Justitsminister Lene Espersen

 

 

 

 

 

Dato:                              Sagsnr.:                Sekretær:     

10. maj 2006                   130650                  Henrik Thorstholm

                                                                  [email protected]

                                                                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vedr.:  Besvarelse af spm 127 af 31. marts 2006 fra retsudvalget vedrørende L 168 – bilag 20.

 

Kære Lene Espersen tak for brevet af 9. maj 2006.05.10

 

Vedrørende honoreringen af de beskikkede advokater.

 

Desværre er det fortsat min opfattelse, at justitsministeriet mere vildleder end vejleder lovgiver og offentlighed.

 

Det må nu stå også lovgiver klart, at de lokale advokater ikke kan forventes honoreret af det offentlige i forbindelse med beskikkelse i straffesager for den ekstra tid og transport reformen vil medføre ifald justitsministeriets bemærkninger til § 106 stk. 10 (side 518 i lovforslaget) følges.

 

Disse omkostninger må den i Skjern etablerede advokat selv afholde. Modsat justitsministeren er det ikke min forventning, at den fagligt velkvalificerede advokat vil gøre dette, slet ikke set i relation til de fremsatte forslag om ”liberalisering” af advokatbranchen.

 

Resultatet kan meget vel blive, at advokaten frasiger sig hvervet som beskikket advokat med deraf følgende frihed til at fastsætte sit honorar alene under hensyntagen til Retsplejelovens § 126. Med de takster der i dag anerkendes, er der tale om timepriser på godt 2000,- + moms. Det kan kun virksomheder og velbeslåede folk betale. De ubemidlede, som er langt flertallet, vil således vælge en i Holstebro bosiddende advokat. Der vil således blive tale om en ikke uvæsentlig social/lokal slagside i dette.

 

 

Alternativet til dette kunne være, at advokaten opretholder beskikkelsen, men flytter til Holstebro for derved at spare tid og kørsel. Dette vil således medvirke til, at lokalområdet tømmes for resource personer, dem har vi ikke for mange af i forvejen. Tro mig vi er faktisk værdsatte i lokalområdet.

 

Den foreslåede manglende honorering til advokaten, vil således få væsentlige konsekvenser for lokalområdet. Der er altså forskel på at bruge 5 minutters gang til retten og fremover bruge 1 time hver vej + kørsel.

 

Jeg har noteret mig, at også Rigspolitichefen er af den opfattelse, at tid koster penge.

 

Efter min opfattelse er der således mere tale om vildledning end vejledning når justitsministeriet udtaler at forslaget ikke vil få væsentlige virkninger på lokalområdets efterspørgsel på lokal advokat bistand, udbudet vil simpelthen ikke være der.

 

Vedrørende videoforsøget.

 

Jeg kan nu konstatere, at justitsministeriet indrømmer, at forsøget som skulle køre i årene 2004-07, kun er på det indledende tekniske stade med præsentation at nogle tekniske løsninger, som mig bekendt i skrivende stund, er blevet ganske underkendt fra dommerside. Et egentligt forsøg med videoretsmøde under deltagelse samtlige relevante parter har således lange udsigter.

 

Sammenholdes dette med bemærkningerne til lovforslaget pkt. 6.2.1.3 finder jeg at bemærkningerne er mere vildledende end vejledende.

Med venlig hilsen

Henrik Thorstholm