Ændringsforslag

til

Forslag til lov om ændring af lov om kystbeskyttelse (Formålsbestemmelse, præcisering af lovbestemmelser, forenkling af klageadgang, berigtigelse af ulovlige forhold m.v.) (L 127)

Af transport- og energiministeren:

Til § 1

   1) I den under nr. 12 foreslåede ændring af § 18 indsættes før de foreslåede nye stykker som nyt stykke:

   »Stk. 2. Kommunalbestyrelsens afgørelser efter loven eller regler fastsat efter loven kan påklages af Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet, Grundejernes Landsorganisation og Fritidshusejernes Landsforening. Transport- og energiministeren kan fastsætte regler om, at andre lignende interesseorganisationer tillige kan påklage disse afgørelser.«

   De foreslåede stk. 2 og 3 bliver herefter stk. 3 og 4 og stk. 2 – 4 bliver herefter stk. 5 – 7. [Interesseorganisationers klagemulighed]

   2) Efter nr. 13 indsættes som nyt nummer:

   »01. I § 19, stk. 1, indsættes som 2. pkt.:

   »Ministeren kan ligeledes fastsætte bestemmelser om interesseorganisationers adgang til at klage over afgørelser efter loven eller efter bestemmelser fastsat efter loven, som er truffet af en institution under ministeriet.««

Bemærkninger

Til nr. 1

Afgørelser vedrørende kystbeskyttelse kan i den gældende lov om kystbeskyttelse kun påklages af den, afgørelsen er rettet til og af enhver, der må antages at have en væsentlig individuel interesse i sagen. Interesseorganisationer vil derfor kun i sjældne tilfælde være klageberettigede.

Med det foreliggende ændringsforslag foreslås det, at Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet, Grundejernes Landsorganisation og Fritidshusejernes Landsforening bliver klageberettigede i forhold til kommunalbestyrelsens afgørelser efter loven. Det foreslås desuden, at transport- og energiministeren får mulighed for at fastsætte regler om, at andre lignende interesseorganisationer er klageberettigede i forhold til kommunalbestyrelsens afgørelser efter loven. Forslaget er således i overensstemmelse med den udvidede klageadgang, der findes i mange love på miljøområdet og med bestemmelserne i Århus-konventionen.

Det er formålet med ændringsforslaget, at der gives klageadgang til interesseorganisationer, der repræsenterer væsentlige interesser vedrørende naturbeskyttelse og rekreativ udnyttelse af kysterne samt interesseorganisationer, der repræsenterer en væsentlig del af de grundejere, som kan blive berørt af kystbeskyttelsesforanstaltninger.

Til nr. 2

Ændringsforslaget giver ministeren mulighed for at fastsætte hvilke interesseorganisationer, der er klageberettigede i forhold til afgørelser, der er truffet af en institution under ministeriet, som ministeren har bemyndiget til at træffe afgørelse efter loven eller efter bestemmelser fastsat efter loven. 

De fleste af transport- og energiministerens beføjelser er delegeret til Kystdirektoratet, og ændringsforslaget giver på den måde ministeren mulighed for at gøre en række interesseorganisationer klageberettigede i forhold til de afgørelser, som Kystdirektoratet træffer efter delegation fra transport- og energiministeriet.

Der henvises i øvrigt til bemærkningerne til nr. 1.