Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Kontor:Â Â Â Â Â Â Â Â Regional sundhed J.nr.:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 2003-12140-54 Fil-navn:Â Â Â Â Â Â Dokument 2
|
â€Hvad kan ministeren oplyse om resultater af forsøg med mindre anvendelse af tvang og i stedet mere omsorg og samtaleterapi o.lign.?"
Â
Det nationale kvalitetsprojekt om anvendelse af tvang havde tre overordnede målsætninger. For det første at forbedre den patientoplevede kvalitet ved tvang, for det andet at udvikle den faglige og organisatoriske kvalitet ved brug af tvang, samt for det tredje at minimere behovet for og dermed anvendelsen af tvang.
Evalueringen viser, at patienter udsat for tvang er blevet mere tilfredse i løbet af projektperioden. Specielt patienter, der har haft en opfølgende samtale med personalet efter tvangsforanstaltninger vurderer tvangsepisoderne mere positivt end patienter, der ikke har haft en opfølgende samtale. I projektperioden er andelen af respondenter, der får tilbudt en opfølgende samtale steget med 28 %.
Resultaterne viser endvidere, at målrettet dialog med patienterne påvirker deres oplevelse af tvangsepisoder i positiv retning. Patienterne har påpeget, at personalets evne til at lytte og samtale med dem er de vigtigste forandringstiltag i forbindelse med personalets håndtering af tvang.
Indfrielsen af den overordnede målsætning om en minimering af behovet for og anvendelsen af tvang kan, set i lyset af opnåede resultater, betegnes
som vellykket, når man betragter de mest anvendte tvangsforanstaltninger. De mest hyppige former for tvang omfatter: Bæltefiksering, tvangstilbageholdelse, fastholdelse, fysisk magtanvendelse (indgivelse af beroligende medicin) og tvangsmedicinering.
Knap en femtedel af de deltagende sengeafsnit har, når man sammenligner 1. halvår 2004 med 1. halvår 2005, opnået en markant reduktion i anvendelsen af de mest hyppige former for tvang på mere end 50 %.
Bl.a. inspireret af det nationale kvalitetsprojekt indeholder L 140 elementer, som har til formÃ¥l at nedbringe anvendelse af tvang i psykiatrien, herunder øget lægeligt tilsyn og ekstern lægelig vurdering ved langvarige fikseringer og krav om eftersamtale ved enhver tvangsanvendelse.Â