Dato:           

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2003-12140-54

Sagsbeh.:   LCH

Fil-navn:       Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. L 140 - Spørgsmål 29, som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 14. marts 2006

 

Spørgsmål L 140 - Spørgsmål 29:

"Vil der i forbindelse med iværksættelse af tvungen opfølgning være brug for en administration af beskikkelsen af patientrådgiver, så denne beskikkes over hele forløbet også efter udskrivningen ? I givet fald vil patienten så kunne få indflydelse på personvalget af patientrådgiver, såfremt denne også skal have adgang til at besøge personen i eget hjem ?"

 

Svar:

Jeg vil gerne starte med at fastslå, at patientrådgiveren naturligvis kun har adgang til at besøge patienten i eget hjem, hvis patienten ønsker det. 

 

Dernæst gælder det for tvungen opfølgning som for andre tvangsindgreb, at beskikkelsen som patientrådgiver bortfalder samtidig med, at tvangsindgrebet, det vil i denne sammenhæng sige den tvungne opfølgning, bringes til ophør. Patientrådgiveren bistår dog også efter ophøret af tvangsforanstaltningen patienten i forbindelse med klager, som allerede er iværksat, eller som samtidig iværksættes, jf. den gældende psykiatrilov § 28. 

 

Med hensyn til beskikkelse af patientrådgivere regulerer den gældende psykiatrilov, § 25, dette spørgsmål.

 

Således gælder det, at beskikkelsen i det enkelte tilfælde sker ved, at den vagthavende sygeplejerske hurtigst muligt underretter patientrådgiveren om tvangsindgrebet og beskikkelsen. Patientrådgiverne beskikkes efter tur i den rækkefølge, hvori de er optaget på fortegnelsen.

 

Patienten skal have lejlighed til at udtale sig om den påtænkte beskikkelse. Fremsætter patienten anmodning om at få beskikket en anden patientrådgiver, som er optaget på statsamtmandens fortegnelse, skal anmodningen så vidt muligt imødekommes. Afgørelsen kan påklages til statsamtmanden, efter 1. januar 2007 statsforvaltningen, der træffer den endelige administrative afgørelse.

 

Fremsætter patienten anmodning om beskikkelse af en person, som ikke er optaget på fortegnelsen, sker der foreløbig beskikkelse af den person, der står for tur i den rækkefølge, hvori de er optaget på statsamtmandens fortegnelse. Statsamtmanden træffer bestemmelse om, hvorvidt den af patienten foreslåede person kan beskikkes. Patientens anmodning skal imødekommes, medmindre dette er utilrådeligt.

 

Således har patienten – både når det gælder tvungen opfølgning efter udskrivning og andre tvangsindgreb – indflydelse på personvalget af patientrådgiver.

 

   Â