Allerførst vil jeg gerne sige tak til ordførerne for de bemærkninger, de er kommet med i dag. Jeg er også glad for den igen brede opbakning, der har lydt til lovforslaget.
Jeg synes, det er dejligt, at der er flere, der går ind og nærlæser høringssvarene og tænker over, hvilke overvejelser og hvilke forslag og synspunkter som man måske ville kunne støtte. Jeg synes kun, at jeg her ved indledningen med det samme vil sige, at jeg gerne tager imod hr. Christian H. Hansens opfordring om, om vi ikke skulle prøve at gennemgå hele sættet af høringssvar til loven for så at få sikret, at de ting, vi i grunden havde håbet på ville kunne ske med den nye lov, også er sket.
Jeg bifalder de udtalelser, som kommer fra dem, der siger, uden at det skal misforstås, at biavlerområdet ikke er det mest enkle, man har set. Det er et meget, meget alvorligt og seriøst emne, men det er altså ret kompliceret, for når man diskuterer de her ting, så kommer man ret hurtigt til at ende med at have forskellige synspunkter til, hvordan sådan noget bedst håndteres. Jeg skal sige, at jeg ikke har været særlig bisagkyndig før, men jeg har i hvert fald lært, at her er mange synspunkter og også et dybt, dybt, dybt engagement, og det er jo vigtigt.
Med det lovarbejde her bliver der sat fokus på betydning af biernes bestøvning, og det er jo en bestøvning, der rækker videre end til vores landbrugsafgrøder. Bien er jo, undskyld udtrykket, en arbejdshest til stor gavn for naturen, både villahaverne og jordbrugsproduktion osv. Og med biernes bestøvning øges udbytterne jo i jordbrugsproduktionen og frugtavlen væsentligt, og tusindvis af vilde planter behøver simpelt hen biernes bestøvning for at kunne trives og udbredes.
Så vil jeg bare lige knytte en bemærkning til et aspekt ved biavl, som jeg sætter stor pris på, og det er den store grad af frivillighed og ansvar, som kendetegner biavleren, hvad enten det er hobbyavl eller erhvervsavl, og så selvfølgelig det tætte offentlige og private samspil. Sådan har det altid været, sådan er det, og sådan skal det naturligvis fortsætte.
Lad mig med det udgangspunkt kort skitsere mine hensigter på biavlsområdet. Med de her forslag forbedrer og fremtidssikrer vi vores nuværende beredskab over for skadegørere. Det er vigtigt. Lovforslaget udvider beskyttelsesniveauet, idet beredskabet går ud over bisygdomme og skadedyr og også tager højde for forekomst af biarter eller -racer, som kan udgøre en trussel mod honningbierne. Vi vil dermed kunne sikre bierne mod invasive arter eller racer, som kan påføre honningbierne uønskede genetiske egenskaber eller indslæbe hidtil ukendte sygdomme. Et klassisk eksempel på det er udbredelse af den såkaldte dræberbi på det amerikanske kontinent. Forslaget er jo altså en direkte forbedring af biavlernes erhvervsbetingelser og derfor fundamentet for at fastholde og understøtte den nytteværdi, som bierne tilfører samfundet.
Så lidt om det nye udvalg, da der er nogen, der lige har sagt lidt om det. Det eksisterende Bisygdomsnævn har hidtil næsten udelukkende rådgivet om sygdomsbekæmpelse. Med lovforslaget vil udvalget få en bredere rolle f.eks. med hensyn til rådgivning om uddannelse af biavlere og med hensyn til, hvordan vi fremover sikrer en rekruttering af nye biavlere. Jeg kan sige, at den gennemsnitlige biavler er 54 år og har været biavler i 24 år. Vi skal altså have en fornyelse ind også.
Udvalget vil også kunne rådgive om, hvordan vi får målrettet og prioriteret de erhvervstilskud, der er inden for området, og udvalget skal fremover være den platform, hvorfra viden samles og fokuseres til gavn for rådgivningen af mig. Derfor gøres adgangen til at deltage i udvalget også mere åben med mulighed for at involvere alle relevante aktører. På den måde kan vi sikre en dynamisk udvikling af erhvervet.
Ud over lovforslaget har jeg så iværksat et arbejde med at afdække andre erhvervspolitiske muligheder for at styrke biavlen i Danmark. Det drejer sig om honningprogrammet. Ordningen skal være mere gennemskuelig end i dag. Jeg har også bedt om, at Danmarks Jordbrugsforskning gennemgår den eksisterende viden og samler den i en vidensyntese. Vores viden om bier, bestøvning og naturbevarelse kan og skal styrkes til gavn for biavlerne, landmændene og ikke mindst naturen.
Derudover er vi ved at afdække, hvilke andre muligheder der er for at styrke området via landdistriktsordningen. Jeg synes, der er rejst som sagt nogle spørgsmål via nogle høringssvar, og med det tilsagn, jeg gav lige før til hr. Christian H. Hansen, går jeg ud fra, at det så også er den måde, vi kan håndtere det på, nemlig ved at vi tager et møde, hvor vi prøver at gå det hele igennem.