Enhedslisten er også positiv over for ideen om en kommission. Vi har så nogle betænkeligheder. Bl.a. har vi betænkelighed med hensyn til sammensætningen af kommissionen. Vi synes, det er noget ensrettet kun at have jurister, statskundskabsfolk og så en enkelt fra Pressenævnet med. Vi mener, at hvis man for alvor skal have en kommission, der skal kigge på så brede emner, som der er foreslået her, altså både beredskabet og årsagen til terror osv., bør vi også have en kommission, der er meget bredere sammensat, som også har nogle med fra folkelige organisationer, som måske har nogle brandmænd eller andre, der kender noget mere til beredskabet osv. med, altså en langt bredere sammensætning, end der er lagt op til.
Så vil jeg lige sige til det, fru Anne Baastrup var inde på omkring forskning, at vi i Enhedslisten bestemt også mener, at der er brug for uafhængig forskning, ikke kun bestilt forskning som den, der lægges op til i regeringens forslag, men grundlæggende, uafhængig forskning. Jeg ved bare ikke helt, hvordan det kommer ind i forbindelse med en kommission. Men kommissionen kunne selvfølgelig se på, hvordan man kunne sikre en sådan uafhængig grundforskning.
Så er vi meget betænkelige over for forslaget om at sammenlægge Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste. Vi er meget bange for at lave så stærk en stat i staten, som både skal se på den ene og den anden slags oplysninger. Vi er bange for, hvad det kan føre til.
Så ville vi gerne, hvis man skulle gå videre med at kigge på, hvad sådan en kommission skulle se på, se på hele spørgsmålet om den gamle erklæring fra 1968 om, at man ikke måtte registrere borgerne alene på grundlag af lovlige politiske aktiviteter. Den ser PET-kommissionen jo også på, men hvis man ser på praksis i dag, er det forbud nok totalt udvandet, og ifølge det, der ligger i regeringens forslag, så eksisterer det overhovedet ikke længere. Men vi synes, det ville være væsentligt at diskutere i en sådan kommission, i hvilket omfang man skal undersøge borgernes lovlige demokratiske aktiviteter og registrere dem på baggrund af det.
Så mener jeg også, det er vigtigt, hvis man laver en sådan kommission, at se på, hvordan man undgår, hvis man nu synes, man skal have en efterretningstjeneste, som der altså er et flertal for her i landet, at efterretningstjenesten også synes, at den så også skal levere nogle resultater.
Her for et par måneder siden kunne man læse et interview
i Berlingske Tidende med chefen for Jægerkorpset, der synes, at Danmark skulle gå noget mere i krig, så vi kunne bruge de kvalifikationer, som soldaterne havde fået. Jeg kunne godt være lidt nervøs for, hvis vi opruster efterretningstjenesterne rigtig, rigtig meget, at de så også synes, at vi skulle vi bruge dem, så vi nu altså skulle se at få fanget nogle mennesker osv., og så kan det være, at der er nogle uskyldige, der ryger med i købet. Så jeg synes, det vil være væsentligt, at man også kigger på, hvordan man sikrer, at de, der er ansat sådan nogle steder, ser det som deres fremmeste formål, at der forhåbentlig ikke er nogen, der bliver fanget, for det er jo det samfund, vi gerne skulle have.