Dato:

19. maj 2006

Kontor:

Visum, Udsendelser og Humanitære Sager

J.nr.:

2006/4111-223

Sagsbeh.:

DKA

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 86 stillet af Folketingets Integrationsudvalg til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 6. april 2006 (UUI alm. del – spørgsmål nr. 86).

 

Spørgsmål:

 

”Hvad kan ministeren oplyse om årsagen til, at der på tidspunktet for Integrationsudvalgets besøg i IFFA, den 31. marts 2006, var et relativt stort antal kinesere indsat i IFFA?

 

Svar:

 

Rigspolitiet har oplyst, at der pr. 2. april 2006 var 10 frihedsberøvede kinesiske statsborgere i Institutionen For Frihedsberøvede Asylansøgere (IFFA).

 

De frihedsberøvede kinesiske statsborgere fordelte sig på følgende grupper:

 

Der var én kinesisk statsborger i IFFA, hvis asylsag ikke var taget under behandling i Danmark. Formålet med frihedsberøvelsen var at sikre udlændingens tilstedeværelse, indtil udlændingens identitet, nationalitet og rejserute er fastlagt. Frihedsberøvelse anvendes bl.a. over for asylansøgere, der på ansøgningstidspunktet er uidentificerede, eller som ikke på en tilfredsstillende måde medvirker til at fastlægge identitet, nationalitet og rejserute. Den kinesiske statsborger havde pr. 2. april 2006 været frihedsberøvet i 18 dage.

 

Der var fire kinesiske statsborgere i IFFA, som var i udsendelsesposition. Formålet med frihedsberøvelsen var at sikre udlændingenes tilstedeværelse i forbindelse med effektueringen af udlændingemyndighedernes afgørelse om afvisning, udvisning, tilbageførsel eller udsendelse. Frihedsberøvelse anvendes bl.a. over for sådanne udlændinge, som f.eks. ved at forsvinde fra indlogeringsstedet eller udrejse til nabolande har vist, at de vil unddrage sig en udsendelse i overensstemmelse med udlændingemyndighedernes afgørelse. De fire kinesiske statsborgere havde pr. 2. april 2006 været frihedsberøvet i henholdsvis 23, 66, 294 og 298 dage.

 

Der var fire kinesiske statsborgere i IFFA, hvis asylsager ikke var afgjort, men som var varetægtsfængslet, idet de pågældende var udvist ved endelig dom. Formålet med frihedsberøvelsen var således at sikre en effektiv fuldbyrdelse af dommens bestemmelse om udvisning. De fire kinesiske statsborgere havde pr. 2. april 2006 været frihedsberøvet i henholdsvis 55, 69, 122 og 131 dage.

 

Endelig var der én kinesisk asylansøger, hvis asylsag var afgjort, og som var varetægtsfængslet, idet den pågældende var udvist ved endelig dom og var i udsendelsesposition. Formålet med varetægtsfængslingen var således at sikre en effektiv fuldbyrdelse af dommens bestemmelse om udvisning.  Den kinesiske statsborger havde pr. 2. april 2006 været frihedsberøvet i 269 dage.