Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 20. april 2006

Betænkning

over

 Forslag til folketingsbeslutning om en terrorkommission

[af Morten Helveg Petersen (RV) m.fl.]

 

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 27. oktober 2005 og var til 1. behandling den 16. november 2005. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Forsvarsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, S, DF og KF) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse ved 2. (sidste) behandling.

Et mindretal i udvalget (RV, SF og EL) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.

Det Radikale Venstres medlem af udvalget finder, at forløbet vedrørende regeringens anti-terrorpakke gennem 2005 og 2006 viser et klart behov for, at omfanget af den nuværende og fremtidige terrortrussel belyses grundigt, ligesom mulige nye tiltag bør baseres på gennemgribende analyser. Således rejses der i høringssvarene til de fremsatte lovforslag stor tvivl om både de juridiske konsekvenser og nytten af forslagene. Terrortruslen og retssikkerheden er så vigtige spørgsmål for Det Radikale Venstre, at vi ikke mener, at lovforslaget bør hastes igennem på et mangelfuldt grundlag.

Enhedslistens medlem af udvalget støtter beslutningsforslaget. Der blev efter terrorangrebet den 11. september 2001 gennemført en forhastet lovgivning både i Danmark og internationalt, der kraftigt har forringet retssikkerheden for borgerne. Regeringen er nu igen ved at haste en terrorpakke igennem uden ordentligt forarbejde.

Såfremt der bliver nedsat en terrorkommission, ønsker Enhedslisten dog, at sammensætningen bliver mere bred, end forslagsstillerne har lagt op til, så der f.eks. kommer nogle med, der har viden om beredskab.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

  Gitte Lillelund Bech (V) nfmd.  Jens Hald Madsen (V) Â  Kristian Pihl Lorentzen (V) Â  Karsten Nonbo (V) Â  Marion Pedersen (V) Â  Hans Kristian Skibby (DF) Â  Peter Skaarup (DF) Â  Allan Niebuhr (KF) fmd.  Tom Behnke (KF) Â  Per Kaalund (S) Â  Mette Gjerskov (S) Â  Jeppe Kofod (S) Â  Bjarne Laustsen (S) Â  Anne-Marie Meldgaard (S) Â  Morten Helveg Petersen (RV) Â  Holger K. Nielsen (SF) Â  Frank Aaen (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

 

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 18

Bilagsnr.

Titel

1

1. udkast til betænkning