Dato:

17. august 2006

Kontor:

Udlændingelovs-kontoret

J.nr.:

2006/4011-175

Sagsbeh.:

DLR/ato

Fil-navn:

Besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 154 stillet af Folketingets udvalg til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 20. juli 2006 (alm. del).

 

Spørgsmål:

”Vil ministeren bekræfte, at mennesker, som er ude af stand til at få over 6 i dansk ved folkeskolens afgangseksamen, ikke kan få permanent opholdstilladelse i Danmark, altså at mennesker, der f.eks. fordi de er dårligt begavede eller ordblinde, ikke kan få permanent opholdstilladelse, og vil ministeren redegøre for, om denne fremgangsmåde er i overensstemmelse med danske og internationale bestemmelser om ligebehandling?”

Svar:

De i spørgsmålet anførte forhold kan ikke bekræftes.

 

Efter udlændingelovens § 11, stk. 9, nr. 2, er meddelelse af tidsubegrænset opholdstilladelse, medmindre særlige grunde taler derimod, betinget af, at udlændingen har bestået en af ministeren for flygtninge, indvandrere og integration godkendt danskprøve, jf. stk. 11.

 

Kravet om bestået danskprøve er nærmere udmøntet i bekendtgørelse nr. 8 af 9. januar 2006 om meddelelse af tidsubegrænset opholdstilladelse.

 

En udlænding, der er omfattet af integrationsloven, kan normalt kun gives tidsubegrænset opholdstilladelse, hvis udlændingen har bestået den afsluttende prøve i dansk på den danskuddannelse, som udlændingen i henhold til § 6, stk. 3, i lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. er indplaceret på, jf. herved § 5, stk. 1, i bekendtgørelsen om meddelelse af tidsubegrænset opholdstilladelse.

 

Det følger af § 5, stk. 2, i bekendtgørelsen om meddelelse af tidsubegrænset opholdstilladelse, at en udlænding, der ikke er tilbudt deltagelse i danskuddannelse, jf. integrationslovens § 21, stk. 3, normalt kun kan gives tidsubegrænset opholdstilladelse, hvis udlændingen består den afsluttende prøve i dansk på den danskuddannelse, som udlændingen ville have været indplaceret på, jf. bekendtgørelsens § 5, stk. 1 og § 6, stk. 3, og § 9 i lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl.

 

En udlænding, der er omfattet af integrationsloven, og som ikke er tilbudt et introduktionsprogram, jf. integrationslovens § 16, stk. 1, kan normalt kun gives tidsubegrænset opholdstilladelse, hvis udlændingen har bestået Prøve i Dansk 1, jf. § 9, stk. 1, i lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl., eller har bestået en prøve på et tilsvarende eller højere niveau, jf. herved § 5, stk. 3, i bekendtgørelsen om meddelelse af tidsubegrænset opholdstilladelse.

 

Tilsvarende kan en udlænding, der ikke er omfattet af integrationsloven, normalt kun gives tidsubegrænset opholdstilladelse, hvis udlændingen har bestået Prøve i Dansk 1, jf. § 9, stk. 1, i lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl., eller har bestået en prøve på et tilsvarende eller højere niveau, jf. herved § 6 i bekendtgørelsen om meddelelse af tidsubegrænset opholdstilladelse.

 

I bilaget til bekendtgørelsen er opregnet, hvilke prøver m.v. der anses som fornøden dokumentation for, at disse udlændinge har bestået en prøve på et tilsvarende eller højere niveau end Prøve i Dansk 1. Blandt disse prøver er anført folkeskolens afgangsprøve 9. eller 10. klasse med et karaktergennemsnit på mindst 6 i danskdisciplinerne bortset fra orden. Som nævnt er folkeskolens afgangsprøve blot en af flere prøver, der anses som fornøden dokumentation for, at en udlænding har bestået en prøve på et tilsvarende eller højere niveau end Prøve i Dansk 1. En udlænding, der alene har Folkeskolens afgangsprøve som dokumentation for sine danskkundskaber, men som ikke har opnået de fornødne karakterer, kan således i stedet gå op til f.eks. Prøve i Dansk 1 som selvstuderende og – ifald denne prøve bestås – anvende denne som fornøden dokumentation for danskkundskaber.

 

Hvis særlige grunde taler herfor, kan en udlænding meddeles tidsubegrænset opholdstilladelse, uanset at udlændingen ikke opfylder kravet om bestået danskprøve.

 

Det følger af bekendtgørelsens § 7, stk. 1, nr. 1 at kravet om bestået danskprøve kan fraviges, hvis manglende beståen skyldes særlige grunde hos udlændingen selv eller dennes nærmeste familie, som ikke kan lægges udlændingen til last, herunder fysisk eller psykisk handicap, tortur- eller voldsoplevelse eller stærkt traume eller sygdom. Kravet kan endvidere fraviges, hvis den manglende beståen af danskprøven er rimeligt begrundet i udlændingens kvalifikationer eller andre forhold, jf. herved bekendtgørelsens § 7, stk. 1, nr. 2.

 

Kravet om bestået danskprøve vil således bl.a. kunne fraviges, hvis manglende beståen skyldes særlige personlige forhold hos udlændingen, som ikke kan lægges denne til last, og som betyder, at udlændingen ikke har mulighed for eller meget vanskeligt ved at lære dansk.