Folketingets Uddannelsesudvalg
Svar på spørgsmål 165 (Alm. Del – bilag 415):
I brev af 20. juni 2006 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:
Spørgsmål 165:
â€Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 19. juni 2006 fra Søren Willesen vedrørende tildeling af SVU til fleksjobbere, jf. alm. del – bilag 415.
Svar:
Jeg kan oplyse, at muligheden for, at personer ansat i fleks-, skåne- og servicejob kan få SVU, har været til stede fra SVU-lovens ikrafttræden den 1. januar 2001. Hverken personer i fleks-, skåne- og servicejob eller andre har mulighed for at få SVU til uddannelse på videregående niveau, der er tilrettelagt som deltidsuddannelse. Der er ikke hjemmel til, at der kan ses bort fra kravet om heltidsuddannelse.
Det er et principielt, grundlæggende vilkår for at få SVU til uddannelse på videregående niveau, at uddannelsen er tilrettelagt på heltid. Som udgangspunkt skal videreuddannelse for voksne tilrettelægges på deltid, således at deltagerne har mulighed for at fastholde deres tilknytning til arbejdsmarkedet, mens de er under videreuddannelse.
Uddannelserne tilrettelægges derfor normalt som deltidsuddannelser, der kan følges i fritiden samtidig med erhvervsarbejde. Kun i perioder, hvor en uddannelse på videregående niveau er tilrettelagt på heltid, vil der være mulighed for at få SVU. Det drejer sig fortrinsvis om perioder, hvor deltagerne skal frigøres for deres arbejde for at kunne udarbejde større opgaver, specialer mv.
Arbejdsbelastningen ved at studere på en videregående uddannelse må typisk formodes at være en anden form for belastning end det arbejde, man normalt udfører på en arbejdsplads. Dertil kommer, at den studiemæssige arbejdsbelastning vil kunne planlægges mere fleksibelt.
Da der som nævnt tillige er tale om et principielt grundlæggende vilkår for at få SVU til en videregående uddannelse, er jeg ikke indstillet på at foreslå loven ændret.
Denne besvarelse fremsendes i 5 eksemplarer