De nye retskredse

 

 


Danmark er i dag inddelt i 82 retskredse. Med udspillet fra justitsminister Lene Espersen skal der fremover være 22 retskredse.

I de nuværende Vestsjællands og Storstrøms Amter skal der således kun være 3 retskredse i hhv. Holbæk, Næstved og Nykøbing Falster.

Dette betyder at domsmænd og nævninge i mange tilfælde skal foretage meget lange rejser for at nå frem til de tre retter.

Det samme er naturligvis tilfældet for såvel tiltalte, ofret og ikke mindst vidnerne. Sidst nævnte får for deres ulejlighed den fyrstelige sum af kr. 80.

En rejse som eksempelvis vil kunne tage op til 2 timer hver vej med offentlig transport.

For så vidt angår tiltalte, så har denne ofte behov for møder med sin beskikkede forsvarer forinden retssagen, og dette vil i mange tilfælde hvor der er tale om voldsager være praktisk talt umuligt for flere af de involverede, som ofte alle kommer fra gademiljøet.

Hele spørgsmålet om de lange afstande har reformen ikke taget stilling til med så meget som et komma.

Er dette rimeligt at borgerne fremover skal foretage sådanne lange rejser?

Byer, som tidligere har haft advokatkontorer, vil opleve, at disse flytter fra byerne i takt med at retterne nedlægges, for at slå sig ned der hvor de nye retter får til huse.

Dermed vil borgerne ligeledes opleve, at det bliver forbundet med meget transport tid at skulle konsulterer deres advokater ikke blot i forbindelse med før nævnte straffesager, med i lige så høj grand i forbindelse med civileretssager og almindelig juridisk rådgivning så som køb og salg af fast ejendom og oprettelse af testamenter.

Løsning på problemet

En løsning af problemet kunne være, at man bibeholdt de gamle retter som bitingsteder. Dvs. at dommerne kom tilrejsende til retterne, således at alle de øvrige aktører kunne forblive i nærområdet.

Er du enig i at den kommende domstolsreform vil være til stor ulempe for den almindelige borger samt i den skitserede løsning med opretholdelse af bitingsteder, så udfyld nedennævnte formular og tryk på send

 

Peter Lotinga
Cand. Jur.

Rosenvej 14
4241 Vemmelev
Tlf.: 58 38 30 30
Mobil: 40 987 987
E-mail: [email protected]

Valgt til Sammenlægningsudvalget – Ny Slagelse kommune og sidder i tre udvalg: 
Miljø og natur
Børn og unge 2
Social og Omsorg.

 

 

Venlig hilsen

Peter Lotinga