Bilag til udenrigsministerens                                                                                                                                 Forsvarsudvalget

skrivelse af 23.maj 2006                                                                                                                               (B 139 – spørgsmål 33)

                                                                                                                                                                                                   (offentligt)

 

Spørgsmål nr. 33:

 

I svaret på spm. 13 skriver ministeren, at ”analysen konkluderer, at 15,4 % af den undersøgte befolkning er sårbare over for mangelsituationer - - ” og ”Det er en stigning fra de (anslåede) 11 %” sammenlignet med 2003 undersøgelsen. En af årsagerne er manglende indkomster. Samtidig skriver ministeren i svar i svar på spm. 21 ”at indkomsten pr. indbygger i 2005 vil stige til 1054 USD.” Der er med andre ord tale om, at stadig flere bliver fattigere og fattigere og nogle få bliver rigere og rigere. Er det også regeringens vurdering?

 

Svar:

 

Selvom der er en fremgang i BNI pr. indbygger, er der fortsat en del af befolkningen, der ikke har fået glæde af den generelle fremgang, der er skabt i den irakiske økonomi.  Disse  svage grupper befinder sig særligt i Iraks landområder, oplyses det i FN’s Verdensfødevareprogram og UNICEFs dokumenter.

 

Danmark har støttet ernæringsprogrammer i Irak bl.a. gennem FN’s Verdensfødevareprogram og Caritas med i alt 28 mio. kr. siden 2003. Udover den humanitære bistand, er et væsentligt element i genopbygningsbistanden støtte til landbrugssektoren. Under landbrugsprogrammet har dansk rådgivning bidraget til iværksættelsen af et kreditprogram, der har betydet, at der i 2005 blev givet omkring 7.000 lån til familier i 14 af Iraks 18 provinser. I Basra-området er der påbegyndt kunstvandingsprojekter til en værdi af over 20 mio. kr. Projekterne forventes samlet at komme ca. 200.000 personer til gavn. Regeringen vil fortsat prioritere genopbygningsbistand og humanitær hjælp til Irak.