voldgift i forbindelse med biforgiftningsskader.

 

Det er af miljømæssige og biavlsmæssige årsager helt afgørende, at bevisindhentelse i biforgiftningssager sker prompte ved udsendelse af voldgiftsmænd samme dag, forgiftningen konstateres. Dette kræver et beredskab af voldgiftsmænd, der omgående kan træde til.

 

Uden sådan omgående bevisindhentelse, vil det være umuligt at forebygge ulovlig brug af pesticider via et effektivt system til pålæggelse af ansvar for sådanne overtrædelser.

 

Det er derfor branchens opfattelse, at såvel samfundsmæssige som biavlsmæssige hensyn taler for at voldgiftsinstitutionen opretholdes og styrkes samt fastholdes som obligatorisk i biforgiftningssager.

 

En del bigiftningssagers direkte økonomiske værdi står på ingen måde i mål med de samfundsmæssige hensyn til forebyggelse af ulovlig brug af pesticider. Disse sager vil økonomisk mellem skadevolderen og biavleren vedrøre beløb under 50.000 kr. og således efter L168 §64 jfr. reglerne om småsagsproces i udgangspunktet være omfattet af disse særlige regler, hvis parterne kan aftale domstolsbehandling i stedet for voldgift – småsagsprocessen er ligesom retsplejelovens regler om syns- og skønsmænd på ingen måde ”gearet” til disse meget specielle sager, som biforgiftningssager nu engang er.

 

Ændringsforslag til L149 med opretholdelse af obligatorisk voldgift blev tirsdag vedtaget med meget bredt flertal, således at eventuel ændring afventer L168. Af udvalgsbetænkningen fra Fødevareudvalget afgivet d. 3. ds. side 3 fremgår, at Fødevareudvalget er enig i branchens betragtninger omkring opretholdelse af obligatorisk voldgift og at dette skal ”søges opretholdt ved domstolsreformen”.

 

Jeg tillader mig til udvalgets orientering som bilag 1 og 2 at vedhæfte redegørelse og argumentation for de særlige forhold der taler for voldgift i biforgiftningssager samt begrundelse af, hvorfor en opretholdelse ikke strider imod de hensyn, retsplejerådet er fremkommet med i generelle betragtninger om råd og nævn.

 

De medsendte bilag er uddrag af høringssvar til L149 og indlæg i forbindelse med foretræde for Fødevareudvalget – L168 er ikke modtaget i høring hos de af § 64 berørte biavlsorganisationer.

 

Med venlig hilsen

 

Morten Brixtofte, cand. jur. Danmarks Biavlerforening

på vegne af

 

ErhvervsBiavlerne                Danmarks Biavlerforening               Dronningavlerforeningen af 1921

Tilsammen repræsenterende over 90% af Danmarks biavlere