Dato:           

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2003-12140-54

Sagsbeh.:   LCH

Fil-navn:       Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. L 140 – Spørgsmål 89, som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 29. marts 2006

 

Spørgsmål L 140 - Spørgsmål 89:

”Med baggrund i det begrænsede udbud af færdiguddannede og velerfarne psykiatere bedes ministeren give et bud på, hvilke jobfunktioner psykiaterne kan delegere/videregive til andre faggrupper.”

 

Svar:

Jeg har indhentet følgende udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, som jeg kan henholde mig til:

 

”Den mangelfulde tilgang til den psykiatriske speciallægeuddannelse udgør et alvorligt generelt problem bl.a. i forbindelse med en yderligere udvikling af det psykiatriske område. Rekruttering af læger til den psykiatriske speciallægeuddannelse bør derfor søges styrket. Psykiatriske speciallæger er som udgangspunkt den højest og principielt set mest all-round uddannede faggruppe på de psykiatriske afdelinger. En række af de øvrige personalegrupper har i relation til deres specifikke faglige uddannelse imidlertid delvis overlappende kompetencer til elementer i den psykiatriske speciallægelige uddannelse.

 

Manglen på psykiatriske speciallæger betyder, at man på de enkelte psykiatriske afdelinger bør overveje arbejdstilrettelæggelsen med henblik på den mest effektive udnyttelse af psykiaternes kompetencer.

 

I den forbindelse kan det overvejes, om tilførelse af administrativt personale f.eks. lægesekretærer og Djøf-uddannede akademikere vil kunne aflaste speciallægerne for en række opgaver af administrativ karakter f.eks. opgaver af økonomisk – budgetmæssig karakter samt opgaver forbundet med kvalitetsmonitorering f.eks. registreringer, indrapporteringer og lign.

 

Erfarne sygeplejersker bl.a. med specialuddannelse i psykiatri vil formentlig kunne overtage visse opgaver, der traditionelt er varetaget af læger svarende til den udvikling, som er foregået på det somatiske område. 

 

Tilsvarende vil f.eks. også psykologer og socialrådgivere, som det allerede sker, kunne varetage visse opgaver med behandlingsmæssig karakter

 

Det skal understreges, at psykiatrisk behandling i sygehusvæsenet grundlæggende bygger på en tværfaglig og flerfaglig indsats, hvor hver faggruppe bidrager med specifikke kompetencer til den samlede behandling i overensstemmelse med patientens behov. I en række tilfælde vil patientens behov kunne imødekommes af flere forskellige personalegrupper, hvilket den enkelte afdelingsledelse bør udnytte bedst muligt.

 

For så vidt angår spørgsmålet om fagligt ansvar og delegering kan det oplyses vedrørende patientbehandling, at overlægen kan tage beslutning om, at personalet selvstændigt kan behandle efter nærmere udstukne retningslinier. Overlægen er i denne forbindelse ansvarlig for, at der findes den relevante instruks og at opgaven alene delegeres til en person, der har kompetence til at udføre den ansvarligt. Personen er ansvarlig for at frasige sig en opgave, som den pågældende ikke mener sig i stand til at varetage eller ved andre usikkerhedsmomenter.

 

Med visse begrænsninger er det i princippet enhver tilladt at behandle syge. Anvendelse af receptpligtig medicin er i medfør af lægeloven forebeholdt læger og andre med særlig hjemmel. Herudover er der i psykiatriloven bestemmelser om, at visse beføjelser er forbeholdt læger og den for behandlingen ansvarlige overlæge.

 

I henhold til lægeloven kan den behandlende læge med enkelte undtagelser delegere opgaver til en medhjælp. Lægen kan som medhjælp benytte såvel autoriserede sundhedspersoner som andre uanset uddannelse. Lægen har pligt til at påse, at medhjælpen besidder de fornødne kvalifikationer til at udføre en given opgave. Lægen er ansvarlig for de handlinger, som medhjælpen foretager, forudsat at medhjælpen holder sig inden for instruksen. Såfremt autoriseret eller ikke autoriseret personale ikke følger lægens instruks, kan den pågældende eventuelt drages til ansvar. På en sygehusafdeling er virksomheden reguleret såvel af de pågældende faggruppers eventuelle autorisationslove om at udvise omhu og samvittighedsfuldhed, som af de administrative og faglige instrukser for patientbehandlingen og arbejdet i afdelingen.

 

PÃ¥ en sygehusafdeling har overlægen det overordnede ansvar for patientbehandlingen og for arbejdstilrettelæggelsen. Overlægen har ansvar for, at der forefindes de nødvendige instrukser.”Â