Folketingets uddannelsesudvalg

Christiansborg

 

Svar på spørgsmål 142 (Alm. del - om fusionsomkostninger ved CVU-loven):

 

I brev af 22. maj 2006 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 142:

"Vil ministeren fremsende et skøn over, hvad fusionsomkostningerne har været i forbindelse med gennemførelse af CVU-loven fra 2000, herunder hvad sammenlægningerne har kostet, hvad etablering af videncentre har kostet, hvor mange af udgifterne der er blevet dækket af en særlig bevilling til disse områder, og hvor meget uddannelsesinstitutionerne selv har måttet dække over egne budgetter samt hvilke effektiviseringsgevinster der kan dokumenteres af sammenlægningerne?"

 

Svar:

Undervisningsministeriet har i perioden 2001- 2005 samlet set ydet 28,6 mio. kr. i tilskud til institutionsudvikling og fusionstilskud til CVU’er.

 

I forbindelse med etableringen af CVU’erne blev der i 2001-2002 givet et engangstilskud på 1 mio. kr. til institutionsudvikling til CVU’er dannet ved fusion af flere institutioner, svarende til 17 mio. kr. i alt. Herudover er der ved efterfølgende institutionsændringer i CVU-sektoren i 2004-2005 givet 11,6 mio. kr. i alt i fusionstilskud til 10 CVU’er til dækning af ekstraordinære omkostninger ved fusioner. Tilskuddene er ydet på baggrund af konkrete ansøgninger, og tilskuddene medgår til dækning af udgifter til rimelige bygningstilpasninger, ekstraordinære revisor- og advokatudgifter, IT-systemtilpasninger samt personalemæssige tiltag. I 2006 er der afsat yderligere 6 mio. kr. til formålet.

 

Taxameterbevillinger udgør den primære finansiering af CVU’ernes videncenterfunktion, idet uddannelse er omdrejningspunktet for videncenterfunktionen. Herudover har der i perioden 2001-2006 været afsat ca. 170-210 mio. kr. årligt på finansloven til institutions- og kvalitetsudvikling af de korte og mellemlange videregående uddannelser, hvoraf der har kunnet anvendes midler til at understøtte etableringen af en regional videncenter – og udviklingsfunktion på de enkelte CVU’er.

 

Endelig har der siden 2004 været afsat en særlig pulje på finansloven på 46-47 mio. kr. årligt til udvikling af regionale videncentre. Formålet med puljen er at tilskynde til etablering af videncentre med spydspidskompetencer inden for særlige områder, der er højt prioriteret og med krav om medfinansiering. Disse er oftest valgt organiseret i konkrete videncentre i en udskilt organisatorisk enhed. Der er i 2004 og 2005 givet tilskud fra puljen til 10 videncentre placeret på CVU’er og med et samlet tilsagn om 67,6 mio. kr., mens institutionernes egenfinansiering udgør 78,6 mio. kr.

 

Det er ikke muligt at dokumentere effektiviseringsgevinster på baggrund af CVU’ernes regnskabstal. Undervisningsministeriet har siden 2005 fulgt særskilt op på fusionerede CVU-institutioners økonomi, men på basis af et enkelt års oplysninger er det for tidligt at sige noget om effektiviseringsgevinster i et længere perspektiv. Det er Undervisningsministeriets indtryk fra CVU-sektoren, at effektiviseringsgevinster ved fusion først kan realiseres efter nogle år med tilpasninger på eksempelvis bygningsområdet og det administrative område.

 

Generelt er CVU’ernes økonomi dog velkonsolideret, hvilket understøttes af, at der er ganske få CVU’er, der har vist sig økonomisk sårbare efter fusion, og som har krævet efterfølgende overvågning fra Undervisningsministeriet.

 

Denne besvarelse fremsendes i 5 eksemplarer

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Bertel Haarder