Betænkning afgivet af Det Energipolitiske Udvalg den 0. maj 2006

2. udkast

Betænkning

over

Forslag til folketingsbeslutning om igangsættelse af et nyt
bølgekraftprogram

[af Per Clausen (EL) m.fl.]

 

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 28. oktober 2005 og var til 1. behandling den 10. november 2005. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Det Energipolitiske Udvalg.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget 3 skriftlige henvendelser fra Povl-Otto Nissen, Povlonis Innovation.

Transport- og energiministeren har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 2 spørgsmål til transport- og energiministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

[Et flertal i udvalget (V, DF og KF) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse.]

Et mindretal i udvalget (S, RV og SF) vil stemme hverken for eller imod beslutningsforslaget.

Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti deler mange af de gode intentioner, der er i beslutningsforslaget, og takker derfor Enhedslisten for at have rejst en god og relevant debat.

De tre partier er generelt positive over for bølgekraft og ser gerne, at der kommer endnu flere midler til udvikling og demonstration af bølgeenergiprojekter.

Vedvarende energi gavner ikke kun miljøet og den generelle sundhedstilstand, den gavner også beskæftigelsen i Danmark. Ved at styrke den vedvarende energi styrker vi således miljøet, dansk erhvervsliv og danske arbejdspladser. Vindmølleeventyret kom ikke af sig selv. Det skabte vi ved en massiv satsning fra samfund og erhvervsliv i fællesskab. Hvis vi skal beholde førertrøjen i produktionen af vedvarende energi, vil det farligste og det dårligste, vi kan gøre, være at hvile på laurbærrene.

Bølgeenergi kan blive det nye danske eventyr, og det betyder også, at vi skal turde satse på det. Derfor skal vi gribe mulighederne. Det er afgørende, at vi ikke sidder med hænderne i skødet og lader mulighederne gå vores næse forbi. Sover vi i timen, er der andre, der kommer forrest i udviklingen, hvilket betyder, at mange potentielle arbejdspladser forsvinder ud af Danmark.

Det danske vindeventyr startede med forsøg, udvikling og forskning, og vi deler Enhedslistens bekymring for den tilbageholdenhed, der udvises, når det handler om forskning og udvikling af alternative energiformer. Derfor er vi også enige i Enhedslistens intentioner med beslutningsforslaget, men vi mener, at bølgeenergien skal ses som en del af den samlede energistrategi.

Enhedslistens beregning af en fast pris på 1,65 kr. pr. kWh virker ikke dokumenteret og læner sig op ad portugisiske erfaringer, der ikke nødvendigvis er direkte overførbare til danske forhold. De tre partier mener, at blandt andet prisberegningen skal ses i sammenhæng med beregningen af priser på vedvarende energiformer under ét, herunder vind og bioenergi.

De tre partier mener derfor, at spørgsmålet om investeringer i et bølgekraftprogram skal hænge sammen med den øvrige satsning på vedvarende energiformer og bør være en central del af forhandlingerne om den fremtidige energistrategi.

Et andet mindretal i udvalget (EL) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

  Joan Erlandsen (V) Â  Eyvind Vesselbo (V) fmd.  Jens Kirk (V) Â  Lars Christian Lilleholt (V) Â  Ellen Trane Nørby (V) Â  Tina Petersen (DF) Â  Hans Kristian Skibby (DF) Â  Charlotte Dyremose (KF) Â  Christian Wedell‑Neergaard (KF) Â  Torben Hansen (S) Â  Jens Christian Lund (S) Â  Kim Mortensen (S) Â  Niels Sindal (S) Â  Arne Toft (S) Â  Martin Lidegaard (RV) Â  Anne Grete Holmsgaard (SF) nfmd.  Per Clausen (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 22

Bilagsnr.

Titel

1

Henvendelse af 11/3-06 fra Povl-Otto Nissen, Povlonis Innovation

2

Henvendelse af 19/3-06 fra Povl-Otto Nissen, Povlonis Innovation

3

Henvendelse af 2/4-06 fra Povl-Otto Nissen, Povlonis Innovation

4

1. udkast til betænkning

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende B 22

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om kommentar til henvendelsen af 11/3-06 fra Povl-Otto Nissen, Povlonis Innovation, til transport- og energiministeren og ministerens svar herpå

2

Spm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 19/3-06 fra Povl-Otto Nissen, Povlonis Innovation, til transport- og energiministeren og ministerens svar herpå