Jeg vil gerne takke for debatten, og jo især for, at alle mener, at det er et meget vigtigt problem og et problem, der skal gøres noget ved.
Derfor er jeg også fuldstændig enig med fru Anne Grete Holmsgaard i - og det er jo også en del af baggrunden for vores forslag - at det må være på tide, at vi får en fast bevilling på finansloven på det her område, så de mange, der arbejder med området, kan være sikre på, at det her er et arbejde, der kan fortsætte i mange år, så de ikke skal være usikre på, om de forskellige projekter nu bliver videreført, og skal bruge kræfter på at søge om penge til at videreføre dem osv. Det synes jeg må være muligt at nå frem til på nuværende tidspunkt, for desværre er der jo ingen udsigt til, at vi lykkes med indsatsen, så vi får afskaffet menneskehandel i løbet af hverken næste eller næste år igen, selv om jeg selvfølgelig håber, at det ikke tager alt for mange år, før det lykkes os.
Derfor håber jeg, at vi kan tage den her debat igen snart, og at regeringen måske selv tænker så langt, at den i sit finanslovforslag sætter nogle penge af til området. For der er flere ting, som vi mener er nødvendige at have midler til ud over beskyttelsestilbuddene til kvinderne, f.eks. efteruddannelse på de forskellige områder.
Vi har også brugt en del tid på at diskutere politiets indsats både under denne debat og den forrige debat. Selv om hr. Tom Behnke har ret i, at der kommer større politikredse, og at det kan være en hjælp, så skal der jo også noget uddannelse til af de politifolk, der skal sidde med det, og forhåbentlig også en højere prioritering.
Det var ret absurd, da vi holdt årsmøde i Enhedslisten sidste weekend ude på Christiania og uddelte en pris til 3F for deres utrolig flotte kampagne, at så kunne næstformanden
i 3F gå på talerstolen og tale om den her ene person, der er afsat i Københavns Politi til at tage sig af menneskehandel, samtidig med at vi kunne se, at der gik ti betjente forbi hvert tiende minut for at sikre sig, at der nu ikke foregik noget inde hos os, som ikke måtte foregå. Der ville det være mere fornuftigt i et langt større omfang at sætte ressourcer af til at gøre noget ved menneskehandel. Der ville det virkelig kunne flytte noget. Men det kræver så også, både at politifolkene bliver bedre uddannet på det her område, og at der er flere ressourcer til alle de andre myndigheder, der er involveret, bl.a. udlændingemyndighederne. For det er vigtigt, at de, når de møder mennesker, der kan være ofre for menneskehandel, så overhovedet er klar over, at der kan være tale om ofre for menneskehandel, og anlægger den vurdering, at der f.eks. kan være tale om børn, der skal beskyttes, eller at der kan være tale om kvinder, som har brug for massiv hjælp for ikke bare at blive sendt tilbage til det land, de kommer fra, og så blive handlet igen enten tilbage til Danmark eller til et andet land. Det kræver altså noget uddannelse af personalet rundtom, og det kunne det være rart også at få sat midler af til. Så tror jeg altså også, det er vigtigt at have en instans, hvad enten det er en national rapportør, som Socialdemokraterne var inde på, eller hvad man nu vil vælge at kalde det - det er ikke så afgørende for os - som fastholder fokus, og som kan sørge for jævnligt at komme med oplysninger om, hvordan det foregår. Det kunne også i forbindelse med FN være en fordel. Der er jo for første gang lige kommet en rapport fra FN, der peger på en række af de problemer, hvor de siger, at et af problemerne helt basalt i forbindelse med menneskehandel er, at man simpelt hen mangler oplysninger - at man mangler oplysninger om, hvor omfattende det er, hvordan det foregår osv., og derfor er der også brug for hjælp dér. Der tror jeg, vi kunne være med til at bidrage til at udvikle en fælles måde at lave statistik på osv. og i samarbejde med både andre nordiske lande og andre europæiske lande kunne udvikle, hvordan det skulle foregå, og dermed også være med til at styrke også FN's arbejde på det her område, for det jo er et globalt problem, hvor mennesker bliver handlet fra hele verden. Så det synes vi at vi skal gå videre med. Så der er masser af ting, som ikke indgår i regeringens handlingsplan, der er masser af tage fat på. Derfor håber jeg, at regeringen er mere ambitiøs, end hvad det, den har besluttet i sin handlingsplan, er udtryk for, at den rent faktisk er i stand til at gå videre og se på nogle af de andre sider og nogle af de nye ting, der kommer. Som jeg har været inde på under debatten, synes jeg
f.eks., det har været et problem med hensyn til børnene, at det først var, da de kinesiske børn var forsvundet, at det gik op for myndighederne og for regeringen, at der kunne være et problem med børn, selv om vi et år før havde haft sagen med de rumænske børn, der var handlet herop for at begå lommetyverier på gaden, og som også forsvandt. Så det var ikke noget fuldstændig nyt og en fuldstændig ny viden, at børn også kunne være ofre for menneskehandel. Så synes jeg, det er vigtigt at tage det op på mange forskellige måder. Den radikale ordfører var inde på VM. Jeg synes, det er utrolig vigtigt, at vi er mange, der viser vores protest mod det, vi har set i forbindelse med VM, at man kører kvinder ind for at kunne sikre, at der er prostituerede nok til alle de mange mænd, der skal se fodbold. Det er et underligt billede, man har af mænd, der skal se fodbold, at de absolut skal have prostituerede nok. Men det synes jeg er vigtigt at der er mange der protesterer imod.
På det seminar, som Nordisk Råd holdt for et par uger siden, blev der så også afsendt en fælles protest fra Nordisk Råd mod, at man på den måde organiserer prostitution, fordi der er en ret stor risiko for, at der så også er handlede kvinder blandt de mange prostituerede, der bliver kørt dertil.
Vi mener, det er vigtigt at arbejde på mange fronter, og derfor har vi jo også valgt at sætte fokus på hoteller. Det forslag, vi har om, at staten bruger sine aktier i SAS-hotellerne til at sige, at SAS-hoteller i hvert fald ikke skal medvirke til prostitution, skal vi så behandle i næste uge. Vi har jo også fået vedtaget i Folketinget, at Folketinget ikke ønsker at bruge hoteller, der medvirker til prostitution, fordi der også dér kan være tale om kvinder, der er handlet, som vi har set bl.a. i de baltiske lande.
Jeg tror, der skal mange forskellige indsatser til på mange forskellige områder. Netop derfor har vi lavet et forslag, der går ud på, at der skulle være et sted, hvor man samlede viden om alle de her mange forskellige indsatser, der skal til på mange forskellige områder, så vi havde nogle, der hvert år kunne komme med en samlet rapport om, hvad der foregik, og som kunne komme med forslag til, hvad der kunne gøres yderligere.
Så er der nogle af ordførerne, der har været inde på, at man synes, at det, der foregår hos civile aktører, ngo'er, er rigtig godt, og derfor vil man ikke støtte, at vi laver et center. Vi er fuldstændig enige i, at det er et imponerende arbejde, der foregår både hos Reden - Stop Kvindehandel og med den kampagne, 3F har lavet med mange andre initiativer. Vores ønske er absolut ikke, at det skal stoppe, men at der skal være et sted, hvor man har fokus på det.
Det må være muligt at sikre, at der kan køre flere initiativer, end der gør nu, for der er ingen tvivl om, at der desværre er behov for både mange beskyttelsestilbud, meget opsøgende arbejde og mange, der laver kampagner om, hvad der egentlig foregår.
Så jeg håber, at det lykkes os at komme videre med at få en større indsats end den, der er nu - regeringen vil så vente på sin evaluering, så venter vi på den, så rejser vi det igen - men også at det lykkes at få sat penge af på finansloven til en permanent indsats. Så er vi i hvert fald nået et godt stykke videre.
Tak for debatten.