Dato:           

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2003-12140-54

Sagsbeh.:   LCH

Fil-navn:       Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. L 140 - Spørgsmål 39, som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 16. marts 2006

 

Spørgsmål L 140 - Spørgsmål 39:

"I bemærkningerne til lovforslaget er på side 12 oplyst, at det i psykiatrilovsundersøgelsen er vurderet, at udskrivningsaftaler og koordinationsplaner grundlæggende ikke har bedre effekt end andre samarbejdsredskaber, når det drejer sig om at fastholde de allersvageste patienter. Ministeren bedes oplyse hvilke antagelser og synspunkter der ligger til grund for denne vurdering."

 

Svar:

Generelt kan jeg oplyse, at psykiatrilovsundersøgelsen er udarbejdet på baggrund af dokumentstudier, spørgeskemaundersøgelser, interviews, fokusgruppemøder samt casestudier, hvor samtlige interessenter i psykiatrien har haft mulighed for at tilkendegive deres synspunkter om de ændringer af psykiatriloven, der trådte i kraft den 1. januar 1999, herunder udskrivningsaftaler og koordinationsplaner.        

 

Konkret i relation til udskrivningsaftaler og koordinationsplaner kan jeg oplyse, at undersøgelsen er udarbejdet af Rambøll Management A/S, og konklusionerne heri, som der refereres til på lovforslagets side 12, må stå for Rambølls regning. På side 157-162 i undersøgelsen konkluderer Rambøll Management A/S vedrørende udskrivningsaftaler og koordinationsplaner. Herfra vil jeg nævne et par forklaringer, som er angivet som årsag til den manglende effekt af udskrivningsaftaler og koordinationsplaner:

 

”Det er således vanskeligt at ændre opfattelse i en professionel organisation, hvis der ikke her er en opfattelse af, at reglerne afspejler de faglige normer og den faglige kultur.”

 

”De eksisterende samarbejdskulturer vurderes i et vist omfang at kunne forklare manglende anvendelse af udskrivningsaftaler og koordinationsplaner. Det er generelt en klar markering af, at en god samarbejdskultur er nødvendig for koordination. I det omfang denne er til stede, udgør den ikke nogen barriere for anvendelse af udskrivningsaftaler og koordinationsplaner, men måske overflødiggør den i disse tilfælde anvendelsen. I det omfang der ikke er tale om en god samarbejdskultur, vurderes dette at kunne være en barriere, også for anvendelse af udskrivningsaftaler og koordinationsplaner.”

 

”Hurtige og uplanlagte udskrivningsforløb forklarer ligeledes i begrænset omfang den manglende anvendelse af udskrivningsaftaler og koordinationsplaner.”

 

”Det er undersøgelsens konklusion, at manglende kendskab til bestemmelserne ikke er en forklaring pÃ¥, at redskabet ikke anvendes hyppigere.”Â