Broby d. 12. juni 2006

Til Folketingets Uddannelsesudvalg

 

Vedr.

L 114 (som fremsat): Forslag til lov om uddannelsen til professionsbachelor som pædagog.     Fremsat den 15. december 2005 af undervisningsministeren (Bertel Haarder).

Foreningen af Naturfagslærere ved Pædagogseminarierne indsendte i forbindelse med høringsrunden, om lovforslaget til lov om uddannelse til professionsbachelor som pædagog, et bidrag med en række begrundelser for naturfags relevans i en kommende pædagoguddannelse. I høringsreferatet tilsendt Folketingets Uddannelsesudvalg d. 11/1 er disse gennemarbejdede begrundelser reduceret til 3 linier, hvor det kun fremdrages, at foreningen ønsker at naturfag bibeholder sin status som selvstændigt liniefag.

 

Som en forudsætning for at styrke børn og unges interesse for og viden om naturvidenskab og naturfaglige arbejdsmetoder ser vi naturfag på pædagogseminarierne som et centralt og vigtigt udgangspunkt for at skærpe børns forståelse for denne fagdisciplin.

 

Vi fremhævede i vores høringssvar bl.a. betydningen af:

 

Dette er centrale forudsætninger for, at der kan skabes større interesse for de naturvidenskabelige fag senere i uddannelsesforløbet. En større fokus på naturvidenskabelig dannelse i daginstitutionerne vil ligeledes støtte Undervisningsministerens tiltag med at udvikle en handleplan for naturfag i folkeskolen.

 

For at uddanne pædagoger, som kan vække interesse for naturvidenskab, natur og friluftsliv, natur og teknik kræves målrettet naturfaglig og naturfagsdidaktisk undervisning på pædagogseminarierne. Ved at vægte naturfaget i lighed med faget Dansk i pædagoguddannelsen, kunne arbejdet for Regeringens ønsker om mere målrettede bestræbelser på at gøre Danmark til et videnssamfund støttes.

 

Foreningen  vil gerne uddybe, hvad der efter vores overbevisning skal til, for at kunne uddanne naturfagligt kompetente pædagoger, som er bevidste om deres rolle som rammesættere for læring i naturen med nysgerrighed, opmærksomhed og egen viden og interesse som drivkraft. Foreningen vil gerne uddybe hvorfor vi mener at det er vigtigt.

 

Foreningen af naturfagslærere ved pædagogseminarierne ønsker derfor foretræde for udvalget.

 

 

Foreningen medsender til orientering naturfagslærernes høringssvar. Dette vil være udgangspunkt for foreningens oplæg i udannelsesudvalget.

 

Foreningen er klar til at møde op tirsdag d. 14/2, hvis det kan passes ind sammen med udvalgets dagsorden.

 

Mvh.

 

Flemming Tybjerg

 

 

 

Flemming Tybjerg

Formand for Foreningen af naturfagslærere ved pædagogseminarierne.

 

Adresse Skovvej 21, 5672 Broby

Tlf. 62631035/40921035 – e-mail: [email protected]