Jeg skal undskylde, hvis jeg var lidt uopmærksom. Jeg havde en kortere studiekreds med ministeren om gruppeeksamen og den slags ting, og det kan vi jo have god brug for - i hvert fald hvis vi skal nå frem til enighed.
Jeg er selvfølgelig meget glad for den grundlæggende positive holdning til vores forslag, også fordi der jo kan være fordele ved at lave et forslag, som ikke er fuldstændig udtømmende og perfekt på alle områder. Så kan man efterfølgende nå frem til nogle konklusioner i et gruppearbejde, hvor man ikke behøver at lægge sig fuldstændig fast på de præcise formuleringer, man valgte i første omgang.
Jeg vil dog alligevel sige, at for os er det faktisk ret afgørende, at der, som vi skriver, i alle offentlige udbud af it-kontrakter skal være et krav om, at it-hjemmesiderne skal være tilgængelige for handicappede. Jeg må i øvrigt erklære mig enig i, at vores definition af handicappede er for snæver.
Hr. Morten Østergaard har selvfølgelig ret i, at de rigtige elementer skal findes. Det ville være urimeligt og tåbeligt ikke at stille krav om det, og derfor skal der selvfølgelig, inden der laves præcise regler, ske et grundigt arbejde, hvori der også inddrages it-kompetence, som overstiger den, Enhedslistens folketingsgruppe er i stand til at præstere.
Derudover vil jeg sige, at jeg synes, at når man fra statens side opererer med nogle standarder, kan man godt bruge dem, indtil der kommer nogle bedre internationale standarder. Det synes jeg sådan set er meget fornuftigt, og der ligger heller ikke nogen intentioner i vores forslag om, at der ikke skal arbejdes videre med internationale standarder.
Jeg synes også, jeg er nødt til at sige, at der er en række problemer på området. Jeg vil tage udgangspunkt i det sådan set udmærkede initiativ, hvor man med Bedst på Nettet foretager nogle kvalitetsvurderinger. De kvalitetsvurderinger, der er foretaget i år, viser faktisk, at der er en række offentlige hjemmesider, som slet ikke er fuldt tilgængelige, og at der ikke er særlig mange, som lever op til de relevante krav om tilgængelighed, som opstilles i Bedst på Nettets vurderingsgrundlag.
Så kan man selvfølgelig diskutere, om de krav er meget vidtgående. Ifølge det, jeg har fået at vide fra De Samvirkende Invalideorganisationer, opfatter man kravene som forholdsvis basale og relativt lette at leve op til. Der er altså nogle krav, der er også nogle problemer, og vi er alle sammen fuldstændig enige om, at det er meget vigtigt at sikre, at der ikke kommer et a- og et b-it-hold.
Jeg tror, at alle ordførerne i denne debat er enige om, at vi ved hjælp af internettet og it har mulighed for at reducere noget af den ulighed, der eksisterer i vores samfund, hvis vi håndterer tingene rigtigt. Men det er klart, at her spiller de offentlige hjemmesider selvfølgelig en stor rolle, også fordi der bliver flere og flere muligheder for selvbetjening via de offentlige hjemmesider. Det er en ting, der kan være til fordel for handicappede, men det forudsætter selvfølgelig, at der er den fornødne tilgængelighed.
Det er i den sammenhæng, vi mener, at det sammen med opstilling af forskellige redskaber kunne være en god idé at gøre to ting. Man kan stille krav om, at de værktøjskasser og de redskaber, der er udviklet, rent faktisk bliver anvendt, for det skulle jo ikke kunne forhindre, at man kan lave forskellige lokalt betonede løsninger. Jeg mener i hvert fald, at hvis man ikke bruger de værktøjskasser og de standarder, som staten har udviklet, skal man på anden måde opnå mindst tilsvarende resultater. Det ville være en god ting, som for alvor kunne slippe kreativiteten løs - om ikke
i de små hjem, så i hvert fald i de ikke længere så små kommunale forvaltninger. Det er mit synspunkt. En vigtig ting, som den socialdemokratiske ordfører var inde på, er selvfølgelig spørgsmålet om økonomien i kommunerne. Det er jo klart, at det er afgørende, at man har de ressourcer, som skal til, men på den anden side er det mit indtryk, at regeringen ligesom Dansk Folkeparti mener, at kommunerne har penge nok. Men lad os ikke her i dag tage endnu en debat med regeringen om, hvorvidt kommunerne skal have flere penge. Det bliver der sikkert andre og mere aktuelle anledninger til, f.eks. ved behandlingen af finanslovforslaget på torsdag. Her vil en stor del af debatten nok komme til at handle om det, så det vil jeg ikke trampe yderligere rundt i nu. Det afgørende for os har altså været, at vi meget gerne vil være med til ikke bare at sikre, at der kommer fokus på spørgsmålet, men også at der bliver taget nogle beslutninger, som forpligter offentlige institutioner i forbindelse med udbud og anvendelse af hjemmesider. Så kan jeg sige her til allersidst til SF's ordfører:
Ja, det er fuldstændig rigtigt, at også Enhedslisten går ind for open source eller i hvert fald for åbne standarder. Vi ved godt, at hvis man begynder at sige open source, bliver der lige pludselig tumult med nogle, men hvis man siger åbne standarder, går alle ind for det. Men på den anden side stiller vi indimellem forslag på it-området, hvor vi ikke tager alt det med, som vi synes skal med, og det er jo, fordi vi er et fredsommeligt parti, der går efter små resultater på konkrete områder og måske i virkeligheden derfor alt for sjældent tager den store, forkromede løsning med. Men SF's ordfører behøver ikke være bekymret. Vores holdning til åbne standarder er stadig entydigt positiv, og når vi rigtig svinger med fanen, er det også open source og derudad.