2006

 

Udenrigsudvalgets spørgsmål af 1. juni 2006 vedr. forslag til aktiviteter i det nordlige Uganda.

 

 

 

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Red Barnet af 8. maj 2006 vedrørende forslag til aktiviteter i det nordlige Uganda, som Danmark som donor bør støtte, jf. URU alm. Del – bilag 188”.

 

Svar:

Red Barnet fremhæver i sit brev en række væsentlige problemstillinger, som fortjener opmærksomhed såvel i det internationale bistandssamarbejde i Uganda som i den nationale dialog med myndigheder og politiske aktører i landet. Red Barnet har opstillet en række korte problemstillinger, og foreslår i den sammenhæng forskellige aktiviteter i det nordlige Uganda, som Danmark som donor bør støtte.

 

Håndteringen af de mange områder som Red Barnet påpeger ligger udover hvad en enkelt donor kan magte. Det er da også vigtigt at understrege, at der allerede er mange internationale aktører på banen i det nordlige Uganda, som på forskellig vis forsøger at dække nogle af problemstillingerne.

 

Politisk støtter Danmark op omkring fredsprocessen og de initiativer om dialog og fred som gennemføres, bl.a. med den ugandiske regeringsfredmægler, Betty Bigombes, mellemkomst, ligesom der fra dansk side arbejdes for at fastholde konflikten på den nationale dagsorden. Inddragelse af lokalbefolkningen i planlægningen af genopbygningen, inkl. spørgsmålet om landrettigheder, støttes aktivt fra dansk side. Det samme gælder oprettelsen af en ”Freds- og forsoningskommission” hvor de nordiske lande har planer om i fællesskab bl.a. at støtte de traditionelle lederes rolle i arbejdet.

 

Fsva. demobilisering af befalingsmænd fra Lords Resistance Army (LRA) pågår der allerede omfattende demobiliseringsaktiviteter. Men det er vigtigt at forstå, at baggrunden for LRAs manglende tilslutning til disse aktiviteter er langt mere kompleks end blot manglende økonomisk støtte.

 

Der er utvivlsomt brug for mere politi i det nordlige Uganda, ikke mindst vil der være det, når befolkningen flytter hjem fra lejrene. Formel politiuddannelse er endnu i sin vorden, men er et område hvor Danmark på sigt vil kunne yde støtte sammen med andre partnere.

 

Red Barnet foreslår at gennemføre en analyse af sikkerhedssituationen i lejrene for internt fordrevne samt at støtte et lokalt baseret beskyttelsessystem i lejrene. Koordination og sammenhæng vil være centralt for disse vigtige opgaver, hvorfor sådanne aktiviteter bør gennemføres i et internationalt forum. FN organisationer som OCHA og UNICEF opererer begge i områderne allerede, og vil kunne spille centrale roller i denne forbindelse.

 

Et forslag om yderligere uddannelse, træning og indkomstskabelse for unge i lejrene kræver nøje overvejelse. Det er ikke nødvendigvis en god idé at formalisere sådanne opgaver internt i lejrene. De bør snarere søges løst udenfor lejrene som led i normalisering.

 

Men hensyn til støtte til sårbare grupper (pigemødre) samt støtte til dokumentation om forsvundne, bortførte børn er der tale om opgaver som sandsynligvis håndteres bedst af f.eks. UNICEF, Red Barnet eller ICRC.

 

Det er centralt for effekten af den danske bistand, at den fokuseres på udvalgte sektorer. Det er korrekt, at der i forhold til adgang til uddannelse er store behov i Uganda. Danmark har valgt at koncentrere indsatsen om sundhed, landbrug, drikkevand og sanitet samt veje frem for uddannelse i Uganda. Uddannelsessektoren støttes allerede  af en række andre donorer.

 

Fsva. ”informationscentre”, ”et robust juridisk system” og ”støtte til sundhedspersonales tilbagevenden” indgår disse områder i varierende grad allerede i den igangværende danske bistandsindsats i Uganda.

 

Sammenfattende skal det understreges, at det eksisterende danske bistandssamarbejde med Uganda allerede i høj grad er gearet til at understøtte genopbygningen af det nordlige Uganda. Fra dansk side lægges vægt på, at der sker koordinering af de forskellige aktørers initiativer i det nordlige Uganda. Som led i donorsamarbejdet i Uganda udarbejder ”arbejdsgruppen for det nordlige Uganda” derfor en samlet oversigt over igangværende og planlagte initiativer.