Udvalget for Videnskab og Teknologi

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

 

Hermed fremsendes i fem eksemplarer svar på spørgsmål nr. 3 (B.nr. 78 - bilag 1) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 14. februar 2006.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Helge Sander

 

 


Spørgsmål nr. 3 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 14. februar 2006 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (B.nr. 78 - bilag 1)

 


 

Spørgsmål 3

 

Ministeren bedes kommentere henvendelse af 8/2-06 fra Selskabet for Samtidshistorisk Forskning vedr. "politisk styring af samtidshistorisk forskning i Danmark", jf. B 78 - bilag 1.

 

Svar:

 

Regeringen har i aktstykke nr. 103 understreget, at etableringen af centeret til forskning vedrørende Danmark under den kolde krig skal være både organisatorisk- og ledelsesmæssigt uafhængigt af forsvarsministeren og Forsvarsministeriet. Hermed respekteres armslængdeprincippet.

 

Centerets bestyrelse, som alle skal have relevant forskningsfaglig baggrund, vil endvidere få den fulde beslutningskompetence over den samlede bevilling, og bestyrelsen skal via et åbent opslag ansætte en centerleder på professorniveau, som igen via åbne opslag skal ansætte de øvrige forskere. Alle ansættelser og beslutninger om anvendelsen af bevillingen vil dermed helt og holdent skulle foretages af de fagkyndige personer på centeret, og det vil være muligt for alle kvalificerede forskere både i og udenfor universiteterne at søge stillingerne.

 

Jeg er ikke enig i, at der med aktstykke 103 lægges op til en forskydning af tyngdepunktet i forskningen. Det Frie Forskningsråd og universiteterne har stadig mulighed for at bevilge midler til forskning vedr. Danmarks stilling under den kolde krig. I den forbindelse vil jeg pointere, at bevillingen på de 10 mio. kr. er en ekstra bevilling. Det har derfor hverken konsekvenser for bevillingsrammerne til univeriterne eller det forskningsrådgivende system.