Dato:           

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2003-12140-54

Sagsbeh.:   SEB

Fil-navn:       Dokument 3

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 66 (L 140), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 21. marts 2006

 

Spørgsmål 66:

"Er ministeren fuldt opmærksom på, at de organisationer, der repræsentere samtlige faggrupper blandt sygehuspersonalet i høringssvar har fremhævet den manglende dokumentation for effekten af ambulant tvang? Dersom ministeren har en modsat opfattelse af den, der gør sig gældende hos bl.a. Socialpædagogernes Landsforbund, FOA – Fag og Arbejde, Dansk Psykiatrisk Selskab og Dansk Sygeplejeråd, bedes oplyst, om der foreligger udtalelser eller vurderinger fra nogen faglig gruppe eller anden fagkundskab, repræsenterende sygehuspersonalet, som ministeren støtter sin opfattelse på, og hvilke da?”

 

Svar:

Jeg vil gerne minde om, at en række af de faglige organisationer i høringssvarene udtaler sig mere positivt og nuanceret om forslaget, end spørgsmålet afspejler.

 

Dansk Psykiatrisk Selskab skriver f.eks. i sit høringssvar, at der blandt selskabets medlemmer er forskellige holdninger til forslaget om tvungen opfølgning.

 

Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab støtter forslaget.

 

Psykiatrifonden finder ligeledes, at der vil være en restgruppe af svært syge patienter, der ikke nås af nok så dygtige psykoseteam, og at lovforslaget vil være en hjælp for disse patienter.

 

Ergoterapeutforeningen anerkender i tråd hermed, at der er en gruppe af de allersvageste patienter, hvor udvidelsen med mulighed for tvangsmedicinering er en forbedring.

 

Dansk Socialrådgiverforening og HK Kommunal skriver, at tvungen opfølgning kan være et godt redskab i forhold til den gruppe patienter, der er beskrevet i forslaget.

 

Dansk Selskab for Distriktspsykiatri anfører i sit høringssvar, at en del af selskabets medlemmer finder, at selv om den eksisterende lov udnyttes optimalt, og selv om alle kunne nås af opsøgende psykoseteam, findes der en lille restgruppe, således som det er beskrevet i lovforslaget, for hvem den tvungne opfølgning vil være et hensigtsmæssigt alternativ.

 

Den Almindelige Danske Lægeforening anfører, at foreningen forventer, at tvungen opfølgning med ambulant behandling med medicin for langt de fleste sindssyge vil medføre, at deres psykotiske symptomer aftager, og at det ikke kan udelukkes, at tvungen opfølgning med medicin kan reducere antallet af tvangsindlæggelser og bedre den psykiske tilstand hos mange psykotiske patienter.

 

Jeg kan desuden henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. 12, 46, 52 og 64.