Beretning afgivet af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 7. juni 2006

Beretning

over

Forslag til folketingsbeslutning om en handlingsplan for at nedbringe
pesticidrester i dansk frugt og grønt

[af Mette Gjerskov (S) m.fl.]

 

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 30. marts 2006 og var til 1. behandling den 19. maj 2006. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 4 møder.

2. Politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, DF og KF) konstaterer med beklagelse, at der har været en stigning i indholdet af pesticidrester i frugt og grønt, og tilslutter sig regeringens og Dansk Folkepartis mÃ¥lsætning i forbindelse med pesticidplanen om at nedbringe restindholdet mest muligt.

Flertallet forventer, at der med de initiativer, der er igangsat for at mindske restindholdet af pesticider i frugt og grønt, vil være et fald i indholdet af pesticider, når der som aftalt i forbindelse med pesticidplanen skal gøres en særlig status for opfyldelse af den samlede pesticidstrategi.

Skulle det mod forventning vise sig, at indholdet af pesticider i frugt og grønt ikke er faldet, skal det undersøges nærmere, om der er behov for at stramme indsatsen op.

Flertallet opfordrer regeringen til at drøfte med erhvervet, om der er behov for at gøre analyseresultaterne, der offentliggøres på nettet, lettere tilgængelige.

Flertallet konstaterer med tilfredshed, at Fødevarestyrelsen har en dialog med Dansk Gartneri om mulighederne for at registrere pesticidrester i dansk frugt og grønt, sÃ¥ resultaterne kan spores tilbage til den enkelte avler. SÃ¥fremt drøftelserne ikke medfører de ønskede resultater, skal regeringen tage initiativ til, at resultaterne kan spores tilbage til de enkelte avlere.

Flertallet finder, at det vil være hensigtsmæssigt at få belyst pesticidforbruget i gartneri og frugtavl, men det forudsætter, at der kan findes et tilstrækkelig godt fundament for en sådan opgørelse.

Flertallet finder som udgangspunkt, at ideen om måltal for reduceret brug af pesticider i frugt og grønt er god, og flertallet opfordrer regeringen til at få igangsat en vurdering af, hvorvidt det er muligt at fastsætte vejledende måltal for nogle frugt- og grønthovedafgrøder.

Et mindretal i udvalget (S, RV, SF og EL) udtrykker stor bekymring over, at der i de senere år er konstateret en alarmerende stigning i indholdet af pesticidrester i dansk frugt og grønt. Fundene ligger inden for grænseværdierne, men må alligevel give anledning til konkret handling her og nu.

Mindretallet opfordrer derfor regeringen til at udarbejde en handlingsplan for nedbringelse af pesticidrester i dansk frugt og grønt. Planen skal som minimum indeholde følgende elementer:

-     En forbedring af den årlige afrapportering af pesticidfundene, så resultaterne er lettilgængelige og ikke mindst anvendelige for gartnere og deres rådgivere.

-     En plan for, hvordan fundene af pesticidrester i dansk frugt og grønt kan registreres, så de kan spores tilbage til den enkelte avler, således at avlerne får et redskab til mere målrettet rådgivning.

-     En fokuseret indsats i Miljøstyrelsen, så nye pesticider hurtigt kan godkendes, således at 10-års-fristen, som EU har fastsat, som minimum overholdes for pesticider, der anvendes i fødevarer tæt på høst. 

-     En registrering af behandlingshyppigheden for frugt og grønt, så der kan opstilles mål herfor, eventuelt som vejledende måltal i lighed med målene for landbrugets behandlingshyppighed i pesticidhandlingsplanen.

Mindretallet mener herudover, at der bør igangsættes en handlingsplan, der kan understøtte omstilling af dansk frugt- og grøntproduktion til økologisk produktion. Målsætningen er, at en stadig stigende del af frugt- og grøntproduktionen i Danmark skal være økologisk, for på den måde på lang sigt at udfase anvendelsen af pesticider i dansk frugt- og grøntproduktion. 

P. u. v.
Torsten Schack Pedersen
næstformand

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag omdelt på B 104

Bilagsnr.

Titel

1

Udkast til beretning

2

2. udkast til beretning