Folketingets Udvalg for Fødevarer,                                  København, den 8. marts 2006

Landbrug og Fiskeri                                                         Sag 4818

                                                                                                            

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 15. februar 2006 udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål vedrørende L 150 om forslag til ændring af innovationsloven.

 

 

Spørgsmål 6:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 14. februar 2006 fra Dansk Landbrug og Dansk Gartneri, jf. FLF L 150 - bilag 3.”

 

 

Svar:

Innovationsloven med de forslåede ændringer ændres ikke fra en tilskudsordning til en låneordning. I en låneordning skal alle lån tilbagebetales, uanset om projektet giver økonomisk gevinst eller ej. Innovationsloven vil, også efter vedtagelse af de foreslåede ændringer, være en tilskudsordning, hvor der kun er krav om tilbagebetaling af det udbetalte tilskud, hvis ansøger opnår kommerciel gevinst på baggrund af det støttede projekts resultater.

 

Ændringen af tilbagebetalingsreglerne skal ses i sammenhæng med ændring af lovens strategiske fokus til ikke kun at målrette tilskud til udvikling af nye produkter og processer, men i højere grad at fokusere på fødevaresektorens evne og kompetence til at udvikle nye ideer og til at være bevidste om, hvilken viden der skal indhentes og anvendes for at opnå størst succes med de nyudviklede ideer. Derfor er der stillet forslag om, at der under loven kan ydes tilskud til aktiviteter, der medvirker til, at virksomheder udformer strategiske procedurer for innovation og til aktiviteter, der opbygger medarbejdernes innovationskompetence samt via eksterne rådgivere at identificere og iværksætte innovationsstrukturer i virksomhederne.

 

Tilskud til disse aktiviteter er nye under loven. Det fremgår af lovforslaget, at der ikke skal ske tilbagebetaling af tilskud ydet til disse aktiviteter.

 

Lovforslaget indebærer som en undtagelse, at små og mellemstore virksomheder, der opnår tilskud under innovationsloven på ikke over 750.000 kr. til projekter, der kommercialiseres, friholdes fra tilbagebetalingskravet, hvis det er første gang, der opnås tilskud. Disse virksomheder friholdes dermed i første omgang fra de nye tilbagebetalingsregler, som først finder anvendelse for disse virksomheder, når der er opnået erfaringer med en innovativ indsats.

 

Retningslinier for, hvad der kan ydes tilskud til under opbygning af innovationskompetence, samt reglerne for, hvordan kommerciel gevinst og indtjening beregnes, vil blive fastlagt i den efterfølgende bekendtgørelse.

 

Lovforslaget indeholder ikke konkrete bestemmelser eller bemærkninger om længden af den periode, i hvilken der kan opnås tilskud til testmarkedsføring. Der er dog i bemærkningerne tilkendegivet, at tilskuddet alene vil kunne ydes i en afgrænset periode. Det kan oplyses, at der hidtil har været en anvendt periode på 9 måneder.

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

 

/Søren Sørensen