Folketingets Lovsekretariat

Christiansborg

1240  København K

Dato     11. maj 2006

J nr.       004-443          

 

 

Trafikudvalget har i brev af  31. marts 2006 stillet mig følgende spørgsmål 340 (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare.

 

./.     Svaret vedlægges i 5 eksemplarer.

 

Spørgsmål nr.  340:

 

"Ministeren bedes kommentere papirer fra Digelaget vedr. digearbejder i syd- og sønderjylland udleveret ved foretræde i Trafikudvalget den 30. marts 2006, jf. TRU alm. Del – bilag 332"

 

Svar:

 

Jeg er enig i digegreve Truels Stauning Jensens betragtninger om, at projektet om forstærkning af Rejsby og Ballum diger er et godt og nødvendigt projekt. Det var også baggrunden for, at regeringen sammen med Dansk Folkeparti i 2002 valgte at afsætte midler til projektet, og senere i 2004 valgte at øge den statslige bevilling til projektet.

Derfor har jeg selvfølgelig også en forventning om, at projektet nu gøres helt færdig.

 

Staten ved Kystdirektoratet har fra starten været med i processen omkring forstærkningen og har bl.a. i kraft af sit mangeårige samarbejde med amterne og digelagene udarbejdet et skitseprojekt, som lå til grund for den oprindelige ansøgning om økonomisk støtte tilskud fra staten. Direktoratet har efterfølgende i kraft af sit ansvar for stormflodsberedskabet i området, som statens sagkyndige på området og som administrator af statens tilskud til projektet fulgt projektet ved at deltage i byggeudvalgets møder.

 

Projektet er styret af de to amter og de to digelag. Det er digelagene, der er bygherre, og digelaget har et privat rådgivende ingeniørfirma som bygherrerådgiver, som i kraft heraf både har detailprojekteret diget og står for økonomiske overslag, udbud, kontrakt og tilsynet med udførelsen.

 

Staten gav støtte til et projekt med en digehøjde på 7,1 m. En sådan forstærkning vil fremtidssikre diget til år 2100. Det har også været klart ved alle tilsagnsskrivelser, at statens bidrag kunne udgøre indtil 50 % af udgiften dog begrænset til 20 mio. kr. og efter detailprojekteringen hævet til 23,6 mio. kr.

 

 

 

Statens bidrag til forstærkningen af Rejsby og Ballum diger bunder i den politiske aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti af 22. oktober 2002 og har været indbudgetteret på finansloven for 2004 og på tillægsbevillingsloven for 2004 og midlerne er fuldt ud anvendt til projektet. Der er tale om engangsbevillinger, hvor uforbrugte midler er videreført til efterfølgende år, og af den årsag, er de ikke pristalsreguleret. Bygherren var inden kontraktindgåelse bekendt med dette.

 

Jeg har noteret mig, at de lokale parter i projektet har betinget deres bidrag til finansieringen af merforbruget på 6,2 mio. kr. af, at staten også bidrager. Det er jeg forundret over, da man lokalt har været bekendt med de finansielle risici og lokalt alligevel har igangsat et uændret projekt. Derfor finder jeg det også naturligt, at man lokalt bærer denne risiko.

 

Jeg finder på den baggrund ikke anledning til at ændre på min opfattelse af, at finansieringen af merudgifterne må udredes lokalt.

Jeg henviser i øvrigt til besvarelse af udvalgets spørgsmål 341 - 345

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen