|
|
ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN
28. marts 2006 |
ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K
Tlf. 33 92 33 50 Fax 33 12 37 78 www.oem.dk
|
|
Besvarelse af spørgsmål 6 (L118) stillet af Erhvervsudvalget den 13. februar 2006.
Spørgsmål 6:
â€Finder ministeren, at danske købere, der køber ejendomme i udlandet, er sikret rent lovgivningsmæssigt ved denne lov, eller finder ministeren, at der er behov for bedre at sikre, at købere af udenlandske ejendomme, forsikringsmæssigt m.v. bliver bedre sikret?â€
Svar:
Lov om omsætning af fast ejendom er ikke begrænset til ejendomme, der er beliggende i Danmark. Loven har til formål at beskytte forbrugere, der handler bolig hos erhvervsdrivende, der har forretningssted i Danmark, uanset om ejendommen ligger i Danmark eller i udlandet.
Når en forbruger køber en ejendom i udlandet igennem en ejendomsmægler eller advokat, som har forretningssted i Danmark, er formidlingen således omfattet af lov om omsætning af fast ejendom.  Ejendomsmægleren skal derfor være registreret i henhold til lovens § 25, og advokaten skal have ret til at udøve advokatvirksomhed efter retsplejeloven. Formidlingen er dermed dækket af formidlerens forsikring på samme måde, som hvis ejendommen ligger i Danmark.
Hvis forbrugeren køber en ejendom i udlandet af en erhvervsmæssig udbyder (fx et byggefirma) med forretningssted i Danmark, er handlen ligeledes dækket af lov om omsætning af fast ejendom.
Det er tanken at indsætte nogle regler i den nye formidlingsbekendtgørelse, der klarlægger formidlerens oplysningsforpligtelser, når forbrugere køber ejendomme i udlandet gennem ejendomsmæglere m.v. med forretningssted i Danmark. For eksempel kan det ikke kræves, at der skal foreligge en BBR-udskrift på en græsk ejendom – men mægleren skal i så fald oplyse herom, og hvis der findes nogle tilsvarende registeroplysninger, må mægleren fremskaffe dem i stedet.
De grupper, vi kan fastsætte regler for, er ejendomsmæglere og advokater og erhvervsmæssige udbydere (byggefirmaer og lign.), som har forretningssted i Danmark.
Vi kan ikke fastsætte regler for fx græske ejendomsmæglere, der ikke er registreret i det danske register. Hvis forbrugeren vælger at købe en ejendom i Grækenland hos en græsk ejendomsmægler, må forbrugeren derfor være indstillet på, at det er de græske regler for ejendomsformidling, der gælder.
Afslutningsvis kan jeg tilføje, at hvis en ikke-registreret ejendomsformidler med forretningssted i Danmark formidler en ejendom i udlandet til en forbruger, så er dette en overtrædelse af lov om omsætning af fast ejendom. Sådanne overtrædelser er strafbelagt med bøde. Afgørelsen af bødestørrelse mv. hører under domstolene.