Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

I forbindelse med behandlingen af (B 51) Forslag til folketingsbeslutning om ungdomsuddannelse til udviklingshæmmede unge og andre unge med særlige behov har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 23. februar 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 1:

”Vil ministeren kommentere henvendelsen af 22/2-06 fra Landsforeningen LEV, jf. B 51 – bilag 4?”

 

Svar:

Regeringen ønsker, at alle unge skal have en ungdomsuddannelse. Dette fremgår af regeringsgrundlaget ”Nye mål”, februar 2005. Regeringen er samtidig fokuseret på økonomisk ansvarlighed og derfor optaget af, at finansiering af nye initiativer må ske inden for de økonomiske rammer, regeringen har sat for den offentlige sektor.

 

Jeg vil, som jeg også tilkendegav ved 1. behandlingen af B 51 den 8. februar 2006, påpege, at regeringen anerkender, at en gruppe af unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov i dag ikke er i stand til at gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse på trods af støttemuligheder og tilrettelæggelsesformer, der sigter på at kompensere for handicap. Desuden deler regeringen opfattelsen hos forslagsstillerne for B 51 af, at der er grundlag for at vurdere behovet for et særligt ungdomstilbud målrettet denne gruppe af unge, der ikke kan gennemføre kompetencegivende uddannelse.

 

Det er endvidere min opfattelse, at der er behov for at vurdere en række forhold nærmere, heriblandt en nærmere afgrænsning af målgruppen for et særligt ungdomstilbud, inden der fremsættes lovforslag om et sådan tilbud.

 

Jeg mener, at LEV’s beregning af ungdomsårgange illustrerer og understøtter behovet for at få tilvejebragt viden om bl.a., hvor mange unge der er i målgruppen for et eventuelt nyt tilbud.

 

Regeringen agter derfor at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal beskrive målgruppen, de eksisterende muligheder i de ordinære ungdomsuddannelser og særlige undervisnings- og uddannelsestilbud til målgruppen samt opstille modeller for tilvejebringelse af relevante undervisnings- og uddannelsestilbud til målgruppen. Arbejdsgruppen skal endvidere beskrive de økonomiske konsekvenser af modellerne.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder