Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Christiansborg

1240 København K

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

København, den 21. marts 2006

Sagsnr.: 6148

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 6. marts 2006 anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål 8 i forbindelse med udvalgets behandling af lovforslag L 160 (forslag til lov om ændring af lov om landbrugsejendomme):

 

Spørgsmål 8:

”En voksende gennemsnitlig bedriftsstørrelse vil blive følgen af lovforslaget, der øger det maksimalt tilladte antal dyreenheder pr. bedrift fra 750 til 900. Vil ministeren bekræfte, at større bedrifter, alt andet lige, vil føre til større marker og at større marker, alt andet lige, giver en mindre varieret natur og landskab?”

 

Svar:

Jeg mener ikke, at præmissen for spørgsmålet er korrekt. De påtænkte ændringer i bekendtgørelsen om husdyrhold og arealkrav, som beskrevet i lovforslagets bemærkninger (grænser på 750 og 950 dyreenheder), vil netop reducere kravet til ejet jord i forbindelse med animalsk produktion. Ændringen vil således i et vist omfang fjerne incitamentet til de store jordopkøb, vi har været vidne til i de senere år.

 

For så vidt angår selve spørgsmålet er det formentlig korrekt, at større bedrifter alt andet lige fører til en vis vækst i markstørrelsen, men jeg kan ikke bekræfte, at dette, alt andet lige, giver en mindre varieret natur og landskab. Tværtimod er nogle af Danmarks smukkeste og mest varierede landbrugslandskaber, med det største naturindhold, netop godslandskaberne, uagtet at disse traditionelt har været langt de største bedrifter, og med langt de største markstørrelser. Jeg mener derfor ikke, at der kan føres noget som helst belæg for, at størrelse i sig selv fører til en landskabelig og naturmæssig forarmelse.

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

 

                                                                         / Søren Sørensen