Egentlig kan jeg jo kun på forslagsstillernes vegne være glad for, at samtlige ordførere heroppefra i virkeligheden har givet udtryk for, at der er behov for og en forståelse for, at den velfærdsreform, der bliver lagt op til fra regeringens side, er noget, der skal debatteres ude i befolkningen.
Jeg er også glad for de ordførere, som har gjort opmærksom på, at de så sandelig står til rådighed - det skulle da også bare mangle, det skal vi jo altid gøre - for at komme ud til debatmøder.
Der er blot et enkelt punkt, hvor jeg må sige at jeg måske savner en lidt bedre forståelse af, hvad debat er, for når f.eks. den radikale ordfører gør opmærksom på, at vi har haft en tv-transmitteret debat her i løbet af de sidste tre timer, jamen så er det jo netop en af de her meget traditionelle måder, hvorpå befolkningen bliver inddraget eller rettere ikke inddraget. Så er det nemlig politikere her
i Folketinget, som definerer, hvad det er, der bliver sagt, hvad det er, der bliver ment, og hvad det er, der skal være forslagene og fremtiden Det er i modsætning til det, som lå som en klar intention i forslaget, nemlig at lytte den anden vej, at inddrage interesseorganisationer, græsrodsbevægelser og almindelige mennesker; at inddrage de mennesker, der bliver berørt af de her velfærdsreformer, og lade deres meninger komme til orde, så de måske også på den måde kunne få en direkte indflydelse på, hvordan det danske samfund skal se ud
i 2040. Det var intentionen med det her forslag også at inddrage almindelige menneskers hverdag og deres viden i den debat, men jeg er i hvert fald glad for, at vi har tilsagn fra alle ordføreres side om, at man står til rådighed for at deltage i debatter.
Jeg har også selv deltaget i mange debatter i de forløbne måneder om udvikling af velfærd. Og jeg har faktisk også oplevet, må jeg sige, det lidt beskæmmende, at det nogle gange kan være meget svært at få moddebattører og repræsentanter for regeringspartierne ud at debattere, men det kan godt være, at jeg har været specielt uheldig. I alle tilfælde er der i hvert fald kommet det ud af de seneste ugers og måneders debat, hvis man kan kalde den det, at der i dag er en bedre forståelse for, hvad det er, det her handler om, end for blot nogle få uger siden.
Det er også derfor, de folkelige bevægelser så har tænkt sig at give deres meninger til kende ved de store demonstrationer den 17. maj, og det kunne være, at alle politikere også skulle høre efter, hvad der bliver sagt ved de demonstrationer, for det er jo udtryk for holdningerne hos de organisationer, der repræsenterer de mennesker, der bliver berørt af velfærdsreformerne.
Så på den baggrund: I hvert fald tak for debatten.