Det her skulle jo være en forholdsvis enkel sag, fordi stort set alle ordførere jo har givet udtryk for det synspunkt, at kunstnerne på den ene side skal kompenseres for de frie kopier, der i dag bliver taget lovligt, og på den anden side har de fleste ordførere også sagt, at det er vigtigt, at man får en ordning, der også set ud fra et brugersynspunkt er fornuftig og hensigtsmæssig. Så har nogle af ordførerne lagt lidt mere vægt på den ene gruppe og andre lidt mere vægt på den anden gruppe, men udgangspunktet har været klart.
Alligevel må man jo sige, at det lovforslag, der ligger fra regeringens side, efter Enhedslistens opfattelse er utilstrækkeligt, både når man ser det i forhold til forbrugerne og utilstrækkeligt, når man ser det i forhold til kunstnerne.
Og uanset at der har været forsøg på at koncentrere debatten i dag om dvd, er det jo sådan, at det forslag, vi i dag behandler, er et lovforslag, som indeholder tre elementer ud over det, som SF's forslag indeholder, men forslaget omfatter nu i høj grad de tre elementer.
Det ene er betydningen af anvendelsen af kopispærringer, det andet er et eventuelt vederlag for indbyggede lagringsmedier, og det tredje er en eventuel regulering af vederlaget på dvd'er. Og det er klart, at når der er tre elementer i et forslag, kan man godt bestræbe sig på kun at snakke om det ene, men det bliver det jo ikke rigtigt af.
Lad mig starte med at sige, at et af de områder, hvor vi synes, at vi faktisk har et efterslæb, hvad angår forbrugerne, er vedrørende spørgsmålet om kopispærringer, hvor man jo i realiteten har indført nogle spærringer, som det ganske ofte er vanskeligt eller umuligt for brugere at komme forbi, selv om de ønsker at komme forbi dem i et fuldstændig legalt ærinde.
Det siges i bemærkningerne til lovforslaget, at det ikke har ikke give nogen problemer i forbindelse med privat sikkerhedskopiering, back up osv. Realiteten er nok, at når det ikke har givet anledning til retssager og anden stor tumult, skyldes det, at danskere er pragmatiske mennesker, der måske indimellem har handlet på kanten af lovgivningen i form af at overskride det med gå forbi kopispærringer på en ikke helt lovlig måde, men de har til gengæld gjort det med et fuldstændig lovligt kopiformål.
Og vi synes faktisk, at det er en meget dårlig idé at have nogle regler, der sådan gør, at hvis man på den ene side skal kunne gøre det, man har lov til, og på den anden side skal bruge nogle regler, der ligger på kanten af det lovlige, bliver man en sådan halvlovbryder.
Det gør det også sværere at udskille dem, der for alvor bryder de her regler, også dem, der gør det med henblik på at tjene penge. Der har også været det element, at nogle af de tekniske foranstaltninger betyder, at bestemte medier kun kan afspilles på bestemte typer afspillere, som kan medvirke til en monopolisering til fordel for de store multinationale aktører.
Jeg har forstået, at en af grundene til, at man ikke vil og kan gøre noget ved det i denne forbindelse med denne lovgivning, er, at det kan man ikke af hensyn til EU. Det er jo ikke noget stærkt argument, vil jeg sige. Det, man så i hvert fald i denne omgang gør, er, at man siger, at man dog ikke i denne omgang vil straffe kunstnerne for, at man har de spærringer, som måske ikke fungerer særlig hensigtsmæssigt, men at det vil man jo muligvis overveje at gøre i fremtiden.
Derfor ville det måske i virkeligheden være meget fornuftigt, hvis nogle af ophavsrettighedsfolkene her gik i spidsen for at sikre, at også brugerne, forbrugerne, fik nogle bedre vilkår. Det er det ene element i lovgivningen, som altså ikke er tilfredsstillende med det udspil, der ligger fra regeringens side.
Så skulle man finde ud af, om man eventuelt skulle lægge en afgift på det, der hedder indbyggede lagringsmedier, og det er vel det, som SF's forslag delvis er et forsøg på at indføre. Og man kan selvfølgelig sige, at fordi man ikke indfører afgift på noget nyt, har man vel ikke generet dem, der lever af afgiften. Men pointen er jo bare den, som også flere har været inde på i dag, at det, der sker som følge af den teknologiske udvikling, er, at de medier, der i dag er omfattet af den her afgift, i løbet af nogle få år vil være udfaset.
Derfor er det såmænd rigtigt nok, når hr. Ole Sohn siger, at SF's forslag bare går ud på at bevare den gamle ordning med nye medier. Det er så Enhedslistens opfattelse i lighed med mange andre partiers opfattelse i Folketinget, at det alligevel er en dårlig idé at lægge nogle afgifter på de her områder, fordi vi også har den klare opfattelse, at når den teknologiske udvikling bare er kommet en lille smule længere, så vil der i realitetens verden være tale om at lægge det på stort set alt, hvad der findes af it-hardware.
Så det synes vi er en dårlig idé, men jeg skal dog skynde mig at sige, at hvis det var den eneste måde, vi kunne skaffe de penge til kunstnerne på, som efter vores opfattelse skal skaffes, ja, så ville vi også være villige til det. For det er jo sådan, at det, kunstnerne har kunnet opleve siden 1996, er et fald i det beløb, som man får på baggrund af den her ordning, og de kan også forvente et fald i det kommende år. Og det er rigtigt, at der vil blive kompenseret i forbindelse med dvd-vederlaget, men det vil der jo ikke for konsekvenserne af den teknologiske udvikling.
Hvis man mener det alvorligt, at kunstnerne skal kompenseres, og hvis man ikke vil indføre afgifter på nye former for teknologi, eller hvis man for den sags skyld heller ikke vil indføre en afgift på internetforbindelser, som jo også var en mulighed, ja, så bliver man jo nødt til at bruge nogle andre metoder for at skaffe pengene. For efter vores opfattelse er det sådan, at blankbåndsafgifterne ikke bare er en kompensation til den enkelte kunstner, men at det jo også handler om nogle penge, som bruges til at støtte vækstlaget, til at støtte skæve projekter og lignende med.
Og hvis den her pulje bortfalder eller yderligere bliver eroderet, vil det betyde, at den slags projekter ikke bliver sat i gang. Alternativet er, at der skabes nye puljer, hvor en skarpere topstyring fra smagsdommere kan blive virkeligheden i stedet for den situation, der er i dag, hvor det er folk, der sidder i kunstnernes organisationer og foreninger, som står for uddelingen af pengene.
Og efter vores opfattelse er det sådan, at selv om den her afgift kun er med til at sikre et supplement, er det et vigtigt supplement for at sikre et højt kvalitativt niveau i det danske kunstliv, fordi det handler om at styrke vækstlaget og bære dem aktivt frem. Og det handler altså også om at sikre, at der, som nogle også har sagt, også er indhold til al elektronikken, og det er jo bl.a. indhold, der skabes af kunstnerne. Så det er altså efter vores opfattelse af afgørende betydning, at man får skaffet pengene.
Jeg har ikke hørt noget bedre forslag i dag end at få det finansieret over finansloven, og jeg vil også sige, at det er min klare opfattelse, at hvis man gør det på den måde, forudsætter det også, at man laver nogle aftaler med et flertal i Folketinget, gerne et stort flertal, som sikrer et nogenlunde stabilt beløb år efter år.
Så kan man sige, at det ikke kan lade sig gøre. Men der er nu mange områder, hvor man i Folketinget har været i stand til at indgå flerårsaftaler, så selvfølgelig kan det godt lade sig gøre, hvis man vil.
Det, der sådan set er en vigtig og afgørende pointe for os, er, at vi synes, at brugerne af de nye medier skal have gode muligheder for at bruge dem til lovlig kopiering, men at det samtidig skal være sådan, at man sikrer kunstnerne. Og det kræver efter vores opfattelse, at man skulle tage det udgangspunkt, at man sagde, at når man i 1996 havde 76 mio. kr. til rådighed, så er der ingen grund til at sige, at beløbet skal være lavere i dag.
Det, der jo er det gode og positive i denne debat, så vidt jeg kan forstå, er, at der langt hen ad vejen er enighed om målsætningerne. Som jeg har forstået på flere, der har ytret sig i dag, er der også bred enighed om, at det godt kan være, at det med dvd-afgiften skal på plads - det har jeg ikke viet meget opmærksomhed, for jeg opfatter det som en forholdsvis lille ting, og nu er det jo også aftalt mellem regeringspartierne og Dansk Folkeparti, så det bliver jo, som det bliver - men derudover er det vigtigt, at vi sørger for en fremtidssikret ordning, som kompenserer kunstnerne, og som samtidig åbner for, at mennesker, brugere af de her ting kan bruge de nye elektroniske muligheder på en fornuftig måde, og at vi forsøger at undgå at gøre det på en sådan måde, at vi belaster de dårligst stillede danskere i en sådan grad, at de får endnu sværere ved at komme med på it-vognen, end de har i forvejen.